Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Când vor fi validate mandatele…

Când vor fi validate mandatele deputaților aleși la 24 februarie

Imagine-simbol

Au trecut 10 zile de la alegerile parlamentare, iar mandatele noilor deputați nu au fost validate deocamdată. În timp ce serviciul de presă al Curții Constituționale (CC) susține că nu a fost încă stabilită o dată a ședinței în cadrul căreia vor fi validate rezultatele scrutinului, președintele Igor Dodon a declarat că aceasta ar putea avea loc în ziua de 9 martie, curent.

Pentru că rezultatele alegerilor parlamentare din 2014 au fost validate în doar 9 zile, am apelat la serviciul de presă al CC pentru a afla când anume va avea loc ședința de validare a rezultatelor scrutinului. Serviciul de presă ne-a informat că legalitatea alegerilor este confirmată sau infirmată în termen de „5 zile după primirea actelor de la CEC, însă nu mai devreme de soluționarea definitivă de către instanțele de judecată a contestațiilor depuse conform procedurilor stabilitate de legislație”. Astfel, Curtea ar urma să se întrunească în ședință abia după ce toate contestațiile vor fi examinate.

În cadrul emisiunii „Puterea a patra” din 5 februarie, președintele Igor Dodon a declarat, însă, că ședința de validare a alegerilor ar putea avea loc în această sâmbătă, 9 martie.

După alegerile din 24 februarie, mai mulți concurenți electorali au declarat că nu sunt de acord cu rezultatele scrutinului, înregistrate în anumite circumscripții. Pentru că nici CEC, dar nici CC nu a putut să ne informeze despre numărul contestațiilor care se examinează în urma alegerilor, am contactat cele patru partide care au acumulat cele mai multe mandate, pentru a afla dacă au contestat rezultatele alegerilor.

Purtătoarea de cuvânt a Partidului „Șor” ne-a spus că formațiunea nu a înaintat nici o contestație. Juristul Partidului Democrat ne-a comunicat că a fost înaintată o sesizare cu privire la rezultatele înregistrate în circumscripția nr. 4, doar că aceasta a fost deja respinsă de CC.

Reprezentanții Blocului ACUM cer însă invalidarea rezultatelor din cele două circumscripții din Transnistria, în circumscripțiile Orhei și Nisporeni, dar și Râșcani, acolo unde, cu câteva zile înaintea alegerilor, a fost exclus din cursă un candidat al Blocului ACUM. Potrivit juristului Blocului ACUM, contestațiile vor fi depuse la CC, care este abilitată să se pronunțe asupra încălcărilor semnalate de către concurenții electorali.

La 25 februarie și socialiștii au declarat în cadrul unei conferințe de presă că vor contesta rezultatele alegerilor în cel puțin șase circumscripții uninominale. L-am contactat pe Maxim Lebedinschi, juristul formațiunii, pentru a afla mai multe detalii, însă acesta a declarat că nu poate discuta: „Cu privire la acțiunile pe care le-am întreprins sau le vom întreprinde în continuare, o să anunțăm ulterior”. Nu am reușit să obținem detalii nici de la serviciul de presă al formațiunii.

Conform rezultatelor aprobate de CEC, în viitorul Parlament, PSRM va avea 35 de mandate, PDM – 30, Blocul ACUM – 26, iar Partidul Șor – 7. Trei deputați au acces în Legislativ după ce au candidat independenți.