Principală  —  IMPORTANTE   —   Maia Sandu: Am discutat cu…

Maia Sandu: Am discutat cu PDM să participe la votarea demisiei Guvernului. Ce spune Pavel Filip

Președinta PAS, Maia Sandu, a declarat că a discutat ieri cu conducerea PDM, încercând să convingă democrații să voteze pentru demiterea Guvernului Chicu.

„E clar pentru toți că acest Guvern trebuie să cadă. Noi am făcut de am putut ca acest lucru să se întâmple. Ieri am am mai avut o discuție cu PDM în încercarea de a-i convinge să participe la votarea demisie Guvernului, pentru ca să se asigure numărul necesar de voturi. Din păcate, ei au repetat poziția anterioară – că nu vor participa la acest vot”, a precizat lidera PAS.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Filip notează că „demiterea guvernului și instalarea unui alt executiv nu este scopul final, ci doar mijloacele prin care se dorește a crea haos și instabilitate”.

Fracțiunea parlamentară PAS a decis să semneze moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu, formulată de Platforma DA.

Și grupul parlamentar „Pro Moldova” a anunțat că va semna și va vota moțiunea de cenzură.

Deputații din Platforma DA, care sunt și autorii moțiunii, au semnat-o marți, 14 iulie. Reprezentanții acestei formațiuni politice au declarat de mai multe ori că sunt pregătiți să-și asume guvernarea. Printre potențialii candidați la funcția de premier sunt Andrei Năstase, Alexandr Slusari și Igor Munteanu.

Moțiunea a mai fost semnată și de către Octavian Țîcu, deputat neafiliat.

Conform Constituției, Parlamentul, la propunerea a cel puţin o pătrime din deputaţi, îşi poate exprima neîncrederea în Guvern, cu votul majorităţii deputaţilor. Iniţiativa de exprimare a neîncrederii se examinează după 3 zile de la data prezentării în Parlament.

Actualmente, fracțiunea parlamentară a PSRM are 37 de mandate, PDM – 13, PAS – 15, Platforma DA – 11, Grupul parlamentar „Pro Moldova” – 14, Partidul „Șor” – 9, însă, de facto, opt, pentru că Ilan Șor nu vine la ședințe, un deputat independent și unul neafiliat.