Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ! Curtea Constituțională a…

ULTIMA ORĂ! Curtea Constituțională a R. Moldova: art. 76 prim aliniat 1, în baza căruia au fost date amenzi în perioada stării de urgență, neconstituțional

Curtea Constituțională a R. Moldova a declarat neconstituțional art. 76 prim din Codul Contravențional în baza căruia autoritățile au dat amenzi pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a epidemiei de COVID-19.

„Se admit parțial sesizările. Se declară neconstituțional textul de la 450 din art. 76 prim, aliniat 1 din Codul Contravențional. Până la modificarea textului din lege declarat necnstituțional, limita minimă a amenzii stabilite de către persoane fizice pentru comiterea contravenției prevăzute de art. 76 prim aliniat 1 din Codul Contravențional va fi egală cu limita minimă a amenzii prevăzute de art. 34, aliniat 2 din Codul Contravențional”, a declarat președinta CC Domnica Manole.

Astfel, începând de astăzi, ziua care intră în vigoare Hotărârea Curții Constituționale, amenzile vor fi aplicate în baza art. 34 aliniat 2.

Ce prevede art. 34 aliniat 2 din Codul Contravențional :

Articolul 34. Amenda
            (1) Amenda este o sancţiune pecuniară, care se aplică în cazurile şi în limitele prevăzute de prezentul cod. Amenda se stabileşte în unităţi convenţionale. O unitate convenţională este egală cu 50 lei.
            (2) Amenda se aplică persoanelor fizice de la una la 500 de unităţi convenţionale, iar persoanelor cu funcţie de răspundere – de la 10 la 1500 de unităţi convenţionale„.

Prevederile articolului declarat neconstituțional:

Articolul 76 prim. Nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice

(1) Nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică, se sancționează cu amendă de la 450 la 500 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la  1000 la 1500 de unități convenționale aplicată persoanei juridice”.

Curtea a constatat că, în cazul persoanei fizice, diferența amenzii dintre limita minimă de 450 unități convenționale și limita maximă de 500 unități convenționale nu îi acordă instanței de judecată posibilitatea de a aprecia proporționalitatea sancțiunii aplicate prin raportare la fapta contravențională și la circumstanțele cazului, astfel încât să existe un echilibru corect între scopul legii contravenționale şi mijloacele utilizate.

Pe de altă parte, în cazul persoanei juridice, amenda poate fi încadrată între limita de 1000 unități convenționale și limita de 1500 de unități convenționale. Curtea a observat că marja dintre limite este de 500 unități convenționale și că instanța de judecată poate individualiza amenda în funcție de fapta contravențională comisă. De asemenea, Curtea a reținut că modalitățile factuale de comitere a faptei prejudiciabile de către persoana juridică nu pot fi atât de variate ca în cazul persoanei fizice.

Prin urmare, Curtea a declarat neconstituțională limita minimă a amenzii aplicate persoanei fizice, care constituia 450 de unități convenționale, în caz de nerespectare a măsurilor de profilaxie, prevenire şi/sau combatere a bolilor epidemice, dacă acest fapt a pus în pericol sănătatea publică”, a declarat președinta CC, Domnica Manole.

Din 12 martie şi până la 26 mai, poliţia a sancţionat mai mulţi transportatori, oameni de afaceri şi cetăţeni de rând care au încălcat regimul de carantină stabilit în urma pandemiei de coronavirus. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne(MAI), până la 26 mai, au fost documentate în total 2192 de contravenții, iar suma amenzilor aplicate este de aproximativ 43 de milioane de lei. 

  • 2 089 de amenzi au fost aplicate persoanelor fizice care nu au respectat regimul de carantină sau de autoizolare.
  • 71 de agenți economici vor trebui să achite amenzi pentru că nu şi-au sistat activitatea în perioada stării de urgenţă, deşi erau obligaţi prin lege.
  • 32 de transportatori de pasageri.
  • 26 de preoți au fost amendați pentru că au oficiat slujbe în interiorul bisericilor, întrucât acest lucru este interzis.

La 12 martie Parlamentul a aprobat modificări la Codul contravențional și cel penal cu privire la înăsprirea pedepselor în cazul nerespectării măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice.