Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dodon către guvernarea PDM, după…

Dodon către guvernarea PDM, după revenirea de la Soci: „Liniștiți-vă, totul va fi bine, încet și cu jale!”

Igor Dodon susține că obținerea statutului de observator pe lângă Uniunea Economică Eurasiatică nu contravine Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană semnat de R. Moldova și nu implică aderarea în viitor la această alianță condusă de Federația Rusă. Deși dă asigurări că nu este pusă problema aderării la această Uniune, Dodon afirmă că va negocia obținerea unor avantaje pentru R. Moldova referitor la piața de desfacere, politica migrațională și prețuri reduse la resursele energetice, facilități de care beneficiază doar statele-membre. Acesta infirmă că ar fi încălcat prevederi legale în aprilie 2017 când a semnat Memorandumul de cooperare între Uniunea Economică Eurasiatică şi R.  Moldova sau la 14 mai curent, când a obținut pentru R. Moldova statut de observator, dar recunoaște că decizia luat-o fără a consulta opinia cetățenilor sau fără un dialog prealabil cu Parlamentul și Guvernul. Referitor la reacțiile publice care au fost generate de vizita sa la Soci, Dodon a declarat că statul de observator este o punte între UE și UEE, este un avantaj suplimentar la înțelegerile pe care le R. Moldova cu partenerii din vest și că vectorul de dezvoltare a țării poate fi schimbat doar prin referendum. Președintele socialist a evitat să comenteze acuzația precum că decizia de la Soci ar fi parte dintr-un scenariu comun cu PDM și că după alegerile parlamentare socialiștii vor împărți puterea cu PDM. Deși se declară în opoziție, Dodon declară că nu vede o problemă în faptul că promulgă proiectele sociale ale democraților. 

Într-o conferință de presă din 16 mai, prima organizată după revenirea de la Soci, acolo unde la propunerea președintelui rus Vladimir Putin, statele-membre ale Uniunii Economice Eurasiatice au votat pentru acordarea R. Moldova a statutului de observator, Igor Dodon a felicitat toți cetățenii R. Moldova pentru această „realizare importantă” și a transmis public mulțumiri către liderul de la Kremlin.

Dodon a declarat că nu a încălcat nicio prevedere legală sau constituțională atunci când a semnat actele privind apropierea de Uniunea Economică Eurasiatică, în aprile 2017 și în mai curent, deoarece tratatele respective nu fac parte din categoria celor care trebuie aprobate de Guvern sau Parlament. Totodată, Igor Dodon a dat asigurări că obținerea statutului nu contravine prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și că direcția de dezvoltare nu va fi schimbată decât prin referendum. Acesta susține că în acest mod încearcă să echilibreze relațiile externe cu statele din vest și cele din est. „Vom fi prieteni cu toți, dar vom reieși tot timpul din interesul nostru național”, a declarat Igor Dodon.

Totodată, acesta a declarat că democrații nu sunt oameni bine pregătiți din punct de vedere juridic sau că prin criticile aduse se pregătesc de alegerile parlamentare din toamna acestui ani. În acest context, Dodon s-a arătat convins că socialiștii vor obține majoritate parlamentară și că PDM va obține „statut de observator” în cadrul viitoarei guvernări, fiind în opoziție.

„Democrații mai au guvernul lor și majoritate parlamentară maximum o jumătate de an, până la alegeri. Pe urmă vor fi ei observatori din partea opoziției parlamentare față de guvernarea pro-Moldova care o să fie. Eu chem la calm, liniște, liniștiți-vă, totul va fi bine, încet și cu jele. Timpul o să treacă. Nouă ani ați fost la guvernare, oamenii au văzut ce ați făcut. După nouă ani vă duceți în opoziție, o să fiți observatori oleacă”, a ironizat Dodon. Acesta a negat că ar putea să împartă puterea cu PDM după alegerile din toamnă și a evitat să comenteze acuzațiile precum că socialiștii ar face scenarii comune cu PDM, inclusiv în privința deciziei de a Soci.

Întrebat de ce susține proiectele de lege ale democraților, acesta a declarat că nu vede o problemă dacă promulgă legile care ar fi în folosul cetățenilor.

„De ce să blocăm? Dacă vor să dea careva avantaje pentru cei care vor să obțină prima casă sau prima casă doi… Nicio problemă, o să le susținem. Ce e bine pentru oameni va fi susținut. De ce să le blocăm? Pentru că Filip și Candu își fac de cap cu declarațiile acestea? De asta să sufere?”, a declarat Igor Dodon.

Datele Barometrului Opiniei Publice din aprilie-mai 2018 arată că în cazul unui referendum, în favoarea aderării la Uniunea Vamală ar vota 42% din cetățeni, pe când împotrivă s-ar pronunța 38%. Totodată, dacă ar fi puși în fața alegerii de a adera la Uniunea Europeană sau la Uniunea Vamală, pentru integrarea în UE s-ar pronunța 42% din cetățeni, pe când apropierea de statele din Est (Rusia, Belarus, Kazahstan) ar fi agreată de 34% din cetățeni. Nu au o opțiune geopolitică 14% din alegători, iar 6%  nu ar participa la scrutin. Sondajul a fost realizat în perioada 18 aprilie – 9 mai, pe un eșantion de 1200 de persoane la nivel național, având o marjă de eroare de 3%