Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Filip: „Eu nu văd problema…

Filip: „Eu nu văd problema în Țurcan, ci în alt judecător”

Președintele interimar al Partidului Democrat din Moldova (PDM), deputatul Pavel Filip, nu vede o problemă în faptul că Vladimir Țurcan, exponent al socialiștilor, a devenit președinte al Curții Constituționale (CC), fiind nemulțumit de judecătoarea Domnica Manole.

Fostul prim-ministru menționează că are „un respect față de domnul Țurcan”.

„Se confundă. Se încearcă a duce punctul de greutate în altă parte, se concentrează pe persoana domnului Țurcan. Haideți să fim serioși și să nu mai fim atât de ipocriți, pentru că eu am văzut cum doamna Maia Sandu s-a revoltat că s-a întâmplat ceva grav. Dar ea a uitat că, dincolo că este prim-ministru, mai este și șef de partid. Și acest partid a votat acești oameni la CC, călcând în picioare toate concursurile pe care ei le-au declarat. Nu este problema în domnul Țurcan. Eu văd problema în alt judecător al CC – Domnica Manole – care spune minciuni și nici nu clipește din ochi. Pentru toată lumea este clar cum a votat această doamnă. Trebuie să-și asume responsabilitatea cu toții”, a declarat deputatul în cadrul unui interviu acordat pentru Radio Moldova.

Potrivit ex-premierului, cetățenii nu vor avea încredere în actuala componență a Înaltei Curți, deoarece este politizată și „dacă anterior erau doi membri afiliați politic, acum sunt trei”.

El mai acuză actuala guvernarea că nu a respectat rezultatele concursului, Parlamentul desemnându-i pe Domnica Manole și Vladimir Țurcan, în timp ce au câștigat Vladimir Grosu și Nicolae Eșanu.

„E bine că au fost petrecute aceste concursuri, chiar dacă nu au fost numiți în funcție cei care au fost identificați în baza concursului, acest concurs a fost mai multe pentru această alianță de guvernare, care și-a arătat fața adevărată. A picat acest concurs, iată unde este problema, nu trebuie să ne concentrăm pe numele unei persoane sau alteia”, a adăugat Filip.

Alegerea lui Vladimir Țurcan, exponent al PSRM, în funcția de președinte al Curții Constituționale a generat un val de critici din partea mai multor reprezentanți ai blocului ACUM.

Mai mult, judecătoarea CC Liuba Șova a declarat luni, în cadrul unei intervenții în platoul TV8, că au existat anumite „recomandări” pentru a vota într-un anumit fel, iar decizia ca Vladimir Țurcanu să devină șef al Înaltei Curți „a fost luată în altă parte”.

Aceasta a făcut public și un mesaj pe care l-ar fi primit de la un angajat al Parlamentului.

Vladimir Țurcan a fost ales luni, 19 august, în calitate de președinte al Înaltei Curți prin vot secret, pentru un termen de trei ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor. În calitate de judecător care va exercita funcţiile preşedintelui în absenţa acestuia a fost aleasă Liuba Şova.

Totodată, potrivit declarațiilor Liubei Șova, „eu m-am votat pe mine” și, cel mai probabil, candidatura ei a fost susținută și de către Nicolae Roșca, iar Țurcan ar fi fost ales de ceilalți patru judecători.

Manole a negat că l-ar fi votat pe Vladimir Țurcan și a depus o cerere de revizuire a hotărârii prin care acesta a fost ales președinte al CC, care a fost declarată inadmisibilă.