Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PSRM acuză Ambasadorul României că…

PSRM acuză Ambasadorul României că „încalcă grav toate principiile diplomației”, retezând din „eroismul soldatului sovietic”

Foto: Facebook / Ambasada României în Republica Moldova

Reprezentanții Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) acuză Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, că încearcă să „rescrie istoria celui de-al Doilea Război Mondial, retezând din eroismul soldatului sovietic care a obținut victorie” și că declarațiile sale făcute la 23 octombrie, de Ziua Armatei Române, „nu pot duce decât să ducă la tensiuni între țările noastre și la o scădere a autorității statului român și a diplomaților săi în rândul cetățenilor Republicii Moldova”.

Ambasada României în Republica Moldova a organizat în data de 23 octombrie 2020, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române situat în interiorul cimitirului localității Mana, raionul Orhei, o serie de activități dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române.

În cadrul evenimentului Ambasadorul României Daniel Ioniță a precizat în discursul susținut cu această ocazie că „generația bunicilor noștri a avut parte de război și foamete, iar ostașii români care au căzut pe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea țării, pentru dreptate și libertate, pentru această palmă de pământ dintre Prut și Nistru, care a aparținut României ca urmare a actului măreț de la 1 decembrie 1918 și care a fost ruptă din trupul țării ca urmare a odiosului Pact Ribbentrop-Molotov”.

În replică, socialiștii acuză diplomatul că „încalcă grav toate principiile diplomației”, iar declarațiile acestuia trebuie evaluată corespunzător de către Ministerul de Externe al Republicii Moldova.

„Prin declarația sa, ambasadorul Daniel Ioniță a insultat grosolan memoria tuturor victimelor regimului de ocupație din 1941-1944 de pe teritoriul Moldovei. O astfel de declarație scandaloasă și iresponsabilă încalcă grav toate principiile diplomației și trebuie evaluată corespunzător de către Ministerul de Externe al Republicii Moldova. Partidul Socialiștilor a susținut în mod constant relațiile de prietenie cu țara vecină -România. Totuși, astfel de capricii ale ambasadorului României nu pot duce decît la tensiuni între țările noastre și la o scădere a autorității statului român și a diplomaților săi în rândul cetățenilor Republicii Moldova”, scrie într-o notă informativă emisă de PSRM.

„Partidul Socialiștilor din Republica Moldova consideră absolut inacceptabilă orice încercare de rescriere a istoriei celui de-al Doilea Război Mondial, retezând din eroismul soldatului sovietic care a obținut victorie. Dorim să vă reamintim că o serie de forțe politice, inclusiv unii candidați la funcția de Președinte al Republicii Moldova, au făcut anterior astfel de declarații iresponsabile, mai ales în ajunul unor date memorabile asociate eliberării Moldovei de ocupația fascistă și sfârșitul victorios al Marelui Război pentru Apărarea Patriei”, se mai arată în comunicatul remis de socialiști.