Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Maia Sandu cere Parlamentului să…

Maia Sandu cere Parlamentului să revizuiască modalitatea de vot și să le permită studenților să voteze acolo unde învață

Maia Sandu cere Parlamentului să revizuiască în regim de urgență modalitatea de vot și să le permită studenților să voteze acolo unde învață.

„În aceste alegeri studenților li s-a pregătit o cursă, doar tinerii care au reședință în oraș vor sputea să voteze aici, unde studiază, ceilalți vor trebui să meargă la locul de baștină, acolo unde-și au viza de reședință. Este clar că PD, PSRM și PCRM nu vor ca studenții să voteze la aceste alegeri. Ei știu că tinerii nu pot fi cumpărați, că tinerii nu pot fi mințiți și ei știu că tinerii își doresc să aleagă un om onest, un om corect, respectiv, încearcă să le pună piedici acestor tineri. Din toate categoriile de populație, tinerii sunt cei mai determinați să plece din țară dacă situația nu se va îmbunătăți în timpul apropiat și descurajarea lor de a merge la vot este o metodă de a-i determina pe tinerii din RM să plece de acasă.

Pe data de 13 octombrie curent, o majoritate ad-hoc democrato-socialisto-comunistă nu a dorit să accepte punerea în ordinea de zi a proiectului de lege inițiat de Valeriu Ghilețchi care le-ar fi permis studenților să voteze în localitatea în care își fac studiile. Conform proiectului de lege, studenții ar fi putut vota în localitatea în care își fac studiile cu condiția că depun o declarație pe propria răspundere că nu votează în altă parte. Este o procedură absolut normală, luând în calcul situația financiară a studenților. O atare procedură simplificată pentru studenți a fost introdusă în anul 2013 și a fost aplicată cu succes la alegerile parlamentare din 2013. Cerem Parlamentului urgent să revizuiască modalitatea de vot și să le permită studenților să voteze acolo unde învață”,  a declarat Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă.