Principală  —  Ştiri   —   Guvernul a aprobat componența delegației…

Guvernul a aprobat componența delegației care participă la summitul CSI și suma de 5,3 milioane pentru calitatea de membru în această structură

La 15 septembrie, delegația R.Moldova va participa la summitul CSI, care va avea loc la Moscova, unde se vor discuta mai multe chestiuni ce implică bani din partea statelor-membre. Guvernul R.Moldova a aprobat o dispoziție prin care se stabilește componența nominală a delegației. Anual, R.Moldova achită o sumă de peste 5 milioane lei pentru calitatea sa de membră în cadrul CSI. Experții consderă că Moldova nu beneficiază prea mult din această structură și că aceste milioane sunt irosite în van.

R.Moldova va fi reprezentată la ședința CSI de către 3 persoane, toate angajate la Ambasada R.Moldova în Federația Rusă: Octavian Berzan, consilier, Daniela Dumitraș, secretară II și Andrei Neguță, Ambasador la Moscova. Andrei Neguță deține și funcția de conducător al delegaţiei, fiind împuternicit cu luarea deciziei finale asupra chestiunilor incluse pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Economic al CSI.

La summitul CSI din 15 septembrie se vor discuta mai multe chestiuni ce țin de finanțarea acestei structuri, inclusiv ”Executarea bugetului unificat al organismelor Comunității Statelor Independente pentru anul 2016”, ”Modificări în mărimea contribuțiilor de capital din partea statelor – membre ale Comunității Statelor Independente pentru a asigura activitățile Secretariatului Consiliului Coordonator al Procurorilor Generali din CSI”. O chestiune controversată din ordinea de zi ține de finanțarea asistenței medicale pentru veteranii războaielor din CSI: ”Finanțarea planului 2018 de acțiune pentru punerea în aplicare a asistenței medicale și sociale și îmbunătățirea calității vieții veteranilor de război – participanții conflictelor locale și a familiilor lor în statele – participanții din CSI până în anul 2020”, de asemenea se vor discuta ”Pregătirile pentru runda de recensământ a populației din anul 2020 în Comunitatea Statelor Independente”.

Solicitată de către Ziarul de Gardă, Tatiana Gumene, șefă-adjunctă a Direcţiei comunicare şi protocol din cadrul Guvernului R.Moldova, ne-a comunicat că pentru participarea la acest summit nu au fost alocate mijloace financiare: „cheltuieli pentru deplasare nu vor fi, deoarece ambasadorul, consilierul și secretarul sunt de pe loc”. Cu toate acestea, anual R.Moldova achită o sumă de mai multe milioane de lei pentru calitatea sa de membră a CSI.

Potrivit hotărârii Guvernului cu privire la achitarea din bugetul de stat pentru anul 2017 a cotelor de membru față de organizațiile internaționale și regionale, în acest an R.Moldova urmează să transfere pe conturile administrației CSI 5 357 358 de lei. Din această sumă, aproape 1, 6 milioane de lei se achită Comitetului Executiv al CSI, 325 000 de lei Comitetului de Statistică al CSI, 323 000 de lei Biroului de Combatere a Criminalități CSI, aproape 300 000 de lei Centrului Antiterorist al CSI, peste 260 000 de lei le revin Consiliului Economic al CSI, peste 40 000 de lei Consiliului Coordonator al Procurorilor Generali ai CSI și suma de peste 2, 5 milioane de lei e atribuită Reprezentanței Teleradiocompaniei Interstatale „MIR„ din R.Moldova.

Solicitat de către Ziarul de Gardă ca să explice eficiența acestor cheltuieli, Veaceslav Negruță, expert Transparency Moldova și fost ministru al Finanțelor, a declarat: „Poziția mea pur subiectivă și cetățenească este că structurile CSI din care Moldova face parte, și-au arătat ineficiența. Cel puțin, Moldova nu a avut nici un beneficiu sau câștig. În toate acordurile semnate, fie în materie de economie sau finanțe, opiniile și interesele R.Moldova au fost desconsiderate”, a subliniat acesta. „Din punctul meu de vedere, pornind de la eficiența economică și financiară, R.Moldova are tot temeiul să desconsidere participarea sa de mai departe în aceste structuri”, a concluzionat Veaceslav Negruță.

Analistul politic Anatol Țăranu, fiind solicitatd e ZdG la acelaș subiect, a spus că „CSI este o organizație în descompunere. Formal, există anumite facilități economice oferite R.Moldova datorită acordurilor semnate. Pe de altă mare, majoritatea covărșitoare a acestor acorduri nu se îndeplinesc. În acest fel, utlitatea economică a R.Moldova în CSI scade drastic”. Țăranu a mai menționat că „CSI va muri cu moartea sa și în acest sens, Moldova va părăsi CSI-ul în mod natural”, a concluzionat Anatol Țăranu.

Reaminitm că Comunitatea Statelor Independente a fost creată în 1991 , după destrămarea URSS. Inițial, din aceasta făceau parte 12 state din cele 15 foste republici sovietice: Belarus, Ucraina, Rusia, Armenia, Georgia, Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova, Turkmensitan, Tadjikistan și Uzbekistan, în timp ce repubblicile Baltice au renunțat din start. Georgia și-a restras calitatea de membră în 2008, după agresiunea militară a Federației Ruse în acest stat. La 14 martie 2014, Ucraina a denunțat ratificarea Acordului din 1991 de stabilire a CSI, ca urmare a intervenției militare ruse în Ucraina. În prezent, CSI are 9 membri (Belarus, Rusia, Armenia, Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova, Tadjikistan, Uzbekistan) și 2 membri asociați ( Turkmenistan și Ucraina), Republica Moldova fiind singurul stat asociat cu UE care face parte plenară din această structură.