Centrul de Telecomunicaţii Speciale al R. Moldova l-a votat pe Plahotniuc prim-ministru. Lista postacilor de partid

Recent pe zdg.md a fost inițiat un sondaj on-line10 care îndemna cititorii să aleagă  cine cred ei că va fi următorul premier desemnat. Mai exact, întrebarea sondajului sună așa: „Preşedintele Parlamentului, Adrian Candu, a promis că săptămâna viitoare (?!) va fi făcut public numele viitorului premier. Cine va fi „norocosul”, care va pune mâna pe guvern?” Variantele propuse erau Vlad Plahotniuc, Ion Sturza, Maia Sandu, Iurie Leancă, Andrian Candu, un „străin” și „Tot unul de-al lor”.

Miercuri, 9 decembrie, numărul de votanți pentru varianta Vlad Plahotniuc a început să crească spectaculos. Mai exact, între orele 14:11 și 16:55, s-a votat de zeci de ori pe minut de pe adresa de IP 89-32-230-130.sta.cts.md. Terminația „cts.md” vorbește despre faptul că respectivul IP aparține Întreprinderii de Stat “Centrul de telecomunicaţii speciale” (CTS), companie ce asigură funcţionarea şi dezvoltarea sistemelor informaţionale şi de telecomunicaţii statale protejate. Altfel spus, este compania care asigură accesul la internet pentru instituțiile importante ale statului (Guvern, Parlament, ministere etc). Pe pagina web cts.md se spune explicit ca ”Întreprinderea de Stat “Centrul de telecomunicaţii speciale” a fost creată în scopul soluţionării cerinţelor de securitate informaţională, asigurării funcţionării şi dezvoltării sistemelor informaţionale şi de telecomunicaţii statale protejate. Scopurile de bază ale Centrului sunt: asigurarea schimbului protejat de informaţii între autorităţile publice, reprezentanţele Republicii Moldova din străinătate, organizaţii, instituţii şi întreprinderi, autorităţile publice ale altor state; protejarea informaţiilor importante pentru stat; crearea, administrarea, deservirea şi dezvoltarea sistemelor de telecomunicaţii speciale; elaborarea şi implementarea tehnologiilor avansate în domeniul securităţii informaţionale, inclusiv tehnologiile semnăturii digitale.

Reiese că s-a votat pentru Plahotniuc din interiorul unei infomoldovainstituții de stat. Între orele 20:05 și 22:46 ale aceleiași zile de miercuri, 9 decembrie, s-a votat, de această dată cu o frecvență mai mică, de pe un alt IP, iar a doua zi, începând cu ora 8.44, a început din nou votul de pe IP-ul 89-32-230-130.sta.cts.md al instituției de stat. La fel s-a întâmplat și vineri, 11 decembrie, de la începutul zilei de muncă până la finele ei, reieșind că cineva a utilizat resursa publică pentru un vot masiv acordat lui Vlad Plahotniuc. Au urmat două zile de pauză (sâmbătă și duminică). Votul de pe IP-ul ce aparține Centrului de telecomunicaţii speciale a fost reluat luni, între orele 14:22 și 16:14, dar și marți, pe parcursul întregii zile, cu un randament de aproximativ 20 de voturi pe minut, în unele perioade de timp. Astfel, Vladimir Plahotniuc înregistrează în acest moment 65% (peste 5 mii de voturi), acordate preponderent de pe un IP dintr-o instituție publică. Această manipulare/falsificare a sondajului de pe zdg.md a fost urmată de zeci de postări pe rețelele de socializare și pe blogurile și site-urile afiliate Partidului Democrat, toți făcând trimitere la rezultatul sondajului de pe zdg.md care-l dă învingător, în preferințele oamenilor pentru fotoliul de premier, pe Vlad Plahotniuc.

În același timp, de câteva luni, știrile și investigațiile publicate pe zdg.md înregistrează tot mai multe comentarii care provin de la un număr restrâns de IP-uri. Toate aceste comentarii laudă activitatea Partidului Democrat și, mai ales, a lui Vlad Plahotniuc și critică dur alte formațiuni politice/civice și liderii lor. Astfel, de pe unul din IP-urile de la care s-a votat masiv pentru Vlad Plahotniuc – 46.55.111.110 – s-au postat și 50 de comentarii la articolele de pe zdg.md. De la acest IP comentează utilizatori cu nume precum: Slava, Dimkadum, Grișa Papuc, Maxim Buga, Grejdieru Irina, Mihail Chetrosu, Aurel, Andrei Balan etc. Aceste nume de comentatori sunt, însă, mult mai active de pe un alt IP: 93.116.254.130. De la această adresă s-au postat nu mai puțin de 575 de comentarii, sub zeci de pseudonume și asociate cu zeci de adrese de email.

