Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Stamate îl contrazice pe…

DOC Stamate îl contrazice pe Nagacevschi: „Cele 58 de milioane nu au fost salvate”

Consiliera prezidențială, Olesea Stamate, a anunțat miercuri, 20 ianuarie, că decizia Curții de Apel districtuale a SUA pe cauza Energoalians nu este în câștigul R. Moldova.

Potrivit lui Stamate, Curtea de Apel a menținut decizia primei instanțe, doar că a solicitat primei instanțe să se expună dacă banii urmează a fi achitați în lei sau în dolari.

Spre regret decizia Curții de Apel districtuale a SUA pe cauza Energoalians nu este în câștigul Republicii Moldova. Cele 58 de milioane nu au fost salvate. Din contra, Curtea de Apel a menținut decizia primei instanțe, doar că a solicitat primei instanțe să se expună dacă banii urmează a fi achitați în lei sau dolari. Mai exact, asta spune Curtea în decizia sa, dacă e să vedem originalul în engleză: We uphold confirmation of the award but remand for the district court to consider whether Moldova had a settled expectation that an adverse judgmentwould be denominated in Moldovan lei rather thanU.S. dollars”. În această ordine de idei, mă întreb dacă Ministrul Nagacevschi s-a lăudat cu câștigul deoarece nu prea cunoaște engleza, sau sunt alte motive la mijloc…..?”, a spus Stamate într-o postare pe Facebook.

În textul deciziei se arată că, Curtea de Apel pentru Districtul Columbia (SUA) a menținut decizia primei instanțe.

„În acest apel apărut dintr-o dispută de lungă durată între Republica Moldova și un furnizor de energie ucrainean numit Energoalians, o companie numită Stileks – care deține dreptul la hotărârea de arbitraj a Energoalians – încearcă să recupereze hotărârea de arbitraj. În principal, problema este dacă instanța de district a confirmat corect hotărârea de arbitraj care, cu dobândă, depășește acum 58 de milioane de dolari (…) Curtea a cerut primei instanțe să examineze dacă banii urmează a fi achitați în lei moldovenești sau în ​​dolari SUA”, se arată în document.

Marți, 19 ianuarie, ministrul Justiției R. Moldova, Fadei Nagacevschi, a declarat că, Curtea de Apel Districtuală a Statelor Unite pentru Districtul Columbia (SUA) a casat hotărârea primei instanțe prin care R. Moldova trebuia să achite un prejudiciu de aproape 60 milioane dolari SUA companiei ucrainene Energoalians (actual Komstroy).

„La 15 ianuarie 2021 Curtea de Apel Districtuală a Statelor Unite pentru Districtul Columbia (SUA) a pronunţat decizia prin care a casat hotărîrea Curţii Districtuale a Statelor Unite pentru Districtul Columbia (SUA) din 23 august 2019 împotriva țării noastre prin care a fost recunoscută sentința arbitrajului AD HOC (Paris, Franța) din 25 octombrie 2013 pe teritoriul SUA (suma prejudiciului cu calcularea penalităţilor încasate a constituit 58 591 058, 50 dolari SUA)”, a spus Nagacevschi.

Curtea de Apel din Paris a adoptat la 24 septembrie 2019 decizia prin care a admis demersul Republicii Moldova de a solicita opinia Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu privire la litigiile ce vizează dosarul Republica Moldova și compania ucraineană Energoalians (actual Komstroy). Urmare a acestei decizii, Curtea de Apel din Paris a suspendat procesul de examinare a cererii de contestare a sentinței arbitrale depuse de Republica Moldova, anunța Ministerul Justiției într-un comunicat de presă.

Tot atunci a fost anunțat că Decizia Curții de Apel din Paris din 24 septembrie va fi depusă instanțelor de judecată din SUA în procedurile de recunoaștere a sentinței arbitrale inițiate de Komstroy.

La 22 martie 2011, compania ucraineană Energoalians, entitate juridică, fondată şi înregistrată în conformitate cu legislaţia Ucrainei a înaintat către Republica Moldova o cerere de arbitraj în procedură arbitrală ad-hoc în conformitate cu prevederile Regulamentului de arbitraj al UNCITRAL, prin care a solicitat despăgubiri care ar fi suferite în rezultatul încălcării de către Republica Moldova a obligaţiunilor sale prevăzute în Acordul încheiat între Guvernul Ucrainei şi cel al Republicii Moldova privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor semnat la 29 august 1995 şi prevăzute în Tratatul privind Carta Energiei.

Procesele judiciare au avut o durată excesivă, fiind declanșare în 2010, de către compania ucraineană „Energoalians” contra Republicii Moldova. Bugetul ţării era amenințat să piardă aproximativ 593 milioane lei, bani pretinși pentru investițiile efectuate, procentele la acestea, cât și 540 mii de dolari – cheltuieli pentru serviciile de avocați și onorarii pentru instanța de arbitraj. Sumele invocate nu vor mai fi achitate reclamantului de către statul nostru.

ZdG a scris anterior că firma „Kom­stroy”, cu care s-a judecat R. Moldova îi avea anterior în cali­tate de fon­da­tori pe Dmi­tri Sar­na­ţki şi firma ucrai­ne­ană „Avto­sila”. Sar­na­ţchi a fost, la rându-i, par­te­ner de afa­ceri cu ucraineanul Vitali Pod­vi­şe­v­s­kii la com­pa­nia Transbud. Tot Pod­vi­şe­v­s­kii deţinea, în acte, 50% din SRL „Avto­sila”, doar că din Rusia, dar şi coo­pe­ra­tiva „Evans” din Ucraina, care avea ace­laşi număr de tele­fon cu cel al fir­mei „Jet Busi­ness Limi­ted”, com­pa­nie din Ucraina, fon­dată de Vea­ce­slav Pla­ton. Ace­laşi număr de tele­fon era uti­li­zat şi într-un anunţ pla­sat pe site-urile ucrai­nene de spe­cia­li­tate, prin care se vindea un auto­mo­bil de lux, Land Rover, cu aproape 50 mii de euro. Vitali Pod­vi­şe­v­s­kii a fost şi unul din­tre acţio­na­rii ucrai­neni ai Mol­dind­con­bank, insti­tu­ţie finan­ci­ară din R. Mol­dova, cu 4,33%, fiind par­te­ner cu ace­laşi Pla­ton.