Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Andrei Năstase: „Liberalizarea capitalului și…

Andrei Năstase: „Liberalizarea capitalului și stimularea fiscală este o tentativă de legalizare a marilor hoții”

Andrei Năstase, președintele Platformei Demnitate și Adevăr, este de părere că proiectul de lege privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală, reprezintă în esența sa o tentativă extrem de periculoasă de amnistiere și legalizare a „marilor hoții și jafuri produse în ultimii ani, culminând cu furtul unui miliard de dolari din rezervele valutare ale țării”.

Chiar și Centrul Național Anticorupție semnalează o serie de deficiențe și riscuri, susținând că prevederile proiectului contravin Constituției, iar la promovarea lui s-au neglijat o serie de factori de principiu cum ar fi transparența și argumentarea economică. CNA constată că proiectul nu conține garanții de liberalizare a capitalului din surse licite. Mai mult, experții au ajuns la concluzia că conceptul liberalizării capitalului devine echivalent cu cel al legalizării capitalului din afara circuitului legal, apropiindu-se de un concept al spălării banilor de proveniență infracțională”, susțin reprezentanții Platformei DA.

Aceștia sunt de părere că situația se poate repeta la fel ca și în cazul „legii transformarii miliardului furat în datorie publică” adoptată în regim de urgență prin asumare de răspundere de către guvern, chiar și în pofida avizului negativ al CNA, conform căruia proiectul afecta grav interesele fundamentale ale cetățenilor, garantate prin lege.

În aceste circumstanțe, Platforma Demnitate și Adevăr își reitereaza intenția de a organiza ample acțiuni de protest în cazul promovării proiectelor de acte legislative antipopulare și ilegale.

Totodată, Platforma Demnitate și Adevăr cere demisia președintelui Legislativului, Andrian Candu, „ca promotor direct al unui proiect de lege vădit illegal cu depunerea mandatului de deputat împreună cu coautorii acestei inițiative legislative, iar Procuratura Generală să inițieze urmărirea penală a inițiatorilor actului legislativ ciminal, generator de corupție, protectionism și favorizare a infractorilor”.

Amintim că, pe data de 13 februarie, IDIS „Viitorul” a lansat un studiu comparativ dintre o lege a amnistiei fiscale, adoptată în 2007 de guvernarea comunistă și proiectul de lege din 2016, promovat de Andrian Candu. Potrivit specialiștilor IDIS, stimularea fiscală poate submina disciplina fiscală într-o țară cu un segment foarte larg al „economiei gri”.