Principală  —  Ştiri   —   Conflictul din estul Ucrainei. Un…

Conflictul din estul Ucrainei. Un soldat a fost ucis ieri în luptele cu separatiştii pro-ruşi în Donbass

Autorităţile de la Kiev au anunţat că cel puţin un soldat ucrainean a fost ucis, iar alţi patru au fost răniţi ieri, 18 februarie, în lupte cu separatiştii pro-ruşi în estul Ucrainei. Luptătorii ruși au atacat poziții ucrainene în apropierea satelor Novotoshkivske, Orikhove, Krymske și Vilne, potrivit sediului comun al Forțelor Operaționale, transmite Hromadske.

În urma atacului, preşedintele Volodimir Zelenski a convocat Consiliul pentru Securitate şi Apărare Naţională.

„Avem o armată puternică. Provocările se întâmplă, armata a răspuns ferm. Situaţia este controlată complet. Suntem siguri că această provocare nu va schimba cursul (spre sfârşitul războiului – n.r.), Întrucât se poate sta la masa de negocieri doar cu o armată puternică”, a declarat Zelenski în timpul unui briefing de presă.

Foto: zhzh.com.ua

„La a cincea aniversare a tragediei din Debaltsev, militanții și invadatorii au pus în scenă o provocare cinică … Nu este doar o provocare cinică care are ca scop accentuarea unei răni care nu se va vindeca complet. Este o încercare de a perturba procesul de pace din Donbass, care a început să facă mișcări totuși mici, dar continue”, a spus Zelenski.

Potrivit lui Zelenski, Ucraina încearcă să pună capăt războiului şi încearcă să obţină o pace durabilă.

„Vom discuta și decide asupra următoarelor etape. Mersul nostru de a pune capăt războiului și angajamentul nostru pentru acordurile internaționale rămâne neschimbat – la fel și hotărârea noastră de a respinge orice manifestare de agresiune armată împotriva Ucrainei ”, a concluzionat președintele ucrainean.

Şeful Statului Major General al Forţelor Armate din Ucraina, Ruslan Khomchak, a declarat în timpul reuniunii că grupurile armate ilegale au deschis focul asupra poziţiilor ocupate de trupele guvernamentale. De asemenea, inamicul a folosit sisteme de artilerie de 152 mm interzise prin acordurile de la Minsk.

Potrivit acestuia, la scurt timp a avut loc un alt atac, dar militarii ucraineni au dat un răspuns adecvat folosind toate armele.

„De acum, toate poziţiile noastre sunt sub controlul trupelor noastre. Începând cu ora 10 dimineaţa, inamicul a cerut încetarea focului, deoarece au nevoie pentru a-şi examina morţii şi răniţii. Pierderile noastre sunt următoarele: Un soldat ucis, 3 răniţi şi 2 în şoc”, a spus Ruslan Khomchak.

De asemenea, acesta a informat că soldaţii răniţi şi în şoc au fost spitalizaţi şi li s-a oferit asistenţa necesară.

„Acum situaţia este stabilă, controlată, focul s-a oprit. Toate rezervele, toate unităţile funcţionează în conformitate cu deciziile adoptate anterior şi toate planurile”, a spus Ruslan Khomchak.

Şeful Statului Major al Forţelor Armate din Ucraina a menţionat că, în timpul atacului, partea ucraineană a acţionat în conformitate cu toate acordurile internaţionale. „Am răspuns decent”, a adăugat el.

Potrivit datelor ONU, în 2019, în zona de război din Donbass, 167 de persoane au fost rănite – 27 dintre ele au fost ucise.