Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   La toamnă am putea avea…

La toamnă am putea avea un referendum privind modificarea Constituției

după negocierile de astăzi cu liderii PD și PLDM, Mihai Ghimpu, președintele PL, a declarat pentru presă că, la toamnă, vom avea un referendum privind modificarea articolului 78 al Legii supreme a R. Moldova, care vizează modul de alegere a șefului statului. Ghimpu a făcut această declarație după ce a confirmat că negociatorii sunt pe cale de a ajunge la o formulă a unui nou Guvern AIE. El a explicat că lucrurile nu mai pot continua în felul în care sunt, deoarece Guvernul este ales cu o majoritate simplă, pe când șeful statului, care e o figură mai mult simbolică pe fundalul politic al R. Moldova, trebuie ales prin votul a trei cincimi din numărul deputaților și prin vot secret. „Trebuie să avem un mecanism care nu ne-ar trimite în blocaj, ori de câte ori se ajunge la alegerea șefului statului”, a precizat Ghimpu.

Articolul 78 al Constituției, „Alegerea Preşedintelui”, spune că preşedintele Republicii Moldova este ales de Parlament prin vot secret; poate fi ales preşedinte al Republicii Moldova cetăţeanul cu drept de vot care are 40 de ani împliniţi, a locuit sau locuieşte permanent pe teritoriul Republicii Moldova nu mai puţin de 10 ani şi posedă limba de stat; este ales candidatul care a obţinut votul a trei cincimi din numărul deputaţilor aleşi. Dacă nici un candidat nu a întrunit numărul necesar de voturi, se organizează al doilea tur de scrutin între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului descrescător de voturi obţinute în primul tur. Dacă şi în turul al doilea nici un candidat nu va întruni numărul necesar de voturi, se organizează alegeri repetate. Dacă şi după alegerile repetate preşedintele Republicii Moldova nu va fi ales, preşedintele în exerciţiu dizolvă Parlamentul şi stabileşte data alegerilor în noul Parlament.
Potrivit analiștilor politici, în urma partajării celor trei funcții în stat, funcția de șef al statului ar reveni PL-ului, iar insistența prin care se cere organizarea unui referendum de modificare a Constituției este motivată de încercarea acestei formațiuni de a-și asigura numărul necesar de voturi atunci când va expira mandatul actualului șef de stat și va trebui ales altul, din partea PL.