Principală  —  IMPORTANTE   —   BASARABENI STABILIȚI ÎN ROMÂNIA: „Ce-ți…

BASARABENI STABILIȚI ÎN ROMÂNIA: „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie…”

La 1 decembrie, românii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Naţională a României, ziua unirii principatelor Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România. Cu această ocazie, i-am întrebat pe câțiva dintre basarabenii stabiliți, în ultimii ani, peste Prut, ce îi urează azi, de Ziua ei, României. Muzicieni, actori, medici, specialiști în marketing, studenți − cu toții iubesc România și îi sunt recunoscători.

Irina și Dumitru Muntean s-au stabilit acum câțiva ani la Cluj-Napoca. Irina lucrează în calitate de designer grafic, iar Dumitru este medic stomatolog și are propriul cabinet stomatologic la Cluj.

„Pentru noi România, mai nou, înseamnă „acasă”… deși tot a doua „casă” rămâne. Ea ne-a oferit mai multe oportunități pentru studii și joburi, încredere în viitor, dar și oameni mai deschiși.  De ziua națională, îi dorim Românei să crească mare…România Mare!”

Pavel Căruntu, Account Executive pe magazinele Apple Premium Resellers din România.

„Ce mi-a oferit România? Doi copii (zâmbește), potențial de creștere în carieră, oameni mai liberi în gândire. Românii m-au privit pozitiv și cu interes, fără a mă judeca, fără ură sau conotații politice. Aici ai șanse să te afirmi. Iubesc România pentru că este țara tuturor posibilităților, țara oamenilor liberi. Pentru că este foarte asemănătoare cultural cu R. Moldova, în același timp total diferită… De ziua ei, îi urez să se țină tare pentru că se află la intersecție acum – politic vorbind. Să plece mai puțini oameni din țară, pentru că și din România pleacă foarte multă lume.”

Actrița Lia Sinchevici a absolvit Facultatea de Jurnalism, Facultatea de Teatru și masteratul în Artele Spectacolului la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografie din București. Locuiește la București de 9 ani.

„România este mama grijulie, este tezaurul inimii mele. România mi-a oferit atât de multe, încât mi-ar trebui cel puțin 7 volume de cărți, inclusiv autobiografice, ca să pot însuma oportunitățile, revelațiile, momentele și oamenii care m-au făcut să mă descopăr și să devin un om mai bun. Nu mai vorbesc de limba corectă, pe care am avut șansa să o vorbesc, fapt definitoriu în dezvoltarea expresiei mele artistice, sau, ușile deschise și calea corectă pe care mi-a arătat-o, dragostea frățească cu care am fost primită aproape peste tot, doar datorită faptului că m-am născut pe plaiul moldovenesc… România, îți mulțumesc și îți doresc tot binele din lume, mult spor și perseverență, oameni cumsecade, prieteni buni și iubitori de țară și credință dreaptă.  Iar pentru cetățenii acestei frumoase țări, atât am de spus: Deșteaptă-te, române, din somnul cel de moarte!”

Radu Croitoru, violoncelist de profesie, locuiește la București din 2009. Este colaborator la Filarmonica din București.

„Pentru mine, România a devenit în acești ani o a doua casă. Îmi doresc mult să o vizitez în întregime, să călătoresc și să mă bucur de frumusețea acestei  țări. Fiind violoncelist, am vizitat principalele orașe ale țării. Am prieteni în toate regiunile, așa că România a devenit pentru mine mai mult decât o țară vecină.

Îmi place Bucureștiul, pentru că e surprinzător în cel mai bun sens al cuvântului. Acest oraș continuă să-mi ofere tot de ce am eu nevoie la momentul potrivit, de acest lucru continui sa mă conving în fiecare zi.

Nu știu dacă eu am ales România sau ea m-a ales pe mine,dar am ajuns să-mi trăiesc aici norocul datorită bursei de studii pe care am obținut-o.”

Ana Stănescu, Co-fondator „PlaYouth”, București.

„Este dificil să spun ce am primit în acești 8 ani de când am venit în România, pentru că sunt foarte multe lucruri. Voi încerca să le enumăr pe cele mai importante. În primul rând – prietenii pe viață. Am întâlnit oameni frumoși de la care am învățat multe lucruri și cu care am petrecut cei mai minunați ani din studenție. Oameni cu care am descoperit România și lumea, în general. Aici am găsit profesori buni pe care mi-i amintesc cu drag și datorită cărora mă trezeam la 7 dimineața ca să prind loc la biblioteca (recunosc că acum nu aș face asta). Aici am descoperit ce înseamnă de fapt sa alegi sa faci ceea ce îți place, sa experimentezi oricât îți dorești și să te descoperi pe tine. Apoi să accepți că „afacerile internaționale” din facultate nu sunt drumul tău in viața și să ai curajul sa începi sa organizezi activități pentru copii și părinți. Pentru că atunci când îți dorești ceva cu adevărat și crezi în asta-acel ceva capătă un nume, și pentru mine acel nume e PlaYouth − pentru ca o mare parte din timpul meu înseamnă activități pentru copii și părinți și educație prin joc și artă. Și mai important e că aici am înțeles ce înseamnă cu adevărat sa iubești, iar în fiecare dimineață îi sunt recunoscătoare omului de lângă mine pentru fericire.”

Doru Curoșu, este masterand la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca de câteva luni. Chiar și așa, spune că în ultimii ani, România a fost pentru el a doua casă.

„Fie că e vorba de călătorii, fie că e vorba de proiecte, prieteni, sau studii, aici mă simt în siguranță. România, azi, pentru mulți, înseamnă o speranță, o speranță pentru un viitor mai bun. Azi sărbătorim 99 de ani de la Marea Unire. Eu îi doresc României să nu uite de românii de pretutindeni care își poartă mândri tricolorul și duc faima țării în toate colțurile lumii.”

Galina Pinteac, Account Manager la agentia de publicitate „Screen Native”

„Pentru mine România este țara care m-a primit cu brațele deschise, m-a învățat să fiu practică, eficientă, competitivă. România mi-a oferit studii de calitate, joburi cu multe provocări, vacanțe prin natura extrem de frumoasă, prieteni. De ziua ei, îi doresc să-și promoveze mai bine locurile frumoase pe care le are.”

Marcela Druță, specialist Marketing, București

„România mi-a oferit în primul rând, acces la educație și speranță. Ca student din R. Moldova, în România am beneficiat de foarte multe facilități: acces la studii în regim de buget, cămin gratuit, bursă și foarte multe programe de dezvoltare personală și profesională.România mi-a oferit libertate, m-a învățat să lupt până în pânzele albe pentru ideologiile mele și pentru ceea ce-mi doresc să fac.

Iubesc România pentru că aici mă simt acasă. Aici sunt liniștită și aici îmi place să fiu. Desigur, în R. Moldova m-am născut, acolo am foarte mulți oameni dragi care au contribuit la creșterea mea, m-au ajutat sa am „cei 7 ani de acasă” sănătoși și o copilărie frumoasă. România este o țară minunată, cu oameni frumoși. Pentru asta și multe alte motive, iubesc România! De ziua ei o rog să se trezească. Se întâmplă multe lucruri absurde în țară, acum. Îi doresc României să fie deschisă să evolueze, dar asta depinde și de noi, cei care o populăm.”

 

Lia Popescu, studentă la Institutul de Științe ale Omului, Specialitatea Naturopatie. De trei ani, locuiește la București

„Asociez România cu crinul care răsare în sufletul meu în orice anotimp. Această țară care m-a făcut să cred că o dragoste adevărată nu poate fi trăită decât în Țara care te iubește și pe care o iubești. Țara care îți recunoaște urmele atunci când pășești pe străzi necunoscute. În România am învățat să-mi ascult inima, cu ea să gândesc și să i-au cele mai bune decizii. România este Țara în care prietenii îi întâlnești fără să-i cauți.

După mulți ani de căutare de mine însămi, pot să spun cu certitudine că România m-a ajutat să mă descopăr pe mine, cea adevărată. Nu există lucru mai frumos pe lumea aceasta decât să gândești și să iubești în Limba Română!

Dacă n-aș fi româncă, cel mai frumos vis al meu, ar fi să mă nasc în România.”