Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Numărul victimelor bombardării…

LIVE TEXT Numărul victimelor bombardării de ieri a unui convoi de civili la punctul de control din Zaporojie a crescut la 31. Război în Ucraina, ziua 220

UPDATE 21:25: Numărul victimelor bombardării de ieri a unui convoi de civili la punctul de control din Zaporojie a crescut la 31, iar o altă femeie rănită a decedat în spital.

Acest lucru a fost anunțat de președintele Administrației Militare Regionale Zaporozhye, Oleksandr Starukh, scrie UNIAN

„O altă femeie a decedat în spital, fiind grav rănită. Numărul victimelor este de 31 de persoane, dintre care 30 sunt civili și un ofițer de poliție care a lucrat și a ajutat oamenii să organizeze mișcarea”, a spus Starukh.

UPDATE 19:25: Ucraina s-a adresat la Curtea Internațională de Justiție de la Haga în legătură cu tentativa de anexare a teritoriilor ucrainene de către Rusia

Acest lucru a fost anunțat de ministrul Afacerilor Externe, Dmitri Kuleba, pe Twitter.

„Ucraina a informat oficial Curtea Internațională de Justiție că acest pas (o încercare de anexare a teritoriilor, n.r.) încalcă din punct de vedere juridic ordinul său obligatoriu privind măsurile provizorii emise la 16 martie. Îndemnăm instanța să examineze cazul pe fond cât mai curând pe cât posibil”, a declarat şeful misiunii diplomatice ucrainene.

UPDATE 17:05: Astăzi, 1 octombrie 2022, a intrat în vigoare legea privind lend-lease-ul pentru Ucraina, adoptată în Statele Unite. Președintele Radei Supreme Ruslan Stefanchuk a anunțat acest lucru pe Twitter.

„Astăzi, legea SUA privind lend-lease-ul pentru Ucraina a intrat în vigoare. Aceasta înseamnă mai multe arme de înaltă calitate. Ucraina își va returna cu siguranță toate teritoriile”, a spus Stefanchuk.

Lend-Lease-ul permite împrumutul sau închirierea de echipamente militare în cadrul procedurilor simplificate de control al exporturilor. Acesta permite Casei Albe să furnizeze Ucrainei arme, echipamente și muniție în cadrul unei proceduri accelerate, adică fără a aștepta o alocare specială de fonduri pentru aceasta de către Congresul SUA.

UPDATE 14:20 : Forțele armate ale Ucrainei s-au apropiat de periferia Limanului înconjurat. Acest lucru este dovedit de videoclipul filmat de către soldații ucraineni.

În filmuleț, mai mulți militari ai brigăzii de asalt aerian cu steagul Ucrainei stau lângă stela galben-albastru de la intrarea în oraș.

„1 octombrie. Ne desfacem steagul, îl punem pe pământul nostru. Liman!” exclamă unul dintre soldați.

Astăzi, a devenit cunoscut despre eliberarea a cinci așezări în apropiere de Liman: Yampol, Novoselovka, Shandrigolovo, Drobyshevo, Stavki.Potrivit reprezentantului Grupului de Forțe de Est, Serghei Cherevaty, gruparea forțelor ruse din zona Liman este înconjurată.

UPDATE 12:30 : Forțele Armate ale Ucrainei au preluat controlul a cinci așezări de lângă Liman.

Acest lucru a fost anunțat de speakerul grupului de trupe din est, Serhiy Cherevaty, în cadrul unei emisiuni la un post TV ucrainean.

„Gruparea rusă din zona Liman este înconjurată. Așezările Yampol, Novoselovka, Shandrigolovo, Drobyshevo, Stavki au fost eliberate, măsurile de stabilizare continuă acolo”, a precizat Cherevaty.

UPDATE 10:40 : Armata rusă l-a reținut pe Igor Murashov, directorul general al centralei nucleare de la Zaporojie, și l-a dus către o destinație necunoscută. Potrivit Energoatom, acest lucru s-a întâmplat pe 30 septembrie.

După cum a subliniat președintele Energoatom, Petr Kotin, Murașov a fost oprit de o patrulă a trupelor ruse pe drumul de la stație la Energodar. Bărbatul a fost legat la ochi și dus într-o direcție necunoscută.

Până acum, nu există informații despre locul unde se află Igor Murashov și despre soarta lui.

„Directorul general al centralei este o persoană autorizată – el poartă responsabilitatea principală și exclusivă pentru siguranța nucleară și radiațională a centralei. Reținerea sa creează pericolul exploatării celei mai mari centrale nucleare din Europa. Cer ca armata rusă , care controlează centrala de la Zaporojie, angajații Rosatom care sunt, de asemenea, prezenți ilegal la instalația noastră nucleară, să oprescă actele de terorism nuclear împotriva conducerii și personalului centralei, eliberarea imediată a șeful centralei și readucerea sa la sarcinile sale oficiale pentru a menține funcționarea în siguranță a centralei nucleare”, a subliniat Kotin.

9:10 Armata rusă a tras cu peste 30 de obuze în Nikopol, distrugând case private, anexe, o cafenea și un hotel.

Șeful administrației militare regionale Dnepropetrovsk, Valentin Reznichenko, a anunțat acest lucru pe canalul său de Telegram.

„Rușii au lovit două raioane,  Nikopolsky și Sinelnikovsky. Nikopolsky a fost lovit cu „Grad” și artilerie grea de cinci ori. Nikopol a avut de suferit cel mai mult. Peste 30 de obuze rusești au zburat acolo. Niciun om nu a fost rănit. Case private, anexe, o cafenea și un hotel, au fost avariate. Peste 1.000 de familii au rămas fără electricitate. Inginerii electrotehnici repară deja liniile”, scrie Reznichenko.