Principală  —  Ştiri   —   Declarație ZdG: așteptăm un răspuns…

Declarație ZdG: așteptăm un răspuns oficial, mergem la flash-mob

Redacția ZdG a primit numeroase apeluri de la comunitatea de cititori și de la parteneri cu mesaje de susținere și solicitarea de a nu ceda în fața amenințărilor angajaților GBC. Redacția așteaptă reacția oficială a autorităților și invită toți susținătorii la un flash-mob care va avea loc luni pe Bulevardul Cantemir din Chișinău. După publicarea declarației ZdG din 11 octombrie 2017, cu privire la amenințările adresate celor două reportere de către angajații serviciului de pază de la GBC (centrul de afaceri al președintelui PD, Vlad Plahotniuc), au urmat nenumărate apeluri din partea comunității cititorilor ZdG și a partenerilor.

Cititorii ne-au declarat prin mesaje telefonice, directe și electronice că ne susțin și solicită să mergem până la capăt în elucidarea acestui caz, în numele lor, pentru a confirma dreptul fiecărui cetățean de a circula liber pe străzile publice din orice localitate a R.Moldova, indiferent de statutul politic sau de afaceri pe care îl are orice imobil.

Totodată, societatea civilă a emis o declarație prin care cere ”Ministerului Afacerilor Interne (MAI) să investigheze acest caz și să ia măsurile de rigoare față de persoanele care au împiedicat jurnalistele ZdG să filmeze în spațiul din apropierea clădirii GBC. Solicităm MAI să aducă la cunoștința publicului măsurile luate față de cei care au provocat acest incident, precum și despre rezultatele acțiunilor întreprinse. Cerem autorităților legale ale R. Moldova să asigure respectarea drepturilor și securitatea reporterilor, inclusiv în preajma clădirilor care aparțin oamenilor politici sau de afaceri”.

Deși de la incident au trecut aproape 24 de ore, nicio autoritate publică nu a contactat ZdG în legătură cu amenințările pronunțate, nici administrația GBC nu a intervenit pentru a explica comportamentul abuziv al angajaților săi comis în stradă, pe un trotuar public.

ZdG anunță toți susținătorii că luni, 16 octombrie 2017, la ora 12.00 reporterii ZdG, alți reporteri și reprezentanți ai societății civile, dar și susținători ai libertății de expresie și ai liberului acces la informație, se adună la un flash-mob pe bulevardul Cantemir din Chișinău.