Jurnaliştii scoţieni îl leagă pe Vladimir Plahotniuc de cazul “furtului secolului”

Un portal de ştiri şi analize economice din Scoţia a realizat un material de investigaţie ce vizează furtul miliardului de dolari din băncile moldoveneşti. Jurnaliştii de la Business New Europe au pornit propria investigaţie după ce au depistat în raportul Kroll, făcut public de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, mai multe firme scoţiene fictive.

Dacă raportul făcut de detectivii americani îl făcea vinovat de furtul de la Banca Socială, Banca de Economii şi Unibank, pe Ilan Shor şi alte persoane neidentificată, atunci investigaţia scoţienilor demonstrează şi legătura omului de afaceri Vladimir Plahotniuc în „furtul secolului”.

Potrivit sursei, R. Moldova este percepută ca o gaură bancară neagră, de altfel, decizia recentă a Kievului de a ne include în lista ţărilor cu zone off-shore fiind doar o recunoaştere oarecum oficială a acestui statut.

Jurnaliştii scoţieni relevă că R. Moldova a fost implicată în scheme de spălare a banilor în perioada investigațiilor efectuate după criza bancară din Cipru în perioada 2012-2013. Atunci s-a constatat că sectorul bancar moldovenesc are legături strânse cu Rusia și este utilizat pentru a spăla banii mai multor personaje obscure din Rusia, dar şi banii delapidaţi de demnitarii din această ţară, care au ajuns pe mai multe conturi off-shore din Cipru, consideră autorii.
moldovabankfraud3_4
Totodată, publicaţia anunţă că firmele din Scoţia au fost folosite în cazul preluării, prin atac raider, mai multor bănci din R. Moldova, în 2011-2012, cu implicarea companiilor fictive din Anglia. Astfel, jurnaliștii anunţă că prima prezență a unei companii fictive moldovenești în Scoția se pare că ar fi fost cea a cărui director este omul de afaceri din R. Moldova, Călin Corjan şi care ar avea legături cu aceste preluări ilegale de acţiuni. Compania a fost înregistrată în 2011 pe adresa Edinburgh 39-43 Duke Street. Adresele 39-43 Duke Street sunt oficiile unei companii locale prestatoare de servicii Axiono, care are, de asemenea, birouri pe 71 Brunswick Street.

Călin Corojan este unul dintre martorii interogaţi în cadrul urmării penale în baza cărora
omul de afaceri Viorel Ţopa a fost pus sub învinuire şi condamnat ulterior. În instanţă de judecată procurorii renunţând pănă la urmă la declaraţiile martorului Corojan.

Firme din Edinburgh precum Victoria Invest Limited, Financial Investments Corporation Limited, și Maxpower Invest Limited ce ar fi controlate de oameni de afaceri moldoveni sunt menţionate în investigaţia dată în legătură cu presupusa expropriere și transferul ulterior de acțiuni în băncile moldoveneşti, acționarii expropriați ajungând într-un proces în Londra. Jurnaliştii au făcut referire de fapt la Viorel şi Victor Ţopa, condamnaţi în R. Moldova şi care se judecă cu Plahotniuc, mai bine zis cu companiile ce i-ar aparţine, la un tribunal din Londra.

Potrivit unui document judecătoresc din 2012, de la acelaşi tribunal din capitala britanică, proprietarul beneficiar atât în Financial Investments, cât și în Maxpower Invest este Plahotniuc. Potrivit reclamanților, acțiunile băncilor expropriate în Moldova prin decizii judecătorești dubioase ar fi avut legătură cu aceste companii. La rândul său, Vladimir Plahotniuc a negat atunci orice ilegalitate.

Trebuie de notat că raportului Kroll, indică aceleași adrese scoțiene care figurează în ultimul caz de spălare masivă a banilor din băncile moldovenești. Astfel, una din companiile scoțiene implicate, Manitoba Management Limited, a fost înregistrată pe adresa 41 Duke Street; alte doua companii, Dixon Corporation și Ayden Management Limited, au fost înregistrate pe 69 Brunswick Street și 71 Brunswick Street, respectiv. Alte două firme menționate în raportul Kroll precum Fortuna Limited și Novland Limited au fost înregistrate pe adresa 18/2 Royston Mains Street, constată autorii investigației.

