• Cum trăiesc foştii miniştri? (II)

  Cum trăiesc foştii miniştri? (II)
  de
  vizualizări
  25 februarie 2010 | 14:34

  Cu alegeri anticipate inevitabile, dar şi cu o instabilitate politică în sânul mai multor partide, situaţia politică din R. Moldova este instabilă. În această perioadă incertă, am încercat să aflăm cum se descurcă, din ce bani trăiesc, dar şi cum văd câţiva dintre foştii miniştri situaţia actuală din R. Moldova.

  Continuare din 24 decembrie 2009

  Dacă în articolul “Cum trăiesc foştii miniştri” am aflat cum şi din ce surse se descurcă fosta ministră a Educaţiei Larisa Şavga, fostul ministru al Apărării Vitalie Vrabie sau Gheorghe Papuc, fostul ministru de Interne, acum i-am ales pe Vitalie Pârlog, fost premier şi ministru al Justiţiei, pe ex-ministrul Administraţiei Publice Locale Valentin Guznac şi pe fostul ministru de Externe Andrei Stratan.

  Pârlog s-a transformat în ONG-ist

  Vitalie Pârlog, care începând cu anul 2006 a ocupat funcţia de ministru al Justiţiei, iar în septembrie 2009, pentru o scurtă perioadă de timp, a fost prim-ministru al R. Moldova, este acum preşedintele Alianţei pentru Justiţie şi Drepturile Omului. După cum ne-a spus chiar el, organizaţia pe care o conduce “este specializată în protecţia drepturilor omului, şi în mod special a celora care se adresează la CEDO”.

  “Acum încercăm să obţinem anumite proiecte, pe diferite căi, pe linia Consiliului Europei, Comisiei Europene. Apelăm şi la alţi donatori care sunt în măsură să ne poată asista. Oricum, e un început. Deja se adresează foarte multă lume (la CEDO – n.r.), atât pe intern cât şi pe extern “, ne-a răspuns Pârlog la întrebarea care sunt sursele sale de venit, dat fiind faptul că Alianţa pentru Justiţie şi Drepturile Omului este o organizaţie obştească.

  Vitalie Pârlog a dezminţit zvonurile care îl dădeau ca şi aderat la partidul “Moldova Unită”. „Nu am nici o tangenţă cu această organizaţie”, ne-a spus Pârlog, care afirmă că se află “în relaţii foarte foarte bune cu Vladimir Voronin şi Zinaida Greceanâi”. Chiar şi aşa, fostul premier interimar spune că nu a discutat cu cei doi despre o posibilă aderare a sa la partidul care l-a lansat în politica mare.

  “Mesajul critic trebuie să predomine”

  Totuşi, Vitalie Pârlog nu exclude posibilitatea de a reveni în politică. “Toată lumea, volens-nolens (n.r. – vrând-nevrând), se gândeşte şi chiar este implicată în politică. Orice cetăţean care participă la vot se implică astfel şi în politică. Eu nici nu am abandonat politica. Nu sunt indiferent la tot ce se întâmplă în ţara aceasta. Eu nu pot să fiu doar martor ocular”, ne-a spus Pârlog, care afirmă că nu e neapărat nevoie să fii membru de partid ca să fii implicat în viaţa politică.

  L-am întrebat pe Pârlog ce părere are despre declaraţiile preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, Ion Muruianu, care a etichetat jurnaliştii ca fiind “câini turbaţi”. “Nu ştiu ce a avut în vedere dl Muruianu când a făcut această declaraţie, însă eu îl caracterizez drept un om pozitiv, un profesionist în materie. Poate d-lui s-a referit la anumite elemente, care într-adevăr urmăresc anumite jocuri. Nu cred că s-a referit la toată presa în ansamblu. E ridicol. Nu cred”, a mai spus Pârlog.

  Pârlog a făcut referire la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care “îi numeşte pe ziarişti un fel de câini de gardă. Evident că presa îşi are meseria ei, întotdeauna, dar evident că trebuie să fie justificată fiecare acţiune prin anumite argumente şi motivaţii rezonabile. Nu cred că această declaraţie a avut scopul de a denigra întreaga presă naţională”, a conchis Vitalie Pârlog.

  Andrei Stratan: “Nu fac nimic… rău”

  Caracteristic pentru un fost ministru de Externe a fost dialogul pe care l-am purtat cu Andrei Stratan. Acesta a fost scurt şi la obiect. Astfel, am aflat că unul dintre cei mai longevivi miniştri din cabinetul comunist (n.r. – a ocupat funcţia de ministru al afacerilor externe în anii 2004—2009) se pregăteşte de activitatea pedagogică. „Nu fac nimic rău”, aşa ne-a răspuns fostul ministru de externe atunci când l-am întrebat cu ce se ocupă. “Luna viitoare o să aflaţi unde voi preda. Am depus actele şi aştept un răspuns”, ne-a spus ex-ministrul.

  Stratan nu duce lipsă nici de oferte din partea partidelor politice, însă neagă zvonurile conform cărora va adera la “Moldova Unită”. “Am auzit şi eu asemenea zvonuri, însă dacă ar fi fost adevărate, se confirmau. Am avut propuneri de la mai multe partide, unele încă parvin în continuare, dar mai discutăm, le analizăm, vedem…”, a menţionat Andrei Stratan. “Situaţia din ţară mi se pare interesantă, din toate punctele de vedere. Trebuie să aşteptăm să se mai încălzească, şi atunci va fi clar dacă a trecut sau nu criza”, a afirmat Andrei Stratan, care spune că discută cu foştii colegi din Guvern atunci când se întâlnesc. Referitor la relaţia cu fostul şef al statului Vladimir Voronin şi cu fostul premier Zinaida Greceanâi, Stratan a adăugat: “Cu Voronin şi Greceanâi, discutăm când ne întâlnim. Nu am prietenie sau întrevederi amicale cu ei” (n.r. – zâmbeşte).

