Principală  —  IMPORTANTE   —   Cu câteva ore înainte ca…

Cu câteva ore înainte ca socialiștii să aprobe mai multe acte cu privire la CC, șeful lor de partid a postat un video de pe aeroport și a anunțat că pleacă la Moscova

Cu câteva ore înainte ca deputații PSRM – ȘOR să voteze în Parlament retragerea Hotărârii prin care Domnica Manole a fost numită judecătoare la Curtea Constituțională (CC) și să aprobe numirea fostului procuror și actual avocat, Boris Lupașcu, judecător la Înalta Curte, liderul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Igor Dodon, a postat un filmuleț video de pe Aeroportul Internațional Chișinău anunțând că efectuează o vizită la Moscova în cadrul căreia „va avea întrevederi importante”.

Dragi prieteni, vă salut de pe Aeroportul Chișinău. În scurt timp decolez spre Moscova, o vizită fulger, în cadrul căreia voi avea mai multe întrevederi importante, în scopul intereselor Republicii Moldova. Episodul de azi al ”Președintele Igor Dodon răspunde” va fi publicat în seara zilei de azi și în care urmează să vin cu multe noutăți bune pentru cetățenii Republicii Moldova, pe care demult le așteptați”, a scris Igor Dodon pe Facebook.

Fără a deține o funcție publică în stat, Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) a efectuat pe 30 martie o vizită la Moscova unde urma să discute despre livrarea în R. Moldova a vaccinului rusesc Sputnik V.

Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Veronica Roșca, a publicat vineri, 23 aprilie, textul integral al declarației pe care deputații Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) au citit-o în Parlament și prin care au cerut demisia a trei judecători din cadrul Curții Constituționale (CC), acuzându-i pe magistrați de uzurparea instituției constituționale. Proiectul a fost votat de către deputații PSRM – ȘOR. Parlamentarii din opoziție califică acțiunea drept atac asupra Curții Constituționale (CC).

Deputații Partidului Socialiștilor îi acuză pe judecătorii constituționali Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca de „uzurparea Curții Constituționale”.

Deputații din opoziție, cei din PAS și Platforma DA au calificat inițiativa socialiștilor drept populism. Potrivit PAS, proiectul de hotărâre prezentat de PSRM reprezintă un atac asupra Curții Constituționale (CC).

În curând, în R. Moldova, vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate. După mai multe luni de incertitudine, pe scena politică a R. Moldova urmează schimbări majore. Curtea Constituțională a constatat joi, 15 aprilie, existența circumstanțelor care să justifice dizolvarea Parlamentului de la Chișinău.

Astfel, președinta R. Moldova, Maia Sandu, urmează să dizolve Parlamentul și să anunțe data la care urmează să fie organizate alegerile parlamentare anticipate.

După Avizul emis de CC, șefa statului a anunțat că „în curând” va semna decretul de dizolvare a Parlamentului și va anunța data alegerilor parlamentare anticipate.