Principală  —  IMPORTANTE   —   Lidera PAS, despre demisia lui…

Lidera PAS, despre demisia lui Anatol Pahopol din funcția de președinte interimar al CSM: „Socialiștii nu vor mai putea să numească judecători corupți înainte de alegeri”

Lidera PAS, Maia Sandu, susține că decizia lui Anatol Pahopol de a demisiona din funcția de președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) „înseamnă că socialiștii, înainte de alegeri, nu vor putea să-și numească încă niște personaje corupte în funcția de judecători”. Declarația a fost făcută de către Maia Sandu în cadrul emisiunii Cotidianul LIVE.

„E greu să spunem ce se întâmplă. Această demisie înseamnă că socialiștii pe ultima sută de metri, înainte de alegeri, nu vor putea să-și numească încă niște personaje corupte în funcția de judecători sau să promoveze în funcție mai înalte niște judecători corupți. Igor Dodon cu asta se ocupă, îi promovează pe toți cei care l-au slujit pe Plahotniuc, iar acum el îi promovează la funcții mai înalte și îi numește judecători pe ultima sută de metri, nu cumva să rămână cineva în afară sistemului până la alegerile prezidențiale. Această demisie a președintelui CSM cumva oprește, împiedică aceste numiri. Clar deja, Igor Dodon l-a numit pe Clima la Curtea de Apel, a numit judecători la Curtea Supremă de Justiție tot felul de personaje corupte și dubioase, dar nu vor putea face asta în următoarele săptămâni”, a declarat lidera PAS.

Anatol Pahopol a anunțat marți dimineața, 22 septembrie, în cadrul ședinței CSM că demisionează din funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

Eu azi imi depun cererea de demisia din funcția de președinte interimar a CSM-ului. În ultimele săptămâni au fost critici la adresa mea privind activitatea mea în CSM. E o situație destul de delicată și interesantă. În aceste condiții nu vreau să rămân ostatic al unor situații, indiferent de decizia CC-ului în urma sesizării deputatului, am dreptul moral de a-mi cere demisia. Eu nu am dreptul moral să exercit interimatul funcției. Concursurile de azi vor fi desfășrate fără prezența mea. Astfel vă rog să acceptați cererea mea. O să părăsesc sala”, a declarat Pahopol la începutul ședinței.

Reprezentanții PSRM, deocamdată, nu au reacționat la declarațiile făcute de către președinta PAS.

Pahopol a fost detașat în vederea exercitării mandatului de membru al CSM ca urmare a intrării în vigoare a unor modificări ale Legii cu privire la CSM care prevăd că, „până la alegerea noilor membri al Consiliului Superior al Magistraturii din rândul judecătorilor de către Adunarea Generală a Judecătorilor, membrii supleanți aleși anterior de Adunarea Generală a Judecătorilor, vor suplini funcțiile vacante de membru al Consiliului Superior al Magistraturii”.

Anatol Pahopol a fost ales în calitate de membru suplean al CSM în cadrul Adunării Generale a judecătorilor din 20 octombrie 2017. Pahopol a deținut anterior funcția de președinte interimar al Curții de Apel Chișinău, și a activat în calitate de judecător în cadrul CA Chișinău. Potrivit magistrat.md, magistratul a fost numit în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă în 2000.