Principală  —  Ştiri   —   Ministrul Mediului: „...nu este vânător,…

Ministrul Mediului: „…nu este vânător, ci braconier”

Războiul deschis dintre ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, și președintele Societății Vânătorilor și Pescarilor (SVPM), Oleg Ciocoi, continuă.

Valeriu Munteanu a publicat pe pagina sa de facebook filmulețul video integral, în care Oleg Ciocoi se afla la o vânătoare de gâște în România. Ministrul a adus dovezi precum că președintele SVPM neglijează prevederile legislative ale României și utilizează mijloace interzise la vânătoare.

„Acum dispunem de filmul întreg al vânătorii barbare. Din imagini se vede clar că preşedintele actual al SVPM nu este vânător, ci braconier, care foloseşte mijloace interzise la vânătoare:— ademenitoare electronică, care ademeneşte păsările prin imitarea sunetelor, interzisă în tot spaţiul european (cu cerc roşu). — armă semiautomată fără limitator, din care efectuează TREI FOCURI asupra unei gâște, asta deși legislația României, unde pretinde că a vânat, interzice mai mult de doua focuri (la minutul 1:18). În această situație, precum şi depășind limitele stabilite de normele legale, vânătorul nu mai are nimic comun cu regulile cinegetice, ci este un MĂCELAR, care nu oferă nicio șansă păsărilor. Dacă ar fi tras din mitralieră sau ar fi ucis gâștele cu semințe otrăvite, nu ar fi nici o diferență. Aceste 80 de gâște moarte, adunate la picioarele conducătorului SVPM sunt o dovadă clară a lipsei de moralitate a prezidiului asociației vânătorești și a problemelor cronice din domeniu, fără nici o legătură cu vânătorii de bună-credință, care reprezintă majoritatea”, scrie ministrul.

Imaginile video și acuzațiile invocate au foste prezentate de ministru și în cadrul Ședinței Comisiei administrație publică, dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice privind situația creată ca urmare a interzicerii vânării la păsări acvatice migratoare și la iepurii de câmp.

La rândul său, Oleg Ciocoi a declarat că filmulețul este realizat acum cinci ani la o vânătoare din România, unde se afla cu prietenii. „Există așa numita vânătoare comercială în România, unde este permis pe un fond de vânătoare, vânatul unui număr limitat al păsărilor. Se stabilește numărul de păsări pentru grupul de vânători. Dacă nu se respectă limita, vânătorii sunt sancționați. Mai mult, pe lângă vânători se află un grup de persoane care verifică dacă nu se încalcă legislația. De aceea, dle ministru, terminați cu șantajul și cu toate insinuările că aș fi cel mai mare braconier. Captura de 80 de păsări a fost făcută de 6 vânători pe o perioadă de 3 zile. Nu am încălcat nimic”, a replicat Oleg Ciocoi.

Valeriu Munteanu a anunțat că a înaintat un demers către ministra Mediului din România, Grațiela Gavrilescu pentru a stabili dacă în România este permis vânatul a 80 de gâște și dacă mijloacele de vânătoare utilizate de Oleg Ciocoi sunt legale.

Amintim că, acum două zile, Valeriu Munteanu a publicat o parte din acest filmuleț cu Oleg Ciocoi, chiar în ziua în care membrii SVPM au ieșit la protest pentru a cere demisia ministrului. Aceștia și-au exprimat astfel nemulțumirea față de decizia Ministerului Mediului de a interzice vânătoarea de păsări acvatice migratoare şi iepuri de câmp. Comisia administrație publică, dezvoltare regională, mediu și schimbări urmează să analizeze în următoarele zile cererile SVPM și să decidă dacă Hotărârea Ministerului Mediului de a interzicere vânătoare este argumentată.

Vezi aici video.