Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   GALERIE FOTO/ Ținut la închisoare…

GALERIE FOTO Ținut la închisoare 27 de ani, apoi ales președinte

Astăzi, 18 iulie, se împlinesc 100 de ani de la nașterea celui mai iubit activist și lider de stat african, Nelson Mandela. Până să ajungă în fruntea statului său, acesta a fost condamnat și a petrecut 27 de ani în detenție la Johannesburg. Reporterul ZdG a vizitat această închisoare, care în prezent este transformată în muzeu.

Orașul Johannesburg, capitala Africii de Sud,  cuprinde o populație de peste 3 milioane de cetățeni, dar practic fiecare cunoaște numele celui mai iubit erou al acestui stat, Nelson Mandela. Totuși, acesta nu a fost adulat și aplaudat toată viața, ci doar după ce a petrecut 27 de ani în închisoare, fiind încarcerat pentru atitudinea sa civică și protestatară, militând pentru drepturi egale și anularea apartheidului și a inegalității raselor.

Închisoarea este cunoscută sub numele de Vechea Fortăreață de pe Dealul Constituției.  Mandela a petrecut în această fortăreață ani în șir, iar în prezent o parte din acea închisoare, inclusiv celulele în care a fost deținut și curtea prin care s-a plimbat, au devenit unități muzeale.

Muzeul păstrează mai multe mărturii ale lui Mandela, dar și ale multor altor deținuți, care relevă cruzimea condițiilor de detenție: camere mici cu mulți deținuți, lipsa grupurilor sanitare adecvate, cabine de baie deschise, acces limitat la apă, lumină și sanitărie, alimentație precară, dar și lipsa luminii electrice.

În aceeași închisoare a fost deținut și Mahatma Gandhi, dar în perioade diferite. Autoritățile Africii de Sud au decis să le organizeze o întâlnire celor doi mari activiști,  amenajând o expoziție comună a celor doi într-una din celule închisorii prin care au trecut. Celulele păstrează multe dintre ideile și concluziiile de viață ale acestora, după zeci de ani de luptă, sub formă de lozinci, inscripții și documente.

„Educația este arma cea mai puternică, pe care o poți folosi să schimbi lumea”, spunea Nelson Mandela, primul președinte al Africii de Sud, ales prin vot universal.

Născut la 18 iulie 1918, Nelson Mandela a avut o viață lungă, plină de provocări, lupte, lipsuri, ani de detenție, ca în final să devină președinte de stat, realizând schimbări cruciale nu doar în țara sa, Africa de Sud, ci pe tot continentul, dar chiar și în lumea întreagă. Mandela a murit la 5 decembrie 2013, la vârsta de 95 de ani.