Judecătorii nu permit participarea lui Dorin Chirtoacă la Congresul Autorităților Locale și Regionale de la Strasbourg

Judecătorii nu au considerat indinspensabilă prezența lui Dorin Chirtoacă, vicepreședinte al Congresului Autorităților Locale și Regionale, la cea de-a 33-a sesiune a Congresulului, care se va desfășura la Strasbourg. Instanța și-a argumentat decizia prin  însăși scrisoarea de invitație la congres, unde este menționat că „dacă invitatul nu va reuși să participe, este rugat să asigure că un alt participant este desemnat ca înlocuitor”. Edilul suspendat a scris pe o rețea de socializare o adresare în limba engleză către colegii săi de la Strasbourg.

„Invitația dvs. de a participa la sesiune a fost folosită de procuror și de judecător ca argument pentru a nu participa. Al doilea paragraf din scrisoarea dvs. a fost interpretat ca un argument pentru a nu accepta călătoria mea la Strasbourg. Eu și avocatul meu am răspuns că aceasta ar putea fi doar o decizie personală de a merge sau nu, că invitația nu poate fi folosită împotriva mea și că sunt coraportor al raportului privind democrația locală și regională în Elveția, împreună cu domnul Marc Cools din Belgia. Am subliniat faptul că prezentarea raportului poate fi făcută personal doar de către co-raportori și că aceștia nu pot fi înlocuiți, totuși vedeți rezultatul. Bine ați găsit democrația și justiția moldovenească”, a scris Chirtoacă în postare. 

Mai jos puteți vedea adresarea în original:

În perioada18-20 octombrie 2017, membrii Congresului Autorităților Locale și Regionale se vor întruni, la Strasbourg, Franța, la cea de-a 33-a sesiune.  În contextul activităților sale de monitorizare, Congresul va examina rapoartele privind situația democrației locale și regionale în Italia, Serbia și Elveția. În cadrul sesiunii, un proiect de raport privind situația lui Dorin CHIRTOACA, vicepreședinte al Congresului,  va fi prezentat membrilor Congresului spre adoptare. Documentul prezintă concluziile raportorului, Gunn Marit Helgesen, care a efectuat anterior o vizită la Chișinău și care își declară îngrijorarea față de condițiile problematice în care Dorin Chirtoacă a fost suspendat. Totodată, informațiile din raport vor fi transmise Comitetului de Monitorizare, pentru a fi luate în considerare în monitorizarea democrației locale și regionale în R. Moldova, planificată pentru anul 2018.

Un alt primar, condamnat la 7 ani și jumătate, dar liber și cu posibilitatea de a părăsi țara

Recent, instanța de judecată a permis primarului de Orhei, implicat în dosarul „furtul miliardului”, să efectueze o vizită la Strasbourg. Ilan Shor, a mers la începutul lunii octombrie la Parlamentul European pentru a discuta cu o serie de deputați europeni despre „furtul miliardului” și situația Aeroportului Internațional Chișinău. În declarația partidului se preciza că vizita s-a făcut cu aprobarea instanțelor juridice din R.Moldova, Shor fiind condamnat în prima instanță la 7 ani și șase luni de închisoare, dar eliberat din arest, pentru implicarea în operațiunea de devalizare a trei bănci, cunoscută și sub numele de „furtul miliardului”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Lilian007

    Foarte mare pierdere pentru autorițile locale din toată Europa, că Judecătorii nu permit participarea lui Dorin Chirtoacă la Congresul Autorităților Locale și Regionale de la Strasbourg. Acolo Dorin al nostru putea să cînte un “Davai za nas! Davai za vas! Davai za Cavcaz!” de rămâneau toți matcă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *