Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cercetător de la Oxford: Covid-19…

Cercetător de la Oxford: Covid-19 nu provine din China și a apărut cu mult timp în urmă

Virusul SARS-Cov-2 ar fi rămas ”adormit” în întreaga lume o perioadă îndelungată şi ar fi apărut atunci când condiţiile i-au fost favorabile dezvoltării, potrivit unuia dintre principalii cercetători de la Universitatea Oxford, relatează News.ro.

Astfel, acest nou coronavirus nu ar proveni din China, presupune Tom Jefferson.

Cercetătorul consideră că există tot mai multe probe care ar arăta că virusul se afla ”peste tot” înainte să apară în China, în decembrie.

”Poate că avem de-a face cu un virus care a rămas mult timp adormit în întreaga lume şi care a apărut atunci când condiţiile de mediu au fost propice creşterii sale”, declară cercetătorul pentru The Telegraph, citat de News.ro.

Urme de Covid-19 au fost găsite în Spania, Italia sau Brazilia cu mult înainte de descopeirea virusului în China.

Recent, virusologi spanioli au anunţat că au găsit urme de virus în eşantioane de ape uzate colectate la Barcelona în martie 2019 – cu nouă luni înainte de descoperirea acestuia la Wuhan şi cu aproape un an înainte să lovească Europa.

Potrivit unor oameni de ştiinţă, el ar fi rămas ”sub radar pentru că era sezonul gripei şi nu-l căuta nimeni”.

Eşantoane de la Torino şi Milano, recoltate la jumătatea luidecembrie, au arătat de asemenea rezultate pozitive, iar experţi au găsit urme în Brazilia, la Florianopolis în noiembrie.

Profesorul Jefferson îndeamnă la o anchetă cu privire la motivul pentru care virusul pare să se răspândească în medii ca fabricile alimentare şi de procesare a cărnii.

Acest lucru ar putea să conducă la descoprirea unor noi căi de transmitere – sistemele de scurgere sau toalete comune.

„Unde s-a dus Sars 1? Pur și simplu a dispărut. Trebuie să ne gândim la lucrurile astea. Trebuie să începem să cercetăm ecologia virusului, să înțelegem cum a apărut și ce mutații a suferit. Cred că virusul era deja aici, iar prin aici vreau să spun peste tot. Este posibil să fi fost adormit și să fi fost activat de condițiile de mediu”, a declarat el.

În interviu acordat cotidianului britanic The Telegraph, Tom Jefferson face o paralelă cu gripa spaniolă care, în 1918, a ucis 30% din populaţia Samoa de Vest, în contextul în care aceasta nu avea niciun contact cu lumea exterioară.

”Acest lucru se explică prin faptul că agenţii patogeni ai virusului nu vin de nicăieri şi nu se duc nicăieri. Ei se află aici mereu, iar ceva îi inflamează”, dă el asigurări.

Omul de ştiinţă evocă o cantitate de virus care se află în apele uzate şi o cantitate tot mai mare a transmiterii fecale a acestor ape uzate.

Sursa: Stirileprotv.ro, News.ro