Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Guvernarea și opoziția, la Strasbourg.…

Guvernarea și opoziția, la Strasbourg. Ce mesaje transmit politicienii de la Chișinău oficialilor europeni

Atât liderii celor trei partide de opoziție, cât și guvernarea PDM se află la Strasbourg, acolo unde au întâlniri cu oficiali europeni. În timp ce PAS, PPDA și PLDM au anunțat vizita la 1 iulie, în Piața Marii Adunări Naționale, precizând că urmează să aducă la cunoștința partenerilor externi ai R. Moldova revendicările protestatarilor în legătură cu invalidarea alegerilor locale noi, deplasarea premierului și președintelui Parlamentului nu a fost anunțată din timp de autorități.

Președinta PAS, Maia Sandu, liderul PPDA, Andrei Năstase și președintele PLDM, Viorel Cibotaru, s-au întâlnit asăzi, 3 iulie, la Strasbourg, cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland. Liderii celor trei partide de opoziție i-au transmis oficialului european Rezoluția protestului din 1 iulie 2018, organizat de Mișcarea de Rezistență Națională „ACUM”, se arată în postările de pe Facebook ale politicienilor.

Potrivit liderilor opoziției, Thorbjørn Jagland „a arătat un interes sporit față de criza actuală din Republica Moldova, accentuând importanța respectării principiilor democrației și statului de drept”.

„A fost o discuție importantă, în care am demascat falsurile guvernării, care încearcă să mintă partenerii internaționali precum că invalidarea alegerilor a avut loc din cauza legislației. Legea nu este o problemă, legea a funcționat timp de 21 de ani și este foarte clară. Instituțiile subordonate politic sunt problema fundamentală. Domnul Thorbjørn Jagland a arătat un interes sporit față de criza actuală din Republica Moldova, accentuând importanța respectării principiilor democrației și statului de drept într-o țară europeană”, scrie Maia Sandu despre întâlnirea cu oficialul european.

Cei trei oficiali au discutat la Strasbourg, inclusiv, cu eurodeputata conservatoare poloneză Anna Elżbieta Fotyga și cu europarlamentarul lituanian (ALDE) Petras Austrevicius.

Întâlnirea celor trei politicieni cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, are loc la o zi după ce oficialul european a avut o întrevedere cu premierul Pavel Filip.

Prim-ministrul a zburat la Strasbourg ieri, 2 iulie, fără ca vizita să fie anunțată anterior de serviciul de presă al Executivului. Stela Nistor, consilier principal al prim-ministrului, a declarat pentru ZdG că vizita este preconizată pentru perioada 2-3 iulie, iar din delegație face parte și Andrei Galbur, consilier principal de stat al premierului. Cât despre prezența fostului ministru al Justiției și actualui vicepreședinte al PDM, Vladimir Cebotari, alături de Pavel Filip, reprezentanta Executivului a declarat că acesta nu face parte din delegația oficială, ci participă în calitate de membru al partidului de guvernare.

La scurt timp, într-o postare pe Facebook, alături de Pavel Filip, Andrei Galbur și Vladimir Cebotari, apare și președintele Parlamentului, Andrian Candu, fără ca prezența sa la Strasbourg să fie anunțată de Guvern sau de Parlamentul de la Chișinău.

Într-o postare pe Facebook, Candu afirmă că Ioan Mircea Pascu, vicepreședinte al Parlamentului European, ar fi transmis delegației de la Chișinău: „Nu interveniți în actul justiției, așa cum cer unii. Este o provocare!”. Andrian Candu susține că a transmis membrilor Parlamentului European și ai Comisiei Europene poziția guvernării, precum că nu intervine în actul justiției.

Foto: Facebook.com/AndrianCandu.MD/