Principală  —  IMPORTANTE   —   Peter Michalko: „Sunt consternat de…

Peter Michalko: „Sunt consternat de atacurile dure, nefondate și rău-intenționate, lansate la adresa societății civile și a mass-media independente din Republica Moldova”

Sursa: IPN/Elena Covalenco

Ambasadorul UE din Republica Moldova se declară consternat de atacurile asupra societății civile și mass-media venite din partea lui Bogdat Țîrdea.

Într-o intervenție pe pagina sa de facebook, Peter Michalko spune că „astfel de atacuri ridică semne de întrebare serioase față de angajamentul politic de a sprijini un mediu favorabil dezvoltării societății civile, care este o parte esențială a implementării Acordului de Asociere UE-Republica Moldova”.

Potrivit lui Michalko, pentru orice stat democratic prezența unei societăți civile puternice și mass-media independente reprezintă „elemente necesare, care asigură progresul, dezvoltarea și transparența, și împuternicesc cetățenii”.

Ambasadorul UE în Republica Moldova crede că „în Republica Moldova, organizațiile neguvernamentale aduc multe beneficii pentru toți cetățenii țării, în fiecare zi. Ele sunt parteneri importanți pentru autoritățile de la toate nivelurile, care ar trebui să fie deschise și incluzive față de partea activă a societății, în interesul oamenilor și pentru viitorul lor”.

Deputatul socialist Bogdat Țîrdea și-a lansat astăzi, 21 octombrie cartea „Societatea civilă a Republicii Moldova: sponsori ai ONG-urilor, războaie culturale”. Potrivit lui Țîrdea, cartea este o dovadă a modului cum societatea civilă cu suportul mai multor organizații internaționale, dintre care Fundatia Soros-Moldova a primit cea mai mare atenție, au luat sub control o țară. De asemenea, deputatul își exprimă regretul că acestor „agenți străini” nu le pot fi deschise dosare penale.