De asemenea, am identificat și alte câteva adrese IP de pe care se comentează activ fiecare subiect postat de ZdG. O „strategie” foarte răspândită este plasarea mai multor comentarii de către una și aceeași persoană, dar utilizând nume diferite. Un astfel de exemplu este știrea „Deputații care vor investiga concesionarea Aeroportului Chișinău” unde sunt postate 4 comentarii de la 4 oameni aparent diferiți: Ecaterina Bostanica, Hariton Gudumac, Aurel și Angela Codreanu, dar, de fapt, toate cele 4 comentarii sunt postate de la aceeași adresă IP fiind vorba, cel mai probabil, și despre același autor.

Analizând adresele de email ale acestorharghel „postaci” activi pe pagina online a Ziarului de Gardă, am reușit să identificăm și zeci de profiluri de facebook, marea majoritate false, asociate acelor emailuri. Astfel, de la adresa IP 93.116.254.130 sunt activi următorii utilizatori facebook: Alexandru Druță, Alexandru Tabacaru, Aliona Anoila, Ana Cioranica, Andrei Balan, Andrei Țurcan, Andrew Johnson, Angela Codreanu, Codrin Mihaescu, Damian Frasineanu, Dorel Donici, Dorian Bordian, Eana Dumbraveanu, Gheorghe Surdu, Grigore Rutberg, Hariton Gudumac, Ion V. Popescu, Jedy Sympson,  Leonid Moldovanu, Maria Bodean, Mihail Chetrosu, Opus Dei, Roman Popov, Simona Cotorobai, Anatol Mihailov, Vasili Roska, Колесник Николай.

Useri asociați cu alte adrese IP extrem de active pe zdg.md, cum ar fi 46.55.111.110, de pe care spuneam mai sus că s-a votat de sute de ori pentru varianta Vlad Plahotniuc din sondaj, sunt: Veaceslav Chiron, Dimka Dumitru, Maxim Buga, Grejdieru Irina, Mihail Chetrosu și Andrei Balan (activi și de pe 93.116.254.130), Maxim PavilescuTeodor BucatariAdrian Marian, Eduard Frunza și alții. Un element comun tuturor acestor utilizatori de facebook este faptul că au printre prieteni jurnaliști cunoscuți, bloggeri, oameni publici, lideri de opinie, politicieni etc. Adică persoane active și foarte urmărite pe rețelele de socializare. Asta pentru ca, în momentul în care una din aceste persoane notorii pentru societatea noastră postează ceva pe facebook (o știre, o opinie), „comentatorii de serviciu” să vadă și să comenteze imediat, făcându-și, astfel, vizibil punctul de vedere.

Analizând și secțiunile de comentarii ale altor site-uri de știri de la noi, am constatat că și în aceste cazuri domină aceleași nume de „comentatori” enumerate mai sus. Pentru a putea comenta pe aceste site-uri, postacii sunt nevoiți să se logheze, iar una din cele mai comune platforme folosite în acest scop este disqus.com. Comentatorii înrăiți de pe zdg.md și facebook se regăsesc, evident, și pe disqus.com. O sumară analiză a acestor conturi demonstrează că acești useri postează mii de comentarii pe zeci de site-uri. Totul pentru a crea o imagine bună exponenților Partidului Democrat și lui Plahotniuc și, pe de altă parte, pentru a-i denigra oponenții politici. Iată o mică parte din comentariile postate: Aliona Borta (59 comentarii), Ovidiu (430), Andrei Turcan (436), Angela Codreanu (177), Chirinciuc Maxim (11), Dorel Donici (624), Dorian Bordian (661), Dumitru de la Cahul (251), Ecaterina Bostanica (1721), Gheorghe Surdu (574), Grișa Papuc (253), Hariton Gudumac (636), Leonid Moldovanu (1171), Maxim Pavilescu (45), Vasile Bondari (1743), Колесник Николай (177). Deci, doar de pe aceste câteva conturi și doar prin intermediul platformei disqus.com au fost postate 8969 de comentarii pe diverse site-uri de știri.