Este de menţionat că aceast portal de ştiri economice, oferă o atenţie sporită evenimentelor din R. Moldova, inclusiv persoanei deputatului Vladimir Plahotniuc, despre care am găsit mai multe materiale.
molddovabankfraud2_0

moldovabankfraud1_2


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

10 comentarii

 1. Eana Dumbraveanu

  eu am citit si ceea cei scirs mai sus de documente si ceea ce e in aceste documente, aomeni buni, asta-s doua lucruri diferite, ce are uan cu alta ? la ce bun se duce in eruare opinia publica.

  • Ion V. Popescu

   Daca treaba este legata cu fratii Topa totul este clar. Astia alde Jurnal TV tot ceea ce fac este indreptat in directia compromiterii lui Plahoniuc. E suficient sa vezi un jurnal de stiri de al lor si intelegi scopurile lor.

   • Gheorghe Surdu

    Eu in general socot ca degraba o sa apara jurnalistii americani si care o sa spuna ca anume Plaha, cind a fost in 2012 in SUA, in calitate de prim-vicepresedinte a parlamentului, l-a facut pe Obama presedintele SUA pentru al doilea mandat.

 2. Simion

  Mare pacoste, mare blestem pe capul nostru acest Plahatniuk! Apostolul Satanei in carne si oase cu o duzina de cetatenii! Oare vom scapa vreodata de jigodia asta penala? CNA, Profuratura stiu bine cum stau lucrurile, dar nu vorbesc pentru ca le convine la toti Sarsaila. Si asa, unde nu exista Justitie si Presedinte de stat si unde imuna si imunda aratanie se crede Despot-Voda, totul se rostogoleste ca un bulgare in hau. Din cauza asta Europa nu ne vrea decat pana la gard. La asa lepadatura, asa PDMafie! N-ar fi mai nimerit sa strangem randurile si sa-l primenim in haine noi toate vargate – pe verticala? Vedea-l-as la morga…

  • Gheorghe Surdu

   Simion, am asa o impresie ca iti trebuie un tratament special pe la Costiujeni, ori la spitalul psihiatric din Balti. Sincer, felul cum gindesti este cu totul bolnav si iesit din limitele normalului.

   • Simion

    Sunt destui spalati pe creier, d-alde tine. Scrie bei la: poartaiadului/v(c)ulinici/scroafa interlopa.

  • Gheorghe Surdu

   Cum bre vrei sa spui ca Europa ne-a intors spatele daca numai anule acesta Bruxelles ne va oferi ajutoare financiare in valoare de aproape 500 milioane euro care vor fi destinate pentru reabilitarea drumurilor, dezvoltarea infrastructurii locale etc. Ce-i cu tine, ce-ai fumat aseara? Plus ca nu odata, in special membrii PES (unul dintre cele mai numeroase partide din Parlamentul European si care colaboreaza strins cu PD-ul) au declarat ca UE va continua sa spijine calea europeana a R.Moldova.

   • Simion

    Stai jos, nota cu indulgenta. resemneaza-te! Sictir, “Catastrofa” va sosi putin mai tarziu. Deocamdata, priveste la mutra alienatului oligarh si spune-ti daca este sanatos la cap. Sau ai ajuns la o varsta cand toate te dor…si ce nu te doare, nu mai functioneaza? N-ai incotro si nici vreo alta alternativa, sa te faci de kkt. Tu nu vezi cum carul sa indreapta spre Campia Calmuca?

 3. Grișa Papuc

  Da cu apple nu-l leaga?! Tare le mai indoaie unii, eu am citit articoluloriginal, si nu am vazut eu nici o legatura, doar presupuneri fiindca Plahotniuc e cel mai cunoscut om de afaceri din Moldova, pentru europeni…

 4. Andrei Turcan

  Da, este interesant spre citire numai ca este un NO, sunt doar careva scenarii care ar convine cuiva si care sunt presupuse. Pai de ce nu s-ar aduce probe concrete daca tot asa il demonizeaza ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *