Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ S.A. „Apă-Canal Chișinău”, amendată…

DOC S.A. „Apă-Canal Chișinău”, amendată cu peste 7 milioane de lei

Consiliul Concurenței a sancționat S.A. „Apă-Canal Chișinău” (ACC) cu o amendă în valoare de peste 7 milioane de lei pentru aplicarea diferențiată, arbitrară a coeficienților la stabilirea tarifelor diferențiate sau plăților suplimentare pentru depășirea concentrației maxim admisibilă în apele uzate evacuate, inclusiv pentru neperceperea plăților suplimentare de la o parte din întreprinderile active din Chișinău și Ialoveni.

„În urma unei investigații, care a durat 1 an și 10 luni, Consiliul Concurenței a calificat acțiunea întreprinderii municipale drept abuz de poziție dominantă și a constatat că ACC a acționat ilegal, pentru că a aplicat diferențiat și arbitrar coeficienții la stabilirea tarifelor diferențiate sau plăților suplimentare. În același timp, de la o mare parte din agenții economici din mun. Chișinău – 95,47% din circa 23 000 de întreprinderi – ACC nu a perceput tarife diferentiate sau plăți suplimentare pentru deversarea apelor uzate supraîncărcate”, menționează Consiliul Concurenței într-un comunicat de presă.

O altă problemă identificată de Consiliul Concurenței este faptul că în prezent unicul laborator capabil să aprecieze nivelul de poluare a apelor uzate se află în subordinea ACC, ceea ce ridică îngrijorări privind imparțialitatea acestui laborator și veridicitatea analizelor, ACC fiind interesată direct în încasări cât mai mari.