Principală  —  Ştiri   —   Directorul Agenției Achiziții Publice a…

Directorul Agenției Achiziții Publice a plecat din funcție

Directorul Agenției Achiziții Publice (AAP), despre care ZdG împreună cu Centrul de Investigații Jurnalistice a scris acum două luni, a plecat din funție. Informația a fost confirmată pentru ZdG de către Ghenadie Grib, directorul adjunct al AAP. Recent de la AAP a plecat și Petru Boușor, care deținea funcția de șef al secției lucrări și servicii din cadrul AAP.

Viorel Moșneaga a venit la Agenția de Achiziții Publice (AAP) pe 21 noiembrie 2013, în calitate de director adjunct, după ce, în 2003-2013, activase tot în domeniul achizițiilor, la Direcția finanțele economiei naționale, cheltuieli capitale și achiziții publice din cadrul Ministerului Finanțelor (MF). Un an și jumătate mai târziu, pe 10 martie 2015, a devenit director interimar, iar la 21 aprilie 2015 – director cu drepturi depline al acestei instituții.

ZdG a scris, în ianuarie 2016, un articol care a scos la iveală faptul că Aldos Grup SRL, firmă fondată de sora șefului AAP, a câștigat, doar în ultimii doi ani, licitații gestionate de instituția de stat, în valoare de aproape 35 de milioane de lei. Cele mai bănoase tendere adjudecate de această firmă au fost contestate de către concurenți, însă, în majoritatea cazurilor, reprezentanții Agenției au respins pretențiile agenților economici. În cadrul investigației, Viorel Moșneaga a declarat că nu cunoaște detalii despre firma Aldos Grup care aparținea surorii. Acesta a negat că ar fi influențat în vreun fel soluționarea contestațiilor depuse de firmele care nu au câștigat licitații în favoarea Aldos Grup.

Ca urmare a publicării acestei investigații, Centrul Național Anticorupție (CNA) s-a autosesizat şi a demarat mai multe verificări în privința lui Viorel Moșneaga. Urmărirea penală nu a fost însă demarată pe motiv că ofițerii de urmărire penală nu ar fi reușit să demonstreze că Viorel Moșneaga ar fi influențat în vreun fel semnarea contractelor între firma surorii sale și autoritățile contractante.