Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Live/Declarațiile Consiliului Politic Național al…

Live/Declarațiile Consiliului Politic Național al Platformei Demnitate și Adevăr

foto: https://www.facebook.com/PlatformaDA

Astăzi, 17 noiembrie 2019, Consiliul Politic Național al Platformei Demnitate și Adevăr (PDA) s-a întrunit în ședință extraordinară comună cu aleșii săi, deputați, primari și consilieri locali. După ședință, Andrei Năstrase, a făcut declarații pentru presă. Acesta a anunțat că în cadrul ședinței s-au trasat sarcini aleșilor PDA din Parlamenul RM și s-a luat decizia de a crea Asociația primarilor și consilierilor aleși din partea PDA.

La ședință au fost dezbătute o serie de subiecte de actualitate pentru a întări valoarea strategică a acțiunile PDA. Consiliul a făcut o analiză a modului în care s-au desfășurat alegerile locale. A fost luată decizia de a crea Asociația primarilor și consilierilor aleși a PDA.

PDA consideră starea actuală a finanțelor publice locale și nivelul de descentralizare drept una lamentabilă și condamnă tentativele PSRM-PD de a păstra actualul model hipercentralist al statului.

Năstase a menționat că R. Moldova este codașă la capitolul autonomiei locale cu numai 12% din venituri proprii în bugetele locale, față de 34,4% indicatorul mediu în Uniunea Europeană. Din spusele lui, numai 7% din PIB reprezintă veniturile APL, ceea ce e o violare a Cartei Europene a Autorităților Locale. Astfel, PDA și-a propus să fie principalul avocat al descentralizării și autonomiei locale în R. Moldova.

Consiliul politic național al PDA a trasat aleșilor săi din Parlamenul RM și o serie de sarcini. Prioritățile legislative ale deputaților ar trebui să vizeze: continuarea investigării furtului miliardului și a controlului parlamentar, revizuirea legii care pune recuperarea acestuia pe umerii cetățenilor, continuarea reformei justiției, promovarea politicilor care să asigure venituri populației cu venituri mici, susținerea producătorilor autohtoni, demonopolizarea economiei, dezvoltarea sectorului agroindustrial dar și susținerea micului business.

La nivelul autorităților publice locale aleșii vor atrage atenția asupra transparentizării proceselor decizionale, eliminartea corupției și a schemelor de delapidare a bunului public. Platforma DA s-a angajat să promoveze toate proiectele de diversă natură benefice oamenilor. Andrei Năstase a menționnat că se va insista pe aplicarea sistemului electronic de vot, inventarierea patrimoniului municipal, acumularea de fonduri interne și externe pentru dezvoltarea urbană, drumuri calitative, transport suficient și eficient, dar și fluidizarea traficului.