Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dodon: Dacă ar vrea, PSRM…

Dodon: Dacă ar vrea, PSRM ar putea să creeze singur majoritate parlamentară într-o săptămână

socialistii.md

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care se declară lider informal al PSRM, susține că socialiștii ar putea să aibă singuri majoritate parlamentară, dar nu vor face acest lucru.

Șeful statului a menționat, în cadrul ediției din 20 septembrie a emisiunii „Пятница с Анатолием Голя” de la RTR Moldova, că „doritori” de a trece de partea PSRM sunt mulți.

„Nu voi deschide parantezele, dar dacă socialiștii singuri ar vrea să creeze acum o majoritatea parlamentară, așa cum a făcut Vladimir Gheorghievici (n.r. – Plahotniuc), ar face acest lucru într-o săptămână. Nu exagerez. Dar noi nu vom face asta, pentru că noi suntem alții. Nu pentru asta am riscat la începutul lunii iunie”, a afirmat acesta.

El s-a arătat convins că alegerile parlamentare noi din 20 octombrie din cele patru circumscripții uninominale ar putea aduce cel puțin un nou deputat pentru fracțiunea PSRM.

„Cred că fracțiunea PSRM se va mări doar datorită alegerilor anticipate noi în circumscripții uninominale. Cred că nu sunt pericole pentru coaliție, doar dacă vreun partid din blocul ACUM nu va decide să părăsească această coaliție, lucru ce nu ar trebui exclus”, a precizat președintele.

Dodon consideră că alegerile anticipate în baza sistemului electoral mixt ar aduce majoritate parlamentară pentru PSRM, dar mai spune că „nu trebuie să fie anticipate”.

Șeful statului a dezvăluit că niște deputații se vor adresa în curând la Curtea Constituțională ca să afle în baza cărui sistem electoral vor fi organizate următoarele alegeri, în condițiile în care legislația a fost modificată și a fost decisă revenirea la sistemul proporțional.

PSRM și blocul ACUM au semnat primul acord de înțelegere temporară și au format majoritatea parlamentară la 8 iunie. 

Luni, 16 septembrie, a fost semnată o nouă înțelegere dintre PSRM și ACUM.

În prezent, fracțiunea PSRM are 35 de deputați în Parlament.

Foto: socialistii.md