Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   În zona Cernobîl se înregistrează…

În zona Cernobîl se înregistrează niveluri ridicate de radiații. Oficialii ucraineni trag alarme cu privire la posibilitatea unui „dezastru ecologic”

Foto: Reuters

Inspectoratul de Stat pentru Reglementarea Nucleară al Ucrainei anunță despre înregistrarea un exces al nivelurilor de control ale radiațiilor în zona Cernobîl. Oficialii ucraineni trag alarme cu privire la posibilitatea unui „dezastru ecologic” precum cel care a avut loc acolo în 1986, transmite Forbes.

Ministerul rus al Apărării anunță că armata rusă ar fi convenit cu cea ucraineană asupra asigurării securității comune a centralei nucleare.

Datele provenite din sistemul automatizat de monitorizare a radiațiilor din zona de excludere, disponibil online, indică faptul că nivelurile de control ale radiațiilor gamma (puncte roșii) au fost depășite cu o cantitate semnificativă”, transmite Inspectoratul de Stat pentru Reglementarea Nucleară al Ucrainei.

Inspectoratul informează că experții conectează acest lucru cu perturbarea stratului superior de sol de la mișcarea unui număr mare de mașini militare radio grele prin zona de excludere și creșterea poluării aerului.

Totodată, starea instalațiilor nucleare de la Cernobîl și a altor instalații este neschimbată.

Armata rusă ar fi convenit cu cea ucraineană asupra asigurării securității comune a centralei nucleare de la Cernobîl, potrivit Ministerului rus al Apărării, transmite Agenția de presă rusă TASS.

Forțele armate ruse au reușit să preia controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl, depozitul de deșeuri radioactive, scrie hromadske.ua, care o citează pe Alena Shevtsova, consiliera comandantului Forțelor terestre ale Forțelor armate ale Ucrainei. Aceasta a menționat că personalul centralei a fost luat ostatic.

„Acest lucru amenință securitatea nu numai a Ucrainei, ci și a Europei”, a scris Shevtsova.

Informația a fost confirmată de către Mihail Podolyak, consilier al șefului Biroului președintelui Volodimir Zelensky.

Autoritățile ucrainene raportaseră că militarii ruși au pătruns în Ucraina de pe teritoriul Belarusului prin zona unde se află centrala nucleară.

Anterior, președintele Zelensky a declarat că atacul rușilor asupra centralei nucleare reprezintă „O declarație de război pentru toată Europa”.

La Cernobîl, unde în 1986 a avut loc cel mai mare dezastru nuclear din istorie, se mai desfăşoară în prezent activităţi de gestionare şi stocare a deşeurilor nucleare, potrivit informaţiilor publicate pe pagina de Internet a operatorului centralei, transmite Digi24.

Reactorul numărul patru al centralei nucleare de la Cernobîl a explodat în data de 26 aprilie 1986, contaminând până la trei sferturi din teritoriul Europei, potrivit unor estimări.

Explozia a ucis cel puțin 28 de persoane. Aproximativ 4.000 de oameni au murit de cancer după expunerea la doze mari de radiații și alți 5.000 au murit din cauza unei expuneri mai reduse la radiații, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Națiunilor Unite și Organizației Mondiale a Sănătății. Accidentul a trimis radiații până la distanță de Regatul Unit, care se află la aproximativ 1.500 de mile distanță de Ucraina. USA Today a raportat, pe baza datelor obținute de la Ministerul Sănătății din Ucraina, că peste 2 milioane de oameni, inclusiv aproximativ 450.000 de copii, continuă să primească observație medicală, tratament sau sprijin din cauza exploziei din 1986, transmite Forbes.

Potrivit autorităţilor ucrainene, omul nu va putea reveni în această zonă timp de încă 24.000 de ani, însă o prudentă exploatare industrială este posibilă.

Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), în prezent, în Ucraina funcţionează patru centrale nucleare.

AIEA „urmăreşte cu îngrijorare situaţia din Ucraina şi face un apel pentru reţinere maximă pentru evitarea oricărei acţiuni care ar putea pune facilităţile nucleare din Ucraina în pericol”.

Directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, a declarat, joi, 24 februarie, că este de importanţă vitală ca operarea în condiţii de siguranţă şi securitate a facilităţilor nucleare din acea zonă să nu fie afectată sau întreruptă în niciun fel.

Luptele recente din zonă în această săptămână ar putea stârni solul contaminat și alte resturi, stârnind îngrijorări cu privire la posibilitatea unui impact dăunător asupra mediului care s-ar putea răspândi mult dincolo de terenuri, transmite NBC News.

GALERIE FOTO/ 35 de ani de la cea mai mare catastrofă atomică din lume. Cum arată Cernobîl după dezastrul nuclear