Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   În 2014, taxa pentru drumuri…

În 2014, taxa pentru drumuri a îmbogățit bugetul de stat cu 53 milioane de lei

Serviciul Vamal anunță că, pe parcursul anului 2014, au  fost eliberate circa 305 mii viniete, în bugerul de stat fiind alocată suma de 52 milioane de lei.

Vinieta – taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele neînmatriculate în R. Moldova se aplică de la 1 noiembrie 2012. Perceperea vinietei se efectuează de către organul vamal, care eliberează un certificat standardizat ce confirmă achitarea vinietei şi termenul de valabilitate. Vinieta poate fi procurată sau prelungită în orice birou vamal, post vamal intern sau de frontieră, la intrarea în ţară, iar costul acesteia prevalează de la 4 euro până la 50 euro.

Serviciul Vamal reamintește că, în baza art.232, alin 3 şi 4 din Codul Contravenţional al RM, conducerea vehiculului neînmatriculat în RM, fără certificatul ce atestă achitarea vinietei pentru o perioadă mai mică de 7 zile, se sancţionează cu amendă de 2000 de lei. Comiterea repetată, în cursul aceluiaşi an calendaristic, a contravenţiei de către o persoană fizică se sancţionează cu o amendă de 2600 de lei, iar o persoană juridică achită o amendă de 4000 de lei.

În cazul în care este atestată conducerea vehiculului pe drumurile publice fără certificatul ce atestă achitarea vinietei pentru o perioadă mai mare de 7 zile se sancţionează cu o amendă de 2600 lei, iar săvîrşirea repetată a aceleiaşi contravenţii de către o persoană fizică se sancţionează cu o amendă de 3000 lei şi pentru o persoană juridică se aplică o amendă de 6000 lei.