Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   BNM: Există decizii definitive prin…

BNM: Există decizii definitive prin care 4 firme din „grupul Șor” trebuie să întoarcă 12 miliarde de lei

Banca Națională a Moldovei (BNM) informează că încă în anul 2015 au fost înaintate acțiuni civile în privința unor companii din „grupul Shor”, despre care joi, 7 septembrie 2017, un portal de știri scria că nu ar fi fost intentate asemenea acțiuni, se precizează într-un comunicat de presă al BNM.

Astfel, în urmă cu doi ani, BC „BANCA SOCIALĂ” S.A. a depus cereri de chemare în judecată a societăților comerciale SRL „CARITAS GROUP”, „VOXIMAR-COM” SRL. Potrivit informației prezentate de BC „BANCA SOCIALĂ ” S.A. în proces de lichidare, aceasta deja dispune de patru hotărâri judecătorești definitive cu privire la încasarea de la SRL „CARITAS GROUP” și alte trei societăți comerciale, incluse în grupul cunoscut de public drept „Grupul Shor”, a datoriei în valoare totală de peste 12 miliarde lei. Acțiunea civilă împotriva „VOXIMAR-COM” SRL în valoare de circa 3 miliarde lei se află pe rol în instanța de apel.

La fel, potrivit lichidatorilor Băncii de Economii S.A., BC „BANCA SOCIALĂ” S.A. și B.C. „UNIBANK” S.A., la sesizarea băncilor în cauză au fost intentate multiple cauze penale, care includ și acțiuni civile intentate în procesul penal de încasare a prejudiciilor suportate de bănci. (Vedeți și comunicatul BNM din 5 septembrie 2017).

BNM menționează că lichidatorul unei bănci are atribuţii depline de a conduce, a gestiona şi a controla banca şi de a lua orice măsuri în vederea lichidării ei eficiente, inclusiv dreptul de a colecta datoriile faţă de bancă şi de a intenta acţiuni în instanţele de judecată. Totodată, ținând cont de atribuția BNM de supraveghere a procesului de lichidare a băncilor, BNM a solicitat lichidatorilor să întreprindă toate acțiunile necesare în vederea recuperării prejudiciilor cauzate celor trei bănci și monitorizează activitatea lichidatorilor, inclusiv prin examinarea rapoartelor periodice prezentate de către aceștia, se menționează în comunicatul BNM.

Zilele trecute, mai multe portaluri de știri au scris că cele trei firme care au intrat în posesia a aproximativ 12 miliarde de lei în noiembrie 2014 nu ar fi fost acționate în judecată pentru recuperarea banilor. Ulterior, toate cele 4 firme au fost catalogate în raportul Kroll ca făcând parte din grupul Șor.

ZdG a scris anterior cum 5 companii conduse de persoane interpuse au obținut credite în valoare totală de 13 miliarde de lei, în noiembrie 2014, de la Banca Socială.

Cele cinci firme, nu 4, care au obținut credite de 13 miliarde de lei de la Banca Socială erau conduse de persoane necunoscute, care nu activau la adresele la care au fost înregistrate. Tatăl unuia dintre fondatorii de firmă care a beneficiat de un credit de aproape 3 miliarde de lei susținea pentru ZdG că nu și-a mai văzut fiul de mai bine de o lună. „Am rămas, nu uimit, da ucis, când mi-au prezentat în ce s-a băgat el. Să vă spun cinstit, nu ştiu unde se află, nici nu ştiu unde a plecat… După cele comunicate şi prezentate de oficiali, încep să mă gândesc dacă el se mai află în viaţă. Nici nu ştiu cine putea să-i facă un astfel de cadou fiului meu, mă refer la firma şi la banii împrumutaţi”, susținea bărbatul.

Ulterior, Veaceslav Platon a arătat că Nirauța ar fi făcut parte din anturajul oamenilor lui Șor. Primarul de Orhei a respins însă toate acuzațiile, spunând că banii din acele firme ar fi fost, de fapt, pentru Vladimir Filat.