Principală  —  Ştiri   —   Filip, despre declarațiile lui Andrian…

Filip, despre declarațiile lui Andrian Candu care a cerut demiterea ministrului de Externe

Liderul Partidului Democrat (PDM), Pavel Filip, îl acuză pe fostul președinte al Parlamentului, Adrian Candu, că ar fi acum „tare în declarații” că ar cere demisia ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi, în urma declațiilor că „Rusia a oprit vărsările de sânge pe Nistru”. Filip a declarat că atunci e vorba de lucruri concrete, unii membri ai partidului „ar lua apă în gură”. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

„Eu imediat am avut o reacție destul de promtă referitor la declaraţia ministrului Ciocoi. Am condamnat aceste declarații. Colegii care acum se dau foarte tare că ar vota moţiunea împotriva ministrului Ciocoi, anterior au luat apă în gură. Da, vorbim despre Candu”, a susținut Filip.

Filip a anunțat că astăzi, 19 februarie, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, este așteptat la ședința fracțiunii PDM. Democrații urmează să discute cu ministrul și ulterior să decidă dacă vor vota moțiunea sau nu.

„Domnul Ciocoi a fost invitat la ședința fracțiunii de mâine și acolo colegii vor avea posibilitatea să pună întrebări și să ceară explicații. După aceasta, fracțiunea PDM va decide dacă vom vota pentru această moţiune sau nu. Dacă vrei să rezolvi o problemă trebuie să ai o abordare pragmatică dar nu să te lansezi în niște declarații publice. Discuțiile trebuie să aibă loc pe platforma partidului. Dar cine știe astăzi care va fi decizia partidului? Cui au trebuit aceste declarații în spațiul public?”, a spus Filip.

Potrivit lui Filip, declarațiile lui Candu au fost orientate pentru altcineva și pentru alt scop.

„Trei ani consecutiv am solicitat de la tribuna ONU o retragere a trupelor rusești. Am obținut și o rezoluție în acest sens. Acest lucru nu a fost obținut foarte simplu. Am obţinit controlul comun al frontierei pe segmentul central pe dimensiunea transnistreană, întoarcerea terenurilor agricole, am soluționat problema școlilor cu predare în limba română. Mă doare că cineva care nu a făcut absolut nimic în acest sens se dă tare în declaraţii. Trebuie să faci niște lucruri concrete dar nu pur și simplu dar nu declarații. Eu nu vă pot spune dacă vom vota sau nu moțiunea. Eu am condamnat declarațiile ministrului Ciocoi pe care le consider unele jignitoare pentru oamenii care au luptat în acest război. În același timp nu vreau să acționez emotiv”, a declarat Filip.

Cu câteva zile în urmă, Adrian Candu a susținut că fracțiunea PDM trebuie să susțină moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi și că este cazul ca acesta să-și dea demisia de onoare, până ca aceasta să ajungă să fie dezbătută în plenul Parlamentului.