Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Jurnaliştii scoţieni îl leagă pe…

Jurnaliştii scoţieni îl leagă pe Vladimir Plahotniuc de cazul „furtului secolului”

Un portal de ştiri şi analize economice din Scoţia a realizat un material de investigaţie ce vizează furtul miliardului de dolari din băncile moldoveneşti. Jurnaliştii de la Business New Europe au pornit propria investigaţie după ce au depistat în raportul Kroll, făcut public de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, mai multe firme scoţiene fictive.

Dacă raportul făcut de detectivii americani îl făcea vinovat de furtul de la Banca Socială, Banca de Economii şi Unibank, pe Ilan Shor şi alte persoane neidentificată, atunci investigaţia scoţienilor demonstrează şi legătura omului de afaceri Vladimir Plahotniuc în „furtul secolului”.

Potrivit sursei, R. Moldova este percepută ca o gaură bancară neagră, de altfel, decizia recentă a Kievului de a ne include în lista ţărilor cu zone off-shore fiind doar o recunoaştere oarecum oficială a acestui statut.

Jurnaliştii scoţieni relevă că R. Moldova a fost implicată în scheme de spălare a banilor în perioada investigațiilor efectuate după criza bancară din Cipru în perioada 2012-2013. Atunci s-a constatat că sectorul bancar moldovenesc are legături strânse cu Rusia și este utilizat pentru a spăla banii mai multor personaje obscure din Rusia, dar şi banii delapidaţi de demnitarii din această ţară, care au ajuns pe mai multe conturi off-shore din Cipru, consideră autorii.
moldovabankfraud3_4
Totodată, publicaţia anunţă că firmele din Scoţia au fost folosite în cazul preluării, prin atac raider, mai multor bănci din R. Moldova, în 2011-2012, cu implicarea companiilor fictive din Anglia. Astfel, jurnaliștii anunţă că prima prezență a unei companii fictive moldovenești în Scoția se pare că ar fi fost cea a cărui director este omul de afaceri din R. Moldova, Călin Corjan şi care ar avea legături cu aceste preluări ilegale de acţiuni. Compania a fost înregistrată în 2011 pe adresa Edinburgh 39-43 Duke Street. Adresele 39-43 Duke Street sunt oficiile unei companii locale prestatoare de servicii Axiono, care are, de asemenea, birouri pe 71 Brunswick Street.

Călin Corojan este unul dintre martorii interogaţi în cadrul urmării penale în baza cărora
omul de afaceri Viorel Ţopa a fost pus sub învinuire şi condamnat ulterior. În instanţă de judecată procurorii renunţând pănă la urmă la declaraţiile martorului Corojan.

Publicitate
Publicitate

Firme din Edinburgh precum Victoria Invest Limited, Financial Investments Corporation Limited, și Maxpower Invest Limited ce ar fi controlate de oameni de afaceri moldoveni sunt menţionate în investigaţia dată în legătură cu presupusa expropriere și transferul ulterior de acțiuni în băncile moldoveneşti, acționarii expropriați ajungând într-un proces în Londra. Jurnaliştii au făcut referire de fapt la Viorel şi Victor Ţopa, condamnaţi în R. Moldova şi care se judecă cu Plahotniuc, mai bine zis cu companiile ce i-ar aparţine, la un tribunal din Londra.

Potrivit unui document judecătoresc din 2012, de la acelaşi tribunal din capitala britanică, proprietarul beneficiar atât în Financial Investments, cât și în Maxpower Invest este Plahotniuc. Potrivit reclamanților, acțiunile băncilor expropriate în Moldova prin decizii judecătorești dubioase ar fi avut legătură cu aceste companii. La rândul său, Vladimir Plahotniuc a negat atunci orice ilegalitate.

Trebuie de notat că raportului Kroll, indică aceleași adrese scoțiene care figurează în ultimul caz de spălare masivă a banilor din băncile moldovenești. Astfel, una din companiile scoțiene implicate, Manitoba Management Limited, a fost înregistrată pe adresa 41 Duke Street; alte doua companii, Dixon Corporation și Ayden Management Limited, au fost înregistrate pe 69 Brunswick Street și 71 Brunswick Street, respectiv. Alte două firme menționate în raportul Kroll precum Fortuna Limited și Novland Limited au fost înregistrate pe adresa 18/2 Royston Mains Street, constată autorii investigației.

Este de menţionat că aceast portal de ştiri economice, oferă o atenţie sporită evenimentelor din R. Moldova, inclusiv persoanei deputatului Vladimir Plahotniuc, despre care am găsit mai multe materiale.
molddovabankfraud2_0

moldovabankfraud1_2

Publicitate
Publicitate