BERD solicită convocarea adunării extraordinare a acționarilor Victoriabank

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) solicită convocarea adunării generale extraordinare a acționarilor Victoriabank, a treia ca mărime bancă din Moldova, pentru a alege un nou consiliu de administrație și a restabili guvernanța corporativă.

Printr-o scrisoare publică din 7 august 2015, BERD, care deține în prezent 15,06% din capitalul băncii, i-a îndemnat pe ceilalți acționari să se alăture cererii de convocare a adunării extraordinare. Conform legislației Republicii Moldova, o astfel de adunare poate fi convocată de către investitorii ce reprezintă 25 la sută din acțiuni.

Ordinea de zi propusă de BERD include încetarea anticipată a competențelor consiliului de administrație al Victoriabank, care a fost suspendat printr-o hotărâre judecătorească din septembrie 2014, și alegerea unui nou consiliu.

“Acționarii Victoriabank, inclusiv BERD, au dreptul la un rol activ în guvernarea corporativă a băncii. Este nesatisfăcător ca o bancă atât de importantă din Moldova să activeze fără un consiliu de administrație, în special luând în considerație provocările cu care acum se confruntă sectorul bancar,” a declarat Henry Russell, Directorul BERD pentru Instituții Financiare din Republica Moldova, Ucraina, Belarus și Balcanii de Vest.

Acționarii care doresc să se alăture solicitării de convocare a adunării generale extraordinare a acționarilor, cu o ordine de zi similară, sunt rugați să transmită către BERD o copie a cererii adresate managementului Victoriabank.

Anterior, BERD, unul dintre principalii investitori instituționali din Moldova și acționar al Victoriabank din 1995, și-a anunțat intenția de a-și mări participația cu scopul de a restabili guvernanța corporativă și a asigura performanța financiară durabilă a Victoriabank.

Sursa: Comunicat BERD


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Iacob Tofan

  DOMNULE Stéphane Bridé !

  În mumele tuturor Cetățenilor
  Republicii Moldova, instruiți de mine timp de 50 de ani, Vă rugăm foarte,
  foarte frumos.

  Onorați-Vă demisia. Faceți un Exemplu Major pentru Demnitarii
  Moldovei.

