Principală  —  Ştiri   —   Legăturile dintre Energokapital și furtul…

Legăturile dintre Energokapital și furtul miliardului

Un furnizor controversat de energie electrică din zona de conflict înghețat din Transnistria în Moldova are o structură de proprietate legată de societățile implicate în „furtul miliardului de dolari” din sistemul bancar al Moldovei în 2014, informează The Black Sea.

„O companie moldovenească de intermediere energetică, Energokapital are o serie complexă de proprietari off-shore conectați până în 2014 la „furtul” de un miliard de dolari de la colapsul a trei bănci din Moldova.

Țara ex-sovietică, zguduită de proteste furioase și schimbări multiple ale Guvernului pe parcursul anului trecut, aceasta se alimentează de la un lanț de firme care traversează zona sa de conflict înghețat din Transnistria și duce la China, Scoția și refugiul off-shore din Seychelles.

Din 2014 încoace,compania intermediară Energokapital plătește producătorul de mare putere a Moldovei, centrale electrice pe bază de gaz Cuciurgan, pentru costurile de prelucrare a conversiei gazelor la electricitate.
Din 2014 încoace, compania de intermediere Energokapital plătește producătorul de mare putere a Moldovei, centrala electrice pe bază de gaz Cuciurgan, pentru costurile de conversie a gazelor la electricitate. Moldova este mai mult de 80 la suta dependentă de această stație, zona de conflict înghețat având un monopol asupra aprovizionării cu energie a Republicii Moldova”, se menționează în material.

„Web-ul complex de proprietari off-shore ai Energokapital include Hong Kong, Edinburgh, Seychelles și, posibil, Belize, dând crezare temerii că milioane de dolari în numerar nimeresc în buzunarele oficialilor moldoveni, ruși și transnistreni – sau ale persoanelor fizice conectate la aceste administrații”, spun jurnaliștii.

„Unul dintre proprietarii Energokapital este Ornamental Art Limited, o companie înregistrată în Hong Kong, după cum arată înregistrările companiei. Un proprietar al companiei este Wai Lap Shum, care locuiește într-un apartament dintr-un bloc masiv – Kui Fat Building – în Hong Kong. Shum este suspectat de a fi un director nominal, având sarcina de a ascunde identitatea reală a proprietarului companiei.

Înființat în 2013, Ornamental Art este situat la aceeași adresă ca și MB Consultants – un centru de sticlă și oțel de afaceri amplasat între două blocuri dintr-un turn de locuit. MB Consultants este o companie cu sediul la Hong Kong, care vizează clienții vorbitori de limba rusă. În 2009, această locație din Hong Kong, a fost condusă de biroul din Moscova Global Wealth Management Center Ltd, care a stabilit mai multe firme off-shore din Insulele Virgine Britanice, potrivit documentelor din International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ)”.

Unul dintre acționarii Ornamental Art este o companie cu sediul în Edinburgh, numita Energy Assets Development LP. Aceasta companie are nici o activitate de afaceri evidentă în Scoția.
Acesta a fost înființată în 2012 ca o societate ” de tranzacționare generală”. Partenerii sai sunt doua companii cu sediul în Seychelles.La 9 decembrie 2015, Energie Assets și-a schimbat adresa din Edinburgh pe 18/2 Royston Mains Street. Aceasta are aceeași adresă ca și Fortuna United Ltd, o companie implicată în „scandalul furtului miliardului”, care implică căderea a trei bănci moldovenești.

Fortuna United Ltd este firma căreia i-a fost acordată de către Banca Socială credit de 825 milioane Euro, potrivit unui document Kroll, raport făcut public de către Președintele Parlamentului R. Moldova, Andrian Candu. Cei doi parteneri ai Fortuna United sunt, de asemenea, cu sediul în Seychelles.

Fortuna United LP și Energy Assets Development LP sunt considerate a fi societăți fictive, înregistrate în Marea Britanie, și utilizate pentru a ascunde proprietarii reali”, mai relevă articolul.

„Un consultant de afaceri conectat la ambele Fortuna și Energy Assets Development este cipriotul Marios Papantoniou.El a fost director al Manitoba Management, care a cumparat 4,98 la suta din Unibank la 17 august 2012, în parte dintr-un lanț de evenimente legate, care au condus la colapsul băncii. El a fost, de asemenea, director al firmei de avocatura a lui Lawson & Co, care a prezentat documentele de fondare a Energy Assets Development LP”, se arată în articol.

„La sfârșitul anului 2014, Moldova a cumpărat aproximativ 80 la sută din necesarul de electricitate – jumătate din Ucraina, iar cealaltă jumătate de la stația de alimentare Cuciurgan din Transnistria.

Începând cu decembrie 2014, Energokapital a primit de gaze din Transnistria de la baza Tiraspoltransgaz, iar apoi a plătit stației de alimentare Cuciurgan 1,6 dollarcents per kw / h pentru a transforma gaz în energie electrică. Gazul vine de la Gazprom din Rusia și este suspectat că ar fi o formă de „caritate” pentru regiunea rusă susținută din Transnistria.

Gazprom în sine nu poate încheia acorduri cu Tiraspoltransgaz pentru ca aceasta companie este înregistrată într-un stat nerecunoscut de către orice țară suverană – inclusiv Rusia. Gazul este livrat companiei Moldovagaz, unde Gazprom are o participatie de 50, iar toate datoriile sunt înregistrate la firma moldovenească.Potrivit declarațiilor financiare ale Gazprom, în prezent datoria de gaze a Moldovagaz este mai mare de cinci miliarde de dolari SUA.

Energokapital vinde apoi energia electrică către operatorul de stat Energocom. Cu toate acestea Energokapital nu posedă nici facilități de generare a energiei electrice și nici nu interacționează cu energia, în orice moment”, se comentează în investigație.

În Post Scriptumul inevstigației se arată că un al doilea acționar în Energokapital este Bas Market, o companie înregistrată la Tiraspol, capitala regiunii separatiste Transnistria.

Potrivit site-ului openpmr.info, acționarii Bas Market sunt Yuri Dzetsul, un prieten apropiat al fostului președinte al Transnistriei Yevgheny Șevciuk, și o companie numită Intercom Management, care are sediul în Belize.În anul 2011, Dzetsul a devenit fondatorul și directorul unei rețele de stații de benzină numite „GazTop”, despre care portalul spune că a aparținut de fapt, lui Evgheni Șevciuk. Totuși, se menționează că informația dată, deși distribuită pe larg în media nu a putut fi confimată cu documente.

Sursa: www.theblacksea.eu
Sursa foto: www.theblacksea.eu