Principală  —  Ştiri   —   Funcționarii vor putea depune online…

Funcționarii vor putea depune online declarațiile de avere și interese personale. ANI anunță lansarea sistemului informațional E-Integritate

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a anunțat astăzi, 28 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă, lansarea Sistemului informațional E-Integritate, care urmează să devină funcțional începând cu 1 ianuarie 2018. Potrivit reprezentanților ANI, portalul cuprinde mai multe module, inclusiv Registrului electronic al subiecților declarării, precum și modulul de depunere on-line a declarațiilor de avere și interese personale. Costul anunțat al proiectului este de 100 de mii de dolari.

Astfel, de la 1 ianuarie 2018, funcționarii publici vor putea depune declarațiile de avere și interese personale în format electronic, iar acestea vor deveni publice imediat după ce este aplicată semnătura electronică a depunătorului.

La conferința de presă în cadrul căreia s-a anunțat lansarea Sistemului informațional E-Integritate au participat reprezentanții mai multor structuri implicate în acest proces, inclusiv reprezentanții Băncii Mondiale și ai Centrului pentru Guvernare Electronică (care au venit cu suport financiar și de implementare), dar și responsabili ai Ministerului Justiției, ai Ministerului Finanțelor, ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrare Europeană, ai Centrului de Telecomunicații Speciale și ai companiei care a dezvoltat sistemul.

Autoritatea Națională de Integritate, unica instituție abilitată să verifice declarațiile de avere și interese personale ale funcționarilor, a fost nefuncțională mai bine de doi ani.  După mai multe încercări nereușite de alegere a unui președinte al Autorității, pe 22 decembrie 2017 ANI a anunțat că Rodica Antoci a susținut cu succes proba de testare la detectorul comportamentului simulat (poligraf) astfel încât candidatura acesteia urmează a fi prezentată spre aprobare în funcție Președintelui Republicii Moldova. Totodată, vicepreședinte al ANI a fost numit Lilian Chișca, fost şef al Direcţiei control al veniturilor şi proprietăţilor din cadrul Centrului Național de Integritate, predecesoarea ANI. 

sursă foto: privesc.eu