Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Candidatul care a pierdut…

DOC Candidatul care a pierdut concursul pentru șefia Spitalului Clinic Republican a contestat rezultatul în instanță. Motivele invocate

Rezultatul concursului pentru desemnarea directorului Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a fost contestat în instanță de către medicul Aurel Bodiu, candidatul care a pierdut concursul. Bodiu a comunicat pentru Ziarul de Gardă că a depus o cerere în instanță cu privire la emiterea unei ordonanțe provizorii prin care să îi interzică Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să emită ordinul de numire al lui Andrei Uncuța în funcția de director al Spitalului Clinic Republican.

Medicul Aurel Bodiu ne-a comunicat că cererea a fost depusă miercuri, 8 iunie. Bodiu a invocat mai multe nereguli privind desfășurarea concursului pentru funcția de director al Spitalului Clinic Republican.

„Cererea a fost depusă ieri pe la ora 15.00. În cerere sunt expuse motivele pe care le-am considerat a fi necesare. Poate fi o părere subiectivă, dar asta e ceea ce am văzut și am văzut în timpul concursului”, ne-a comunicat Bodiu.

În documentul publicat de Anticorupție.md, potrivit lui Aurel Bodiu, rezultatele concursului au fost admise cu încălcarea legii nr.133 din 17.06.2016 privind declararea averii și intereselor personale si a Regulamentului privind numirea în funcție pe bază de concurs a conducătorilor instituțiilor medico-sanitare publice, adoptat prin hotărârea Guvernului.

„Președintele comisiei de concurs a încercat să reducă transparența ultimelor două etape ale concursului prin confruntări publice directe cu reprezentanții mass-media, pe care a încercat să-i înlăture și să-i împiedice să filmeze.

Președintele a încercat să conteste dreptul deputaților în Parlamentul Republicii Moldova de a asista la concurs. Organizatorul concursului a comunicat cu contracandidatul meu pentru a-l ruga să asigure filmarea concursului, în condițiile în care ministerul are un întreg serviciu de presă. Președintele Comisiei de concurs și-a asumat public ofițerul de presă subordonat contracandidatului meu.

Membrul Comisiei de concurs cu drept de vot, Natalia Gaibu, vicedirector medical interimar al Spitalului Clinic Republican Timofei Moșneaga, aflată în relație de subordonare nemijlocită a contracandidatului meu, fiind numită în această funcție de conducere de către el și de menținerea căruia în funcție în rezultat depinde și rămânerea sa în funcția administrativă de vicedirector al spitalului.


Consider că există indicii evidente de lipsă de transparență, imparțialitate, obiectivitate, tratament egal și meritocrație în procedura desfășurată de concurs în raport cu subsemnatul, reclamantul Aurel Bodiu, dar și în raport cu interesul public”, susține Bodiu.

Contactat, Andrei Uncuța, cel care a câștigat concursul și cel care din luna martie a asigurat interimatul funcției de director al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, a refuzat „din motive personale” să vorbească la acest subiect cu reporterul Ziarului de Gardă.

La 7 iulie, Uncuța a fost ales oficial la conducerea instituției medicale.

Potrivit extrasului procesului verbal din 01 iulie 2020 al evaluării competențelor profesionale ale candidaților pentru ocuparea funcției de director al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, la etapa finală au fost admiși Andrei Uncuța și Aurel Bodiu, iar ultimul a fost învins.

Anterior, în funcția de director al spitalului era medicul-chirurg, Anatol Ciubotaru. Acesta a fost demis la 24 martie în toiul pandemiei provocate de COVID-19.

Decizia de a-l demite pe Anatol Ciubotaru a venit la câteva ore după ce s-a anunțat că patru lucrători medicali de la Spitalului Clinic Republican sunt suspectați de infectare cu COVID-19. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova (MSMPS) a informat că directorul instituției medicale a decis efectuarea testelor în cadrul unui laborator privat fără a anunța Ministerul.

După eliberarea lui Ciubotaru, în semn de protest, și-au depus cererile de demisie și doi vicedirectori ai Spitalului Clinic Republican. La funcție renunță Ion Balica, vicedirector medical, dar și Nina Munteanu, vicedirector management în sănătate. 

Pe 25 martie, la o zi după ce a fost demis de la șefia Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Anatol Ciubotaru s-a adresat în instanța de judecată pentru a cere anularea hotărârii.

Anatol Ciubotaru a invocat, inclusiv, că „prin suspendarea aplicabilității prevederilor art. 86 alin. (2), 87, 89, 90 din Codul muncii, precum și a altor prevederi legale ce impun condiții, restricții și reguli de eliberare din funcție, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a lipsit pe potențialii contestatarii eliberați din funcție de instrumente legale de a apăra drepturile și interesele legale și efectiv i-a privat de dreptul constituțional de acces la justiție și de dreptul la un proces echitabil”.

Reprezentanții Comisiei pentru Situații Excepționale nu s-au prezentat în instanță, ședința fiind desfășurată în lipsa acestora.

Iar pe data de 28 martie, completul de judecată de la CA Chișinău a respins, drpet „neîntemeiată”, acțiunea înaintată de către făstul director al instituției medicale.