 2. Iacob Tofan

  10.08.2015
  Rezumat mai conchis la meditațiile publice

  Domnilor și Doamnelor, Demnitari de Stat!
  Domnilor și Doamnelor, Stimații mei concetățeni!
  La începutul anului 2015 ( nu la jumătate sau final de an), în rezultatul furtului miliardului din Bănci, leul s-a devalorizat cam cu 100%, iar prețul medicamentelor a crescut cu 75%.
  De ce în această situație pensia a fost indexată NUMAI cu 7,95%?
  De ce și-a permis fostul Ministru al Educației D-l Mihail Șleahtițchi să facă o inițiativă legislativă Anti-Constituțională (mă refer la concedierea pedagogilor la atingerea vîrstei de pensionare, chiar dacă starea sănătății le mai permite de a munci) ? Această inițiativă este foarte comodă managerilor corupți. Constituția doar n-a fost modificată.
  De ce Parlamentul RM, care este un organ legislativ suprem, a acceptat așa o crimă legislativă Anti-Constituțională?
  De ce și-a permis Președintele Nicolae Timofte să pronunțe în fața întregii țări, în cadrul emisiunii “Moldova în Direct” de la 1 octombrie 2012, la o întrebare legislativă simplă de tot, un răspuns pe nota unu (întrebarea se referea la legimitatea concedierii pedagogilor la atingerea vîrstei de pensionare)?
  De ce Curtea Constituțională, după ce sesizarea deputatului Sergiu Sîrbu (mă refer la aceeași concediere a pedagogilor la atingerea vîrstei de pensionare ) a fost „clocită” aproape nouă luni, a admis Hotărîrea Anti-Constituțională din 23 aprilie 2013 ?
  De ce nu se efectuiază modificări în Legea Discriminatorie de Pensionare, care servește drept mijloc de producere
  a criminalilor bine instruiți și care se pricep la comiterea crimelor din orice domeniu vital ?
  De ce nu se efectuiază modificări în Legea despre Salarizare, care permite ca unele persoane să primească salarii de milioane iar cei de rînd abea să ajungă la 2-3 mii de lei lunar?
  De ce Demnitarii de Stat primesc Îndemnizații pentru anii munciți în cazul ieșirii la pensie iar poporul simplu n-are acest drept ?
  De ce cetățenii de rînd sînt trimiși chiar și după 50 de ani de muncă cu un “Șut în fund” la o pensie mizerabilă, iar Demnitarii de Stat – cu o pensie admisibilă, și în plus, cu o îndemnizație de sute de mii de lei pentru anii munciți, chiar și după ce au fost prinși cu luare de mită?
  De ce Domnul Radu Panțîru, reprezentantul Moldovei la CEDO, atît de ticălos a respins cererea înaintată de mine. Consider, medalia-i va fi acordată.
  De ce Departamentele formate în RM fac foarte multă HALTURĂ?
  De ce documentele eliberate de anumite departamente au termene de valabilitate nejustificate? ( exemplu: Î. S. “CADASTRU” ).
  De ce, prezentînd ultima chitanță de plată a impozitului pe imobil am fost obligat să plec la Primărie, să primesc o Adeverință, pe care s-o prezint la Inspectoratul Fiscal, care-mi va elibera o altă Adeverință, care în final, să fie bună de cusut într-in dosar.
  De ce Demnitarii de Stat emit Decizii, Hotărîri și Legi strîmbe și nechibzuite?
  De ce nu este considerat Criminal de Stat sponsorul lui Ilan Shor, care este patriot al altui Stat, și i-a deschis calea spre mai mari posibilități de evadare, iar recent l-au asigurat și cu imunitate ? Mă refer la liderul Ravnopraviei și ceilalți.
  De ce Demnitarii de Stat, care au știut despre furtul banilor cu sacii de la băncile Statului au tăcut, adică, de ce hoții de bănci sînt protejați ?
  De ce sînt protejate, chiar și ideile incompetente a unor Demnitari de Stat ?
  De ce sînt protejați separatiștii din Tiraspol și cei din țară?
  De ce POPORUL SIMPLU este protejat numai în ZIUA VOTĂRII ? Dacă nu-i prea mult spus.
  După fiecare Hotărîre Judecătorească, cu argumentele corespunzătoare, au fost informați: Guvernul, Parlamentul, Președintele, Ministerul Justiției, CSM, Procuraturele, CPDOM, Sindicatele și alte instanțe. însă reacțiile lor de tipul “spălare pe mîini” au fost după al 11-lea sau al 16-lea apel. Culmea a făcut-o Radu Panțîru, considerînd cererea mea la CEDO inadmisibilă, fiindcă n-au fost îndeplinite condițiile prevăzute de art. art. 34 și 35 din Convenție. AIUREALĂ!!!
  La 19.05.2015 am primit și un răspuns mai omenesc de la Ministrul Muncii, însă tot cu termene de intrare în vigoare, care nu-s acceptbile din punctul de vedere al Democrației și al BUNULUI SIMȚ. Termenele de intrare în vigoare prelungesc Discriminarea poporului simplu, care foarte greu este sesizată de Demnitari. Cel mai sensibili Demnitarii noștri au fost la Discriminarea gay-lor, care, în viziunea mea sînt niște criminali sau rătăciți în Științele Naturii. Sfînta Natură, printre vietăți are două genuri, masculin și femenin. Restul –aberații proaste.
  Punctele de recepție a metalului uzat funcționează după parodia D-lui Gheorghe Urschi cu sticlele: asta nu intră în standard, asta iese din standard, și în rezultat tot la el rămîne. Documentație la mînă – zero.
  De ce? De ce? De ce? Primii din acest material, nu răspund.
  Ei au alte ocupații. Și deaceea au ajuns la gradul superlativ al incompetenței, insuportabilității și ineficienței.
  Aceasta se întîmplă din cauza că:
  Demnitarii de Stat ne consideră pe noi “GUNOAIE”, sau altceva din această categorie.
  Haltura mîrșavă guvernează Republica Moldova timp de 24 de ani, ceea ce a dus la un mare haos, iresponsabilitate, dezorganizare, distrugere totală și promovarea incompetenței și tîlhăriei.
  HALTURA, CORUPȚIA, LIPSA OMENIEI ș. a. m. d. sînt GROPARII Republicii Moldova!!!!!!!
  Demnitarii de Stat ne-au creat această mocirlă, implementîndu-și interesele lor personale și de partid.
  Cazul Gheorghe Papuc și Botnari – următoarea potlogărie în activitatea Justiției Moldovenești. Justiție de buzunar.
  La 29.07.2015 l-am privit la Publika TV pe D-l Victor Pușcaș, care a “fugit” de la analiza activității Curții Constituționale, care s-a transformat într-un SRL – emițător de Hotărîri Anti-Constituționale.
  Păcat. Indiferență moldovenească.
  P. S. La data de 01.08.2015 s-au împlinit (100 + 31) de zile de cînd meditațiile mele au devenit publice și citite de pe
  diferite site-uri și din poștele electronice (reactualizate de cîteva ori) ale Demnitarilor de Stat, la care se referă chestiunile abordate.
  A nași “Vasiki” ne citaiut, a edeat. Lor și așa li-e foarte, foarte bine. De ce? Onoarea le lipsește. Repet: Onoarea
  și Cumsecădenia au fost fugărite din Moldova.

  DOMNULE Stéphane Bridé !

  În numele tuturor Cetățenilor Republicii Moldova, instruiți de mine timp de 50 de ani, Vă rugăm foarte, foarte frumos.

  Onorați-Vă demisia. Faceți un Exemplu Major pentru Demnitarii Moldoveni.

 3. Iacob Tofan

  10.08.2015
  Referitor la incapacitatea Statului de achitare a pensiilor.

  На днях министр труда, социальной защиты и семьи Руксанда Главан в интервью газете Timpul заявила, что сейчас обсуждается предложение, согласно которому молдавские пенсионеры должны будут выбирать: либо работа, либо пенсия.
  12 июня 2015 Ксения Флоря
  Ca de obicei, numai nu cum e mai reușit și mai echitabil.
  Această propunere e de tipul de a turna din gol în pustiu sau invers.
  La celelalte prevederi n-am sugestii. Sînt relativ bune.
  Cea mai relevantă, mai echitabilă rezolvare o găsiți în rîndurile următoare.
  La 19.05.2015 am primit și un răspuns mai omenesc de la Ministrul Muncii, însă tot cu termene de intrare în vigoare, care nu-s acceptabile din punctul de vedere al Democrației și al BUNULUI SIMȚ.
  Prin Legea Nr. 56 din 09.06.2011, privind modificarea şi completarea unor acte legislative au fost operate modificări în stilul HALTURĂ în Legea Discriminatorie de Pensionare Nr. 156-XIV din 10.04.1998.
  Ar fi fost mult mai OMENEȘTE, mai democratic, ca din acea Lege de exclus complet privilegierea cuiva în privința pensionării și de unificat procentul salariului la calcularea pensiei pentru toți cetățenii. Toți sîntem egali.
  Aplicarea Legii Discriminatorii de Pensionare Nr. 156-XIV din 10.04.1998, guvernînd defectuos în ultimii 24 de ani, fugărind jumătate de populație peste hotarele țării, guvernarea a contribuit la atingerea situației critice, cînd la un
  pensionar revin 1,2 lucrători.
  Excluzînd privilegierea în privința pensionării și unificînd procentul salariului la calcularea pensiei pentru toți cetățenii, Parlamentul ar apropia RM de noțiunea de Stat de Drept. Spun ar apropia, deoarece Adevărul și Dreptatea sînt
  “încătușate” de către Magistrații corupți ai Statului.
  La emiterea deciziilor Magistrații se inspiră nu din prevederile Constituției RM, dar din interesele lor personale sau de partid.
  Achitarea pensiei categoriilor privilegiate sînt suportate după cum urmează: 50% din mărimea stabilită – de la bugetul asigurărilor sociale de stat şi 50% – de la bugetul de stat.
  Mărimea stabilită a pensiei categoriilor privilegiate reprezintă circa 75 % din salariul lunar.
  Mărimea stabilită a pensiei categoriilor neprivilegiate reprezintă circa 27% din salariul lunar.
  Oare, ajungînd la vîrsta de pensionare Valoarea și Demnitatea cetățeanului simplu se micșorează de patru ori? NU !
  Oare Valoarea și Demnitatea cetățeanului simplu e mai mică de 3 ori decît Valoarea și Demnitatea juriștilor? NU !
  Așa au hotărît legiuitorii, adică juriștii, parlamentarii și alți demnitari de Stat, pielea de pe obrajii cărora e mai groasă decît a oricărui animal de pe Pămînt.
  Avem în față dubla discriminare la gradul superlativ a cetățeanului simplu: la vîrstă de pensionare și la procentul salariului la calcularea pensiei. Este OMENEASCĂ așa o situație ? Se înțelege că NU.
  Cel mai sensibilib Demnitarii noștri au fost la Discriminarea gay-lor, care, în viziunea mea sînt niște criminali sau rătăciți în Științele Naturii. Sfînta Natură, printrevietăți are doar două genuri, masculin și femenin. Restul –aberații proaste.
  Excluderea categoriilor privilegiate în privința pensionării, ar provoca nemulțumirea acestor categorii, însă toți sînt inteligenți și trebuie să înțeleagă, că cu toții sîntem oameni și trebuie să avem aceleași drepturi.
  Adăugînd cele 50% – de la bugetul de stat și cele 50% – de la bugetul asigurărilor sociale de stat, la pensia celor legitim pensionați, ar permite ameliorarea situației mizerabile a oamenilor în etate, care au contribuit substanțial la prosperarea Republicii Moldova, iar guvernnții ultimilor 24 de ani au distrus și au furat totul ceea ce au vrut, chiar și bonurile patrimoniale ale cetățenilor.
  Din cauza pensiei mizerabile, bătrînii evită moartea din cauza foamei prin abandonarea procurării medicamentelor pentru sănătate. Și mor din cauza GRIPEI.
  Prin excluderea completă a privilegiilor în privința pensionării s-ar mai rezolva încă o problemă arzătoare pentru Republica Moldova.
  După cum se știe, mulți indivizi din categoriile privilegiate, fiind asigurați cu o pensie bunișoară, nu prea regretă în cazul pierderii locului de muncă și se aventuriază la săvîrșirea faptelor criminale. Experiența este prezentă.
  Exemple: Convorbirea telefonică a criminalului Șoltoianu cu Procurorul-adjunct al capitalei, polițiști – vînzători de droguri, contrabanda cu alcool în proporții deosebit de mari, care-s săvîrșite de pensionarii privilegiați, ș. a. m. d. Sacul cu bani, căzut din automobil, e tot din domeniul pensionarilor privilegiați. Nicolae Vicol – încă un fugar condamnat.
  Frauda legiuitorilor se multiplică.
  Parlamentul și întregul corp al Guvernării au săvîrșit, săvîrșesc și continuă să săvîrșească încă o crimă, discriminînd cetățenii simpli, întreținînd cu suprapensii ( comparativ cu pensia cetățenilor simpli ) a unei “armate” de “pensionari”
  relativ tineri și sănătoși, capabili la fapte criminale.
  Domnilor și Doamnelor, Stimații mei concetățeni!
  Vom scăpa de criminalitate ? Nu.
  Criminalitatea este popularizată de către demnitarii de Stat prin exemplele lor personale.
  Guvernarea criminală, nu modifică Legea Discriminatorie de Pensionare, nu ameliorează discrepanța nivelelor de
  salarizare, nu face nimic pentru întoarcerea miliardului furat, susține discriminarea poporului simplu, permite Halturei să “domnească” în toate departamentele.
  Cazul Gheorghe Papuc și Botnari – următoarea potlogărie în activitatea Justiției Moldovenești. Justiție de buzunar.
  P. S. La data de 01.08.2015 s-au împlinit (100 + 31) de zile de cînd meditațiile mele au devenit publice și citite de pe diferite site-uri și din poștele electronice (reactualizate de cîteva ori) ale Demnitarilor de Stat, la care se referă chestiunile abordate.
  A nași “Vasiki” ne citaiut, a edeat. Lor și așa li-e foarte, foarte bine. De ce? Onoarea le lipsește. Repet: Onoarea și Cumsecădenia au fost fugărite din Moldova.

  DOMNULE Stéphane Bridé !

  În numele tuturor Cetățenilor Republicii Moldova, instruiți de mine timp de 50 de ani, Vă rugăm foarte, foarte frumos.

  Onorați-Vă demisia. Faceți un exemplu Major pentru Demnitarii Moldoveni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *