Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Mesaj de uz intern, expediat…

Mesaj de uz intern, expediat de Maia Sandu către membrii PAS, în legătură cu neînțelegerile de la Hâncești

În contextul conflictului de la Hâncești și a neînțelegerilor pentru desemnarea candidatului la funcția de deputat în circumscripția nr. 38, lidera PAS, Maia Sandu, a emis un mesaj de uz intern pentru membrii PAS. Potrivit mesajului care a ajuns în posesia ZdG, Maia Sandu consideră că decizia lui Grigore Cobzac de a candida independent reprezintă o lovitură pentru partid și pune în pericol șansele PAS de a câștiga un mandat de deputat. Totodată, lidera PAS declară că l-a întrebat anterior pe Cobzac dacă acesta este interesat să candideze la Hâncești, însă acesta a refuzat, invocând motive de ordin personal.

Stimați membri PAS, 

Am decis să scriu acest mesaj cu privire la situația de la Hîncești pentru că știu că mulți dintre voi sunteți bombardați cu tot felul de analize ale celor care nu se bucură că PAS crește și își mărește numărul de susținători și care, peste noapte, sunt foarte preocupați de ceea ce se întâmplă în echipa noastră. Vreau să vă ofer mai multe detalii despre această situație din prima sursă. 

Din păcate, partidul PAS se confruntă cu primul caz al unei lovituri din interior. Oponenții politici, dar și unii prieteni de pe dreapta jubilează și pun gaz pe foc, în speranța că asta va diviza și slăbi partidul nostru în an electoral. Noi eram conștienți de asemenea riscuri, dar nu ne-am așteptat ca un astfel de gest să vină de la Grigore Cobzac, un om pe care îl știam înțelept, luptător, un deputat care a rezistat în legislatura trecută la presiunile democraților. Dl Cobzac este un om cu experiență politică de durată, care nu avea cum să nu știe că acțiunile lui vor dăuna întregului partid și obiectivelor pe care le urmărește PASul. În ultimele două săptămâni, am discutat cu el de mai multe ori aceste lucruri în încercarea de a preveni escaladarea conflictului. Din păcate, el a preferat să proiecteze conflictul din echipa locală pe întreg partidul, fără să-i pese de consecințe. 

Așa cum știe toată țara deja, în echipa teritorială Hîncești, în timpul alegerilor locale, s-a declanșat un conflict între dl Cobzac și președintele Organizației Teritoriale. Activitățile intense din acea perioadă nu au permis conducerii partidului să se implice și să stingă conflictul înainte ca acesta să devină prea urât, lucru pe care ni-l asumăm. Dl Cobzac și câțiva membri din partid au acuzat președintele organizației teritoriale de lipsă de transparență și consultare în procesele decizionale de la nivel local și conducerea partidului de atitudine părtinitoare în acest conflict. 

Pentru a oferi mai multe detalii, voi înșirui aici în ordine cronologică cum s-au întâmplat lucrurile: 

24 februarie 2019 – În cadrul blocului ACUM, din partea PAS în circumscripția 38 candidează Grigore Cobzac. Rezultate: Alexandru Botnari/PDM: 11.891 voturi, Grigore Cobzac/ACUM: 8.392 voturi. În acea campanie, după ce PAS l-a înaintat pe dl Cobzac în calitate de candidat pe circumscripția 38 și a ajuns la o înțelegere cu PDA, dl Cobzac s-a răzgândit și a refuzat să mai candideze. În urma rugăminților noastre repetate, a revenit asupra deciziei și a candidat din partea Blocului Acum în circumscripție. 

octombrie 2019 – În contextul alegerilor locale, am considerat că dl Cobzac era cel mai indicat pentru a candida la funcția de primar al orașului Hîncești. Dânsul a refuzat, invocând motive personale, recomandându-l pe Marcel Petrușan. În rezultatul alegerilor a câștigat funcția de primar Alexandru Botnari / PDM. 

29 noiembrie – după căderea Guvernului, am mers la Hîncești pentru a discuta cu echipa raională PAS. La acea discuție nu a participat nici președintele OT, nici dl Cobzac. 

5 decembrie 2019 – Alexandru Botnari, proaspăt ales primar de Hîncești renunță la funcția de deputat în favoare funcției de primar. Astfel, s-a eliberat un loc în parlament, iar în circumscripția 38 urmează să fie organizate alegeri noi. 

4 ianuarie 2020 – Am avut o discuție cu o parte a echipei Hîncești, cu care am vorbit despre cine ar putea candida în circumscripție. În aceeași zi m-am întâlnit cu Grigore Cobzac, l-am întrebat dacă e interesat să candideze. A răspuns negativ, invocând aceleași motive de ordin personal menționate la refuzul de a candidat la primărie. L-am informat că examinăm și posibilitatea înaintării unui candidat de nivel central pentru a evita dezbinarea echipei locale în timpul campaniei. L-am consultat și cu privire la candidatura dnei Stamate, la care el a zis că ar fi o candidatură bună. Am ascultat toate obiecțiile și supărările dumnealui cu privire la faptul că în OT Hîncești nu se respectă democrația internă. I-am spus că într-o lună de zile se vor începe alegerile în toate organizațiile teritoriale PAS și membrii PAS din Hîncești își vor putea alege prin vot secret conducerea pe care o consideră potrivită. 

14 ianuarie 2020 – Am avut o discuție cu PDA unde am propus candidatura Olesei Stamate. Colegii de la PDA au promis să se gândească și să revină cu un răspuns. Fără a oferi un răspuns, PDA anunță public înaintarea unui alt candidat în seara zilei de 17 ianuarie. 

18 ianuarie – Consiliul Național Politic al PAS o susține cu majoritate de voturi pe Olesea Stamate pentru circumscripția 38. 

20 ianuarie – În urma unor informații venite din Hîncești, l-am sunat personal încă o dată pe dl Cobzac și l-am întrebat dacă intenționează să candideze. A răspuns că nu candidează. 

23 ianuarie – se mai organizează o discuție cu președinții organizațiilor locale din Hîncești, iar după această ședință PAS depune actele la Consiliul electoral Hîncești pentru înregistrarea Olesei Stamate în calitate de candidat. 

24 ianuarie – dimineața primesc o informație că dl Cobzac totuși va candida. Nu mi-a răspuns la apelurile telefonice, iar, înspre seară, am aflat din presă că a depus actele la Consiliul electoral pentru a se înregistra în calitate de candidat independent. În discuțiile ulterioare pe care le-am avut personal cu el, mi-a spus că nu intenționa să se înscrie în cursă, că “decizia de a candida a fost una spontană, neașteptată și a avut formă de protest” față de modul cum conducerea partidului a gestionat situația de la Hîncești. 

30 ianuarie – după cel puțin 4 discuții cu dl Cobzac, Biroul Politic Național decide retragerea calității de membru de partid PAS dlui Grigore Cobzac și dlui Marcel Petrușan, șeful organizației orășănești din Hîncești. 

În condițiile în care alegerile au loc într-un singur tur, câștigător fiind declarat cel care ia cele mai multe voturi, decizia lui Grigore Cobzac de a candida pune în pericol șansele PAS de a câștiga un mandat de deputat. Este evident că decizia dlui Cobzac și felul în care a fost comunicată are un singur scop – să lovească în PAS și să o facă cât mai dureros. Dl Cobzac nu vrea să candideze, el vrea să dea o lecție partidului. Fără îndoială că parțial acest lucru i-a reușit dlui Cobzac. I-a reușit inclusiv pentru că socialiștii, democrații și presa lor afiliată nu au întârziat să pună gaz pe foc și să relateze evenimentele din perspectiva cea mai dăunătoare pentru imaginea partidului. Astfel, pentru multe redacții de știri și comentatori politici, brusc, cea mai importantă temă de discuție a devenit situația internă din PAS. Nu scumpirile decise de Guvern, nici inepțiile spuse de Dodon la Strasbourg, nici măcar situația socială precară însoțită de întârzieri la plata salariilor – toate au fost eclipsate de problema internă din PAS. E clar de ce fac asta. Suntem într-un an politic important pentru Republica Moldova și orice săgeată otrăvită aruncată în direcția noastră e răsplătită generos de hoții de la putere. Aș vrea să pot spune că Cazul Cobzac e ultimul de acest gen din acest an. Dar știu că vor mai fi. Știu că vom fi loviți și din exterior și din interior. Vom fi atrași în capcane și de oponenți și de „prieteni”. Vom fi atacați pentru că suntem cel mai mare pericol pentru hoți. PAS este partidul pro-european care se bucură de cea mai mare susținere a cetățenilor. De asta e periculos pentru Dodon. 

Ce lecții am învățat noi din această situație? Că un mic conflict pe intern poate fi exploatat masiv împotriva întregului partid. Trebuie să facem cu toții eforturi mai mari pentru a depăși animozitățile, trebuie să îmbunătățim comunicarea pe intern, trebuie să fim deschiși cu oamenii noi care vin în partid și trebuie să ne asigurăm că toți membrii partidului și, în special cei cu funcții de conducere, respectă întocmai prevederile statutare pe care le-am agreat cu toții. 

Ce vom face mai departe? La Hâncești vom face campanie intensă și vom explica fiecărui cetățean situația așa cum s-a întâmplat. Am încredere că oamenii din Hîncești vor înțelege foarte bine cine și ce urmărește și vor da o palmă coaliției dintre Dodon și democrați, alegând-o pe Olesea Stamate. Oamenii înțeleg că lucrurile se pot face doar în echipă și că acum e nevoie de unitate. Nu există super-eroi capabili de unii singuri să asigure dezvoltarea unei țări democratice. E nevoie de mulți. E nevoie de oameni care au încredere unii în alții. Oameni curajoși, lucizi, care nu se lasă manipulați, care nu acționează din supărare. Am lansat procesul de organizare a convențiilor teritoriale PAS. Vă îndemn să participați activ, să participați la aceste convenții, să candidați la funcții de conducere. Vă rog să ne asigurăm că sunt aleși oameni care să respecte toți membrii și împreună cu care să facem PAS-ul cel mai activ partid la nivel local. În martie vom organiza Congresul PAS. Ne așteaptă un an interesant, în care vom face schimbări majore. 

Doar împreună, în echipă avem șansa să salvăm țara. Doar alături de oameni de încredere putem porni siguri în această luptă. 

Contez pe voi,

Maia Sandu, președintele Partidului Acțiune și Solidaritate.”

La 24 ianuarie, Grigore Cobzac, fiind membru al PAS și candidat al blocului ACUM la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, a anunțat că intenționează să participe la scrutinul din 15 martie, în circumscripția uninominală nr. 38, Hâncești, în calitate de candidat independent la funcția de deputat, fiind în proces de colectare a semnăturilor. Contactat de ZdG, Cobzac a menționat că a decis să candideze independent după ce mai mulți colegi de partid din raionul Hâncești și-au exprimat dezacordul față de intenția PAS de a o desemna pe Olesea Stamate.

La scrutinul legislativ din 24 februarie 2019, Cobzac a obținut 33,44% dintre voturi. Anterior, el a fost deputat din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova și președintele raionului Hâncești.

Alegerile parlamentare noi din circumscripția electorală uninominală nr. 38 vor avea loc la 15 martie. Ultima zi de depunere a actelor este 13 februarie.