  Discuţie între actuali şi foşti comunişti:
  “— Salut trădătorilor!
  — Salut fricoşilor!”

  Valentin Guznac, fostul ministru al Administraţiei Publice Locale în perioada 2007—2009, a părăsit recent fracţiunea PCRM, asta după ce a fost ales preşedinte al Comisiei Administraţie Publică, Mediu şi Dezvoltare regională în Parlamentul R. Moldova. Împreună cu alţi trei colegi, a aderat la “Moldova Unită”, fiind urmat apoi de către deputata Svetlana Rusu.

  Fostul ministru se simte bine în actuala postură, însă nu uită de foştii “tovarăşi”. “Ţin legătura cu foştii colegi. Pe majoritatea colegilor din fracţiunea PCRM îi consider şi mai departe colegi şi tovarăşi de idei, fiindcă marea majoritate dintre ei sunt oameni cinstiţi, care, cu toată sârguinţa şi responsabilitatea, au lucrat pentru promovarea unor valori în această ţară. Alta e că, la o etapă oarecare, aceştia nu au conştientizat că unele lucruri în această formaţiune sunt departe de a fi rezonabile, gândite şi orientate spre interesul poporului. Acolo predomină acum interese meschine”, atacă Guznac.

  “Sunt deputaţi ai PCRM care, probabil, duc lipsa educaţiei şi care, din când în când, nu ratează şansa să mă “înghimpe” pentru că am plecat din PCRM. Unul dintre ei, nu vreau să-i dau numele, întâlnindu-ne, mi-a zis: “Salut trădătorilor!”. Eu i-am răspuns: “Salut fricoşilor!”. Ei m-au întrebat de ce le-am spus fricoşi, şi le-am răspuns: pentru faptul că “vă temeţi să declaraţi şi să spuneţi lucrurilor pe nume”.

  Chiar şi aşa, Guznac nu exclude faptul că în următoarea perioadă alţi foşti comunişti vor adera la “Moldova Unită”. “Este greu de spus. Pentru unii au fost surprinzătoare declaraţiile dnei Svetlana Rusu referitoare la ieşirea din PCRM şi aderarea la grupul de deputaţi care reprezintă “Moldova Unită”. Dacă, pe parcurs, careva dintre colegii din PCRM va conştientiza care este realitatea în ţară şi care-s valorile de bază pe care trebuie să le susţină fiecare dintre ei în activitatea de deputat în raport cu alegătorii, atunci nu este exclus ca cineva să mai părăsească această formaţiune şi să adere la deputaţii care reprezintă “Moldova Unită” sau un alt partid.”
  Va urma

  Victor MOŞNEAG

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  India devine una dintre cele mai afectate țări de pandemia de coronavirus, după un număr record de infectări într-o singură zi

  India a raportat un număr record de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus – peste 9.800 de infectări în ultimele 24 de ore. India a depășit Italia la numărul de infectări și a urcat pe locul 6 în cl…
  India devine una dintre cele mai afectate țări de pandemia de coronavirus, după un număr record de infectări într-o singură zi

  Încă un caz de coronavirus a fost confirmat în Parlamentul R. Moldova

  Arina Spătaru, deputata Platformei Demnitate și Adevăr, a fost testată pozitiv la noul tip de coronavirus. Despre asta a anunțat chiar deputata într-o intervenție live pe pagina sa de Facebook. „Timp de do…
  Încă un caz de coronavirus a fost confirmat în Parlamentul R. Moldova

  Premierul Canadei a îngenunchiat alături de protestatarii din Ottawa pentru a denunța rasismul în urma morții lui George Floyd în SUA

  Premierul canadian Justin Trudeau s-a alăturat vineri, 5 iunie, miilor de protestatari din Ottawa pentru a denunţa rasismul şi violenţa poliţiei în urma morţii lui George Floyd în SUA, aşezându-se în genunchi a…
  Premierul Canadei a îngenunchiat alături de protestatarii din Ottawa pentru a denunța rasismul în urma morții lui George Floyd în SUA

  R. Moldova înregistrează o creștere alarmantă a numărului de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Care este situația în România și în Ucraina

  Autoritățile Moldovei consideră că prin măsurile dure de carantină, au reușit să țină sub control epidemia de coronavirus, însă după ultimele date statistice privind numărul cazurilor noi de infectări cu noul t…
  R. Moldova înregistrează o creștere alarmantă a numărului de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Care este situația în România și în Ucraina

  COVID-19: Încă trei decese, anunțate de autorități

  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) informează despre înregistrarea a încă trei decese provocate de COVID-19. Astfel, în R. Moldova, bilanțul deceselor ajunge la 331c de cazuri. Potrivit…
  COVID-19: Încă trei decese, anunțate de autorități

  ULTIMA ORĂ! Alte 264 cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în R. Moldova, în ultimele 24 de ore

  Alte 264 cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate astăzi, 6 iunie, în Republica Moldova, dintre care 3 în regiunea transnistreană. Acesta fiind cel mai mare număr de infectări de la apariția primului caz de CO…
  ULTIMA ORĂ! Alte 264 cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în R. Moldova, în ultimele 24 de ore