De altfel, utilizarea postacilor, sau trollilor așa cum mai sunt numiți, în scopuri politice este un fenomen bine cunoscut în alte țări. În Federația Rusă, de exemplu, presa de opoziție a scris de mai multe ori că președintele Vladimir Putin întreține o adevărată armată de oameni, bine plătiți, pentru a-i fi lustruită imaginea și, în același timp, a-i discredita pe oponenți. Ba mai mult, Rusia folosește această „armă” și în afara granițelor ei, recent fiind descoperită o „celulă de trolli” în Finlanda, autoritățile finlandeze bănuind că sursa de finanțare a acestor postaci ar fi ambasada Rusiei la Helsinki. De asemenea, Putin a folosit postacii și în „războiul informațional” cu Ucraina, după alipirea Crimeei și în timpul conflictelor din estul țării vecine.

Și în România a fost publicată recent o investigație care demonstrează că fosta politiciană Elena Udrea plătea o echipă de postaci care aveau un sediu și „lucrau” în două ture. Misiunea lor era să găsească toate articolele în care apărea Udrea și să plaseze pe site-urile respective comentarii pozitive la adresa ei. În acest scop au fost comandate mai multe softuri și sisteme de monitorizare online. Așa cum aveau să descopere procurorii în cadrul unui dosar penal deschis ulterior, unul din aceste softuri a costat 71 mii de lei românești (echivalentul a 335 mii mdl). Postacii primeau în dimineața fiecărei zile de la oamenii Elenei Udrea informațiile pe care urmau să le răspândească pe toate site-urile scanate cu ajutorul acelor softuri.

(UPDATE) Citiți aici reacția Centrului de Telecomunicaţii Speciale


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

52 comentarii

 1. Simion

  PR-ul = Plahotniukkareala Ras-pandacilor la nevoie se cunoaste. Cu sacaz si otigneala, din Fosa Centrala, trolli travestiti aserviti, racanii zelosi, zoiosi, guspiti aparatori ai demolarii, arunca galeti de fecale in stanga si-ndreapta, poate il spala pe Statu-palma-barba-cot-Albastra…Oricat zahar Oetker ar arunca peste acest maldar de rahat, Plaha, nu-l pot vinde ca pandispan pufos.

 2. Salvati Moldova de Mafia PDist

  HA HA)))
  Trolilor, asta se numeste “in your face” )))
  Bravo, ZdG!

 3. Daniel

  bravo zdg , țiai demosntrat inificiența, mereu lauzi PLDMu,acuma faci această investigație, să înțelegem că orice sondaj a vostru e lovit de nulitate, înteresant faptul, eu aștept de la voi pentru orice sondaj astfel de investigație!

  • Salvati Moldova de Mafia PD

   Idea nu e atat in sondaj, cat in faptul cum s-a votat pentru el)))
   Se creaza impresia ca toata opinia publica se concentreaza in CTS))) Amuzant, nu?
   Voi, trolilor, credeti ca santeti cei mai destepti, dar in realitate nici nu realizati cat santeti de prosti!

   Investigatia asta a confirmat inca o data acest lucru!

  • Chris Ka

   Ce dle grajdanin? Se pare ca sistemul de securitate a dat fisura?
   Propun dimineata un foto reporter al ZDG sa mearga la GBC si sa pozeze pe toti care intra! O sa descoperiti toti trollerii si blogherasii si inca sa vedeti ca vor fi mutre de jurnalisti cunoscuti, inclusiv fugiti de la Filat 😉

     • Daniel

      serios, unde anume? vreau să văd, am să intru permanent, să vă văd știrile de rahat, și o să arat că sunt niște neputincioși maniupulați de ideea că banii vă poate forma o opinie.

     • Daniel

      zdg șio pierdut încrederea, știrile acestuia sunt o pulbere în ochi

     • Roman

      Scrii comentarii pro-PD și pro-Plahotniuc de pe același IP ca și alte zeci de persoane. Este clar că ești un postac de partid angajat că îl lingi și să scrii mizerii despre alte partide și persoane. Praf în ochi sunt comentariile trollilor, nu ZdG.

     • Daniel

      și e rău că sunt persoană activă? sau e rău că vă arung adevărul în ochi?

     • Roman

      E rău că ești postac de partid și faci propagandă ieftină. Persoană fii activă de acasă, nu de pe conturi false și de pe un IP al unei instituții publice, de unde împreună cu alți zeci de postaci deturnați sondaje.

 4. andrei balan

  Am inteles ca Plahotniuc deja cistiga in toate sondajele, vad ca a e primul si la sondajul din ZDG si Ziarul National. Cel mai amuzant este ca de obicei acolo se informa electoratul verde. Mdaa… gata cu electoratuul PLDM, a trecut tot de partea lui Plaha.

  • Salvati Moldova de Mafia PD

   ))))))))
   offf, Andrusha, mai bine taci… Ca te inglodezi in kakat si mai tare)))

  • un cetățean îngrijorat

   corect, și ZdG se mai fărîmă cu așa postări, mă îngrijorează faptul că ei să fi falsificat sondajuc ca acum să capete raiting ce poți face din presa verde

    • un cetățean îngrijorat

     tu ești postac, dar ca să îți lămuresc ca să înțelegi și tu, mai pe înțeles, tu nu trăiești bine cu vecinul lui Costea, da Costea cu tine sunteți în relații bune, tu ești Filat Costea ZdG, și vreți să v ă răzbunați pe vecin care e PD, și cum faceți, voi stricați grădina lui Costea(ZdG) și dați vina pe vecin. ai înțeles

     • Roman

      Postacii de partid menționați de ZdG ling PD și pe Plahotniuc pe toate portalurile de știri din Moldova. Nu numai pe ZdG, dar și pe agora, timpul, unimedia, deschide etc. Nu e vorba doar de acest sondaj.

  • Roman

   Iată un troll PD-ist care nici nu a citit articolul și nici nu știe că e menționat acolo.

 5. Salvati Moldova de Mafia PD

  Va este dor de baditismul din anii ’90? – VOTATI PD!
  _
  Vreti cresterea preturilor si salarii inca mai mici? – VOTATI PD!
  _
  Vreti banci furate si justitie corupta pan’ la os? – VOTATI PD!
  _
  V-ati saturat de UE si vreti inapoi sub ocupatia ruseasca? – VOTATI PD!
  _
  Doriti sa fiti in continuare torturati? – Sustineti-l pe Plahotniuc!
  _
  . . . . . . . . . . ____ . . . . . . . . . .
  . . . . . . . . . |. . . .| . . . . . . . . .
  . . . . . . . . . |____| . . . . . . . . .
  . . . . . . . . . |. . . .| . . . . . . . . .
  . . . . . . . . . |. . . .| . . . . . . . . .
  . . . . . . . . . |. . . .| . . . . . . . . .
  . . . . . .____|. . . .| ____ . . . . . PD-ului!
  . . . . .|. . . .|. . . .|. . . .| ____
  . ____|. . . .|. . . .|. . . .|. . . .|
  |. . . .|. . . .|. . . .|. . . .|. . . .|
  |. . . .|. . . .|. . . .|. . . .|. . . .|
  |. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .|
  |. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .|
  .
  PS: HAI SHESTIORSHILOR PD-ISTE!!! INAINTE LA MANCAT RAHAT! TUZIKI, FAAAAASSS!!!!

  • Roman

   Articolul cela nu spune nimic important, mai ales nimic despre ideea de bază a articolului ZdG, și anume că există zeci de postaci care ling PD-ul doar în zilele lucrătoare, de pe aceleași IP-uri, dintre care unul aparține vreunui minister.

  • Roman

   Dovada la ce? IP-ul este al CTS, dar se folosește de el o instituție publică centrală. De la ce minister scrieți comentarii pro-PD și pro-Plahotniuc și anti-restul? De la Ministerul Economiei sau Ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor?

 6. basarabeasca com

  ZdG de ce le uşuraţi lucrul la şefii
  acestor “troli”. În aşa mod le-aţi calculat şi salariile :o). Oare cît
  se plăteşte pentru un comentariu… Poate face de lăsat baltă munca
  fizică şi de apucat de antrenat degetele. o)

 7. Hasdeu Hasdeu

  Gata, îmi pun torba-n băț și mă duc din ”țara” asta. Las-să rămână trollii lui plohotniuc cu ”premierul” ales de ei. Un lucru însă este evident – lumina o vor stinge tot ei…

 8. Roman

  Aceste nume foarte des le-am observat lingând la greu PD și oligarhul-șef al RM – Plahotniuc, pe toate portalurile de știri de la noi, la mai toate știrile politice.

  Cu ochiul liber se observă că sunt postaci.
  Acum există și confirmare.

 9. Игорь Вакарюк

  Toata lumea stie cine este raul N-1 IN tara……Sistemul care a fost de creat de Plahotniuc,Voronin,Filat……

  • Hasdeu Hasdeu

   NU este adevărat! Sistemul l-au creat cetățenii RM. Ei i-au votat, le-au dat voie să creeze acest sistem. Iar ceea ce fac postacii doar susține faptul că cetățenii sunt de vină.
   Pentru a ieși din acest cerc vicios, când și dreapta, și stânga eșuează lamentabil, este nevoie de un sistem de învățământ corect, fără a implica politicul. De aici vor fi schimbate cu timpul toate celelalte.

 10. Dorian Bordian

  Mulțam de publicitate ZDG, am ajuns vedetă… înteresant de ce va deranjeaza cind o persoana ii place sa si mai si expuna pozitiile proprii. E o crima cumva?! Sau poate voi faceti aceste subsoluri d ecomentarii doar pentrutrolli?! Sugeti degetele zdg, daca vreti va trimit si IP-ul personal de pe care ma informez, e IP-ul meu de acasa, eu HZ ce va arata voua, dar tare sunteti ingusti la minte!

 11. slava

  ce pozitie interesanta si-au luat astia din presa… stiu toti deja ca sunteti cumparati de Topisti, ca de altfel ati mai diversifica putin continutul stirilor..

 12. Oleg

  Cel mai interesant, adică mai haios și total lipsit de logică, cum ati facut voi legătura intre niște adrese de mail cu facebook-ul oamenilor(multe dintre care în general pur si simplu nu sunt active), chiar e interesant, pentru că asta e o mare mare minciună…..

 13. Ecaterina Bostanica

  A ajuns azi si la mine aceasta informatie… Totusi vreau sa spun ca ZDG, manipuleaza. De ce nu spun de cind eu utilizez acest cont? Am 6 ani de cind am disquis, oare ca un om ce-mi place sa ma dau cu opinia si sa ma informez, nu amdreptul s ascriu ceva ce imi place sua ma deranjeaza?! De ce eu sunt acum acuzata pe nedrept. Nici nu stiu exact ce-i acesta IP, dar din http://esanu.name/vitalie/?p=803 , am inteles ca nici macar aici ZDG au minciunit cu nerusinare, eu citesc de pe mobil, de pe calcuator de acasa, depe calculatorul parintilor, de la serviciu, de und eau luat ei prostia ca stau de pe acel IP asa si nu inteleg.

  • Roman

   Mincinoasă ca și partidul a cărei postac ești. Te-ai înregistrat pe disqus la 24 septembrie 2013. Au trecut de-atunci 6 ani?!! http://i.imgur.com/YFcm78z.png
   Ai lins PD-ul mult și bine pe toate portalurile de știri din RM.
   Cum explici că ai scris comentarii de pe același IP ca și alți zeci de postaci?
   Iar Eșanu a scris niște aberații, pentru că e programator și a atras atenția doar la unele detalii tehnice, lipsite de importanță.

 14. Maxim Buga

  Nu ma pot supara pe cei de la zdg, evident ca vor scri in continuare niste stiri de rahat, inca sunt verzi din talpa!

 15. Grejdieru Irina

  Deobicei cind ,se face o publicitate se plateste mult ,interesant cit v-au platit Țopii,ca sa faceti asemenia publicitate ..?

 16. Mărețul

  e clar se vede ca ZDG e manipulat bine de Țopi, se vede ca sunteti bine platiti ca sa faceti astfel de publicatii

 17. un cetățean îngrijorat

  Cel mai mult este vizibil că o sursă de informare mass media este de partid, sau cumpărată, e atunci cînd face atacuri la persoană, postarea respectivă e un conglomerat de brașoave, cifre și cuvinte frumoase care are ca scop manipularea populației, dar asta nu e un lucru nou în Moldova, după cum a apărut o postare pe internet, citezz : toată presa manipulează, azi a făcut-o și ziarul de gardă, interesant că toate atacurile la persoane, declarați că sunt fakeuri toate arată un lucru că ați ajuns o presă de ultim hal, rușine că vă declarați jurnaliști,
  P.S. cei care vor începe să mă acuze că aș fi troll, sau mai știu eu e gînduri au, să știe că chiar dacă ZdG nu v-a afișat numele acolo în lista lor cu presupuși trolli asta nu înseamnă că nu sunteți TROLLI

 18. Anatolie Mereuta

  La noi toata lumea se cearta cu toata lumea,iar Plahotniuk a incalecat tot,mai ramane sa ajunga prim-ministru si un prieten presedintele tarii si intram si in UE si in NATO si ne reunim cu Transnistria,pt a fi buni prieteni cu Ukraina,care ii iubeste tare pe rusi,de la Crimeea incoace..

   • Adrian Tatu

    de acum ne stim TRADATORII din politica DE-O PARTE SI DE ALTA A PRUTULUI asa zisi ROMANI&MOLDOVENI===TOTUL ESTE MONITORIZAT===BE NATURAL=BE FREE===1 11.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *