Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce spune Candu despre solicitarea…

Ce spune Candu despre solicitarea protestatarilor de anulare a votului mixt

Protestatarii adunați în fața Parlamentului cer deputaților să anuleze sistemul mixt de vot. Întrebat ce părere are despre manifestațiile organizate de mai mulți protestatari, președintele Parlamentului a declarat că Legislativul a luat deja o poziție cu privire la invalidarea alegerilor, iar sistemul mixt de vot nu va fi anulat.

„Ce ține de sistemul mixt, trebuie să înțeleagă absolut toți cetățenii Republicii Moldova, și cei care sunt la protestul din fața Parlamentului, că sistemul mixt nu va fi anulat, iar următoarele alegeri vor avea loc în baza sistemului mixt. Să se pregătească de sistemul mixt și să își identifice candidați foarte buni în circumscripții, să intre în competiție politică legată de electorala care urmează și să mai puțin cu pierderea timpului, chiar dacă e democratic, legat de proteste”, a declarat Candu.

Președintele Parlamentului a mai adăugat că deputații au luat atitudine prin declarația și hotărârea de săptămâna trecut prin care și-a exprimat îngrijorarea legată de nevalidarea alegerilor, iar Comisia juridică va elabora în termen de 60 de zile recomandări pentru a evita astfel de cazuri.

Sistemul electoral mixt a fost votat în iulie 2017 de deputații PSRM și PDM în timp ce în fața clădirii Parlamentului aveau loc două proteste: unul de susținere și altul împotriva votului mixt.