Principală  —  Ştiri  —  Social   —   LIVE/ Reprezentanții industriei HoReCa protestează…

LIVE Reprezentanții industriei HoReCa protestează la Parlament: „Vrem 10% TVA”

Mai mulți reprezentanți ai industriei hoteliere și a serviciilor alimentare protestează în aceste clipe în fața sediului Legislativului împotriva inițiativei de a elimina scutirea la TVA și aplicarea cotei standard de impozitare în mărime de 20% pentru sectorul HoReCa.

În cadrul ședinței din 9 august, Guvernul a aprobat proiectul care prevede anularea cotei reduse a TVA de 10% și, respectiv, revenirea la cota-standard a TVA în mărime de 20% pentru livrările efectuate de către agenții economici ce activează în sectorul HoReCa (hotele, restaurante, cafenele).

„Scutirile de taxe acordate anumitor agenți economici sau sectoare introduce distorsiuni în sistemul fiscal. În contextul în care legislația fiscală nu prevede dreptul la restituirea sumei de TVA în cazul în care TVA aferent procurărilor depășește TVA aferent vânzărilor, cota de TVA 10% creează o presiune constantă asupra bugetului de stat, în același timp fiind afectat cash-flow-ul întreprinderilor. Impactul estimat direct asupra bugetului va constitui 50 de milioane de lei”, motivează Ministerul Finanțelor, care mai menționează că aceasta ar fi o condiție impusă de FMI în contextul acordării împrumutului.

Proiectul urmează să fie votat în ședința extraordinară de astăzi, 15 august, de Parlament.

După manifestație, protestatarii au depus o petiție la Parlament:

„Noi, angajații sectorului HoReCa, ne exprimăm dezacordul față de inițiativa Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova de a majora cota TVA de la 10 la 20%.

Considerăm această acțiune inoportună și neargumentată, care nu va aduce la rezultatele așteptate, pe care și le propune Ministerul. Ba chiar, va avea efecte negative asupra întregului sector HoReCa și a economiei țării, din următoarele considerente:

– Domeniul de alimentație publică și prestări servicii este un domeniu cu potențial gastronomic enorm de dezvoltare, datorită ospitalității native a neamului nostru, cât și a măiestriei de a găti. Acest sector nu poate deveni unul competitiv pe plan european, nici măcar în comparație cu țările vecine, atât timp, cât aveam cea mai înaltă cotă TVA din regiune, comparativ cu România (5%TVA) ar fi de 4 ori mai mare. Iar ca și componentă turistică, avem doar vin și gastronomie, fiind lipsiți de mare și munte.

– Cota de 10%TVA ne permite să avem salarii decente, aici, ACASĂ! Să dispunem de asigurarea pachetului social și să fim alături de familiile și copiii noștri.

– Odată cu majorarea cotei TVA, în cumul cu celelalte majorări enunțate, precum resursele energetice, duc indispensabil la majorarea prețului materiei prime, produselor alimentare, respectiv și la majorări de prețuri în unitățile de alimentație publică. Aceste majorări nu pot asigura și creșterea salariilor cetățenilor rămași acasă, respectiv puterea de cumpărare a oaspeților noștri va cădea. Noi știm că mai puțini bani înseamnă mai puțini consumatori, respectiv mai puțini bani, iar la final sau salarii mai mici sau reduceri de personal.

Noi, nu vrem ca soarta noastră să o decidă Ministerul Finanțelor. Noi vrem să trăim și să lucrăm acasă! Noi vrem să ne creștem copiii în țara noastră!

Solicităm insistent anularea inițiativei de majorare a cotei TVA pentru sectorul HoReCa!”