Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   MEI vine cu recomadări după…

MEI vine cu recomadări după incidentul aeronautic anunțat public de către controlorul de trafic al Moldatsa

avion-airmoldova

Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) a confirmat că la 23 iunie, în apropierea orașul Vadul lui Vodă, în timpul zborului, o aeronavă de tip AN-2 era cât pe ce să se ciocnească cu o altă aeronavă de tip Airbus A320 a companiei aeriene „Air Moldova”. În acest sens, după efectuarea investigațiilor pe marginea incidentului aeronautic, MEI în colaborare cu Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC), MoldATSA și Federația Sindicatelor controlorilor de trafic aerian, au venit cu un set de recomandări, printre care suplinirea numărului de controlori, reproiectarea spațiului aerian, precum și modificarea setărilor de soft.

Într-un comunicat de presă publicat ieri, 30 august, pe pagina MEI, se arată că după ce, acum două luni în urmă, cazul a fost raportat la Ministerul Economiei și Infrastructurii, AAC împreuna cu MoldATSA au întreprins un set de măsuri procedurale de redresare a situației.

Citiți și: Reacții oficiale după incidentul aeronautic anunțat public de către un controlor de trafic al Moldatsa

Reprezentanții MEI au mai scris că recent a avut loc o ședință de monitorizare a procesului de implementare a măsurilor întreprinse în urma incidentului aviatic, precum şi a activității autorităților de profil. În cadrul ședinței s-a decis realizarea unui șir de acțiuni pe termen scurt și mediu cu scopul de a soluționa problemele sistemice:

a) Modificarea rutelor aeriene, astfel încât acestea să ocolească spațiul aerian segregat.

b) AAC va efectua un studiu privind impactul asupra aviației ușoare, prin impunerea dotării acesteia cu transpondere.

c) Instalarea transponderelor pe vehiculele de pe suprafața de manevră pe aeroporturi.

c) Până la data de 15 septembrie 2019, AAC va efectua un studiu detaliat privind numărul optim de controlori de trafic aerian necesari pentru asigurarea funcționalității sigure și eficiente a MoldATSA.

d) MEI și AAC vor elabora și promova legislația ce ține de investigarea și raportarea evenimentelor din aviația civilă de către un organ independent abilitat.

e) Elaborarea unei metodologii de gestionare a comunicării interinstituționale și raportarea promptă a incidentelor aviatice.

Citiți și: Detalii noi despre incidentul aviatic dezvăluit de un controlor de trafic aerian

„Ministerul Economiei și Infrastructurii va monitoriza implementarea măsurilor corective, precum și, după caz, va impune alte măsuri adiționale ca astfel de cazuri să nu se mai întâmple”, mai scrie în comunicatul de presă.

În urmă cu aproximativ 2 luni, un avion al companiei Air Moldova cu 140 de pasageri la bord ar fi fost aproape de o coliziune în aer cu un alt avion de dimensiuni mai mici. Informația a fost dezvăluită de către un controlor de trafic aerian din cadrul Moldatsa, Eugen Sajin. 

Citiți și: Moldatsa își acuză angajatul care a dezvăluit incidentul aeronautic de manipulare. Sajin: „Continuă să mușamalizeze cazul”