Principală  —  IMPORTANTE   —   Dodon s-a lansat în campanie…

Dodon s-a lansat în campanie pe șantierul unui drum aflat de 5 ani în reabilitare și care i-a adus condamnare la închisoare lui Chirinciuc

Foto: Captură privesc.eu

Igor Dodon, susținut de socialiști, s-a lansat în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, în cadrul unui eveniment desfășurat pe șantierul unui drum aflat în reparații de mai mulți ani. Mai exact, este vorba de drumul R6 M1-Ialoveni (numit și sectorul nr.1 al drumului de centură al municipiului Chișinău), reabilitarea căruia a început în 2015 și care a dus la condamnarea la închisoare a unui ex-ministru al Transporturilor. Reprezentanții echipei lui Dodon motivează alegerea acestui drum pentru „atmosfera lucrativă” de pe șantier.

„Ne-am gândit că este un cadru frumos. Lucrările merg și noi pe acest fon ne lansăm”

Responsabila pe comunicare a candidatului Dodon, Ludmila Munteanu, a confirmat pentru ZdG că lansarea a avut loc pe drumul R6 M1-Ialoveni și că tronsonul a fost ales pentru atmosfera lucrativă de pe șantier.

„Este vorba de drumul de centură al municipiului Chișinău, sectorul nr. 1. Este un drum simbolic. Conform platformei, în următorii 5 ani se preconizează investirea a circa 40 de miliarde de lei în construcția și reparația drumurilor și candidatul s-a gândit că ar fi bine și foarte simbolic să fie lansată campania electorală anume pe acest drum. Acolo chiar merg lucrări de reparație, este tehnică și este foarte simbolic. Ne-am gândit că este un cadru frumos, lucrările merg și noi, de fapt, pe acest fon ne lansăm”, ne-a declarat Ludmila Munteanu.

Reabilitarea drumul R6 M1-Ialoveni a fost decisă în anul 2013, când la șefia Guvernului se afla Iurie Leancă, iar la cea a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari. Reabilitarea acestui tronson urma să fie realizată în cadrul unui program ce viza reconstrucția de sectoare de drumuri naţionale, cu lungimea totală de 306 km, finanțat în baza a două acorduri cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) în sumă totală de 300 milioane euro.

În septembrie 2015, când la șefia Ministerului Transporturilor se afla Iurie Chirinciuc, a fost semnat contractul în valoare totală de circa 8.972.662,95 euro cu compania bulgară SK-13 Patstroy JSC. Termenul limită de executare a lucrărilor era preconizat pentru luna ianuarie 2018, însă lucrările continuă și astăzi, fiind executate de o altă companie.

„Drumul” ministrului Chirinciuc spre închisoare

La aproape 2 ani de la semnarea contractului (aprilie 2017), Chirinciuc, directorul general interimar al Administraţiei de Stat a Drumurilor (ASD), Veaceslav Teleman, şi şefii a două companii de construcţii au fost reținuți pentru trafic de influență și abuz în serviciu, iar în mai 2019 Chirinciuc a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare, cu privarea de dreptul de a exercita funcţii publice, timp de 5 ani.

Potrivit urmăririi penale, Chirinciuc în complicitate cu Teleman şi şefii celor două companii de construcţie, ar fi exercitat presiuni asupra companiei bulgare „SK-13 Patstroy”, cea care a câștigat licitația pentru reabilitarea drumului „R6 M1-Ialoveni”, cu o lungime de 6,5 km, pentru ca aceasta să cedeze 50 la sută din volumul de lucrări (din suma totală de aproximativ 9 milioane de euro) celor doi agenți economici. „Ulterior, referindu-se la o indicaţie a ministrului, administratorul „Global Trans Construction” ar mai fi estorcat de la acelaşi agent economic 5 la sută din suma contractului, adică circa 400 de mii de euro, o parte din bani (80 000 de euro) urmând să revină factorilor de decizie din cadrul ASD”, anunță CNA.

Cât privește soarta lucrărilor de reabilitare, responsabila de relații cu presa din cadrul Administrației de Stat a Drumurilor, Viorela Dimici, ne-a comunicat că în anul 2018 contractul cu firma bulgară „SK-13 Patstroy” a fost reziliat, pe motiv că nu își onora angajamentele asumate în Planul de Acțiuni. Ulterior, statul a semnat un nou contract, startul lucrărilor fiind dat la 24 septembrie 2019. Antreprenorul – S.R.L. Rutador și S.A. Lusmecon – are la dispoziție încă un an până la finalizarea lucrărilor.