Principală  —  IMPORTANTE   —   GDM: Un echipaj de poliție…

GDM: Un echipaj de poliție i-a spus unui tânăr „să-i fie rușine de faptul că este homosexual”. Reacția Direcției de Poliție a mun. Chișinău

Imagine simbol

Reprezentanții „GENDERDOC-M” (GDM), organizaţie neguvernamentală care promovează drepturile comunităţii LGBT în R. Moldova, susțin că un echipaj de poliție, chemat pentru a-l apăra de agresiunea fratelui său, i-au spus unui tânăr de 17 ani „să-i fie rușine de faptul că este homosexual”. Incidentul a avut loc ieri, 5 iulie, în jurul orei 17:00, în Chișinău.

Reprezentanții Direcției de Poliție a mun. Chișinău au comunicat pentru ZdG că urmează să examineze cazul.

Incidentul relatat într-un comunicat emis de GDM:

„Tânărul a comunicat că fratele său îl ține sechestrat în casă și îl amenință cu răfuială fizică, din cauză că acesta este gay. Tânărul a fost consultat de coordonatoarea programului Lobby și Advocacy, Angelica Frolov, și avocata Centrului, Doina Ioana Străisteanu. În acest context, Angelica Frolov l-a sfătuit să apeleze la 112 pentru a chema poliția la fața locului. Tânărul i-a ascultat sfatul și a chemat poliția la adresa la care se afla.

La 17.00 acolo a ajuns un echipaj de poliție, însă reprezentanții legii au refuzat să discute cu tânărul. Polițiștii s-au adresat doar fratelui-agresor. După o discuție, reprezentanții organelor de forță i-au spus băiatului că fratele său are dreptate și că acesta trebuie să-l asculte.

Tânărul a mai sunat o dată la GENDERDOC-M pentru a comunica cele întâmplate. Angelica Frolov i-a spus să roage colaboratorii de poliție să se prezinte. Aceștia, însă, au refuzat. Mai mult decât atât, au scos telefonul și au început să filmeze tânărul, spunându-i că vor încărca videoul pe Youtube, ca „să-l știe toată lumea” și „să-i fie rușine de faptul că este homosexual.”Angelica Frolov a făcut o încercare să discute cu polițiștii și i-a rugat încă o dată să se prezinte, dar a urmat un nou refuz, după care aceștia au întrerupt discuția. Fiind îngijorată de siguranța fizică și psihologică a tânărului, Angelica Frolov a mai sunat o dată la 112 pentru a comunica despre ceea ce se întâmplă la acea adresă.

Paralel a publicat un mesaj pe pagina sa de Facebook cu descrierea situației. În scurt timp la fața locului a mai ajuns un echipaj de poliție, care și-a făcut treaba profesionist, înlăturându-l pe fratele-agresor și luând tânărul la sector, unde acesta urma să depună o plângere.

Cu toate acestea, primul echipaj de poliție a prelungit fărădelegile. După ce tânărul a plecat de la sectorul de poliție, primul echipaj, căruia s-au alăturat alți patru colaboratori de poliție, s-a prezentat la domiciul părinților băiatului, unde i-au interogat pe părinți despre locul unde s-ar putea afla fiul lor, însă fără vreun rezultat. Ulterior, acești polițiști au încercat să interogheze și o prietenă de-a tânărului, venind la ea acasă, dar acolo se afla doar sora cea mică, care s-a speriat și nu le-a deschis ușa.

După aceste acțiuni, unul din polițiști l-a telefonat pe tânăr cu amenințări și întrebări despre locul unde se află acum. Tânărul a refuzat să le comunice locul, atunci colaboratorii de poliție i-au spus despre postarea de pe Facebook a Angelicăi Frolov și despre faptul că dacă aceasta nu șterge postarea, iar tânărul nu-și retrage plângerea, „le va fi rău tuturor”. După aceste apeluri, băiatul a deconectat telefonul pentru a nu mai fi hărțuit”.

Centrul de Informații GENDERDOC-M regretă profund acest comportament ilegal și neprofesionist al echipajului de poiliție. Insistăm să fie identificați toți cei patru angajați ai poliției care au dezlănțuit hărțuirea tânărului, cerem să fie luate măsuri pentru a pedepsi acest comportament și a preveni asemenea situații pe viitor. Poliția trebuie să-și desfășoare atribuțiile funcționale conform legii, să apere ordinea publică și drepturile cetățenilor, indiferent de rasă, culoare, orientare sexuală, religie și alte criterii protejate de lege.

Ofițera de presă a Direcției de Poliție a mun. Chișinău, Svetlana Scripnic, ne-a spus că detaliile acestui caz urmează să fie fie verificate și apoi luatp o decizie.

„Cunoaștem, am văzut postarea publicată pe internet, urmează să vedem pe interior ce echipaj a fost la fața locului și să stabilim, pentru că pe internet sunt multe informații, trebuie să le verificăm. Noi încă nu știm cu exactitate ce s-a întâmplat acolo ca să putem spune ce urmează și cum vom atrage la răspundere”, a precizat aceasta pentru ZdG.