Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   AIE încalcă Art.34 al Constituţiei…

AIE încalcă Art.34 al Constituţiei R.Moldova

La 23 iulie a fost semnat Acordul de constituire al Alianţei pentru Integrare Europeană, printr-o acţiune publică, urmată de sesiuni foto şi declaraţii ale liderilor AIE în faţa presei. În baza Acordului, a urmat o întrevedere pentru partajarea ministerelor şi desemnarea de către PLDM a unei candidaturi pentru funcţia de prim-ministru.

La 23 iulie PLDM a informat public că numele candidatului pentru funcţia de prim-ministru este cel al Maiei Sandu. După acest anunţ public, niciunul dintre cele trei partide nu a mai făcut niciun anunţ public, nu a emis niciun comunicat de presă şi nu a organizat niciun briefing.

La 24 iulie a avut loc o întrevedere secretă a liderilor AIE la sediul Partidului Democrat de pe strada Tighina din Chişinău. Nu a existat niciun comunicat oficial cu privire la această întrevedere, toturşi, în dialoguri private cu diferiţi jurnaşlişti, liderii politici de la cele 3 partide au recunoscut că s-au adunat la PD ca să discute candidatura Maiei Sandu şi condiţiile solicitate de ea. Vineri, 24 iulie, la Chişinău a fost o zi deosebit de caniculară, şi mai mulţi jurnalişti au stat ore în şir la poarta PD cu echipamentele în spate, fără să se poată înlătura pentru a cumpăra apă ori a se adăposti la umbră, deoarece nu a existat niciun anunţ despre o oră anume la care ar urma să iasă liderii politici de la convorbiri pentru posibile declaraţii de presă. După mai multe ore, jurnaliştii au putut filma doar maşinile politicienilor care au ieşit din curtea PD cu geamurile închise, fărăr să facă nicio declaraşie sau anunţ.

Pe tot parcursul zilei de vineri, până la şi după întrevederea de la PD, niciunul dintre cei trei lideri ai AIE nu a făcut niciun anunţ oficial. Nu există niciun comunicat pe paginile web ale celor 3 partide, nici pe pagina web a Parlamentului, Guvernului sau a Preşedinţiei.

Doar în seara zilei de vineri, liderul PL Mihai Ghimpu a emis nişte comentarii subiective şi unilaterale în cadrul emisiunii În Profunzime de la Pro TV, atacând în repetate rânduri candidatura Maiei Sandu.

Sâmbătă, 25 iulie, nu a urmat nicio declaraţie oficială a PD cu privire la convorbirile care au avut loc, nici PLDM nu a făcut nicio declaraţie. Până la această oră, cetăţenii R.Moldova nu au fost informaţi obiective despre ce discuţii are alianţa, de ce anume s-a întâlnit la sediul PD, cine anume s-a întâlnit la sediul PD, de ce cei care s-au întâlnit acolo pentru o chestiune de maxim inters public au refuzat să discute cu presa. Nu este clar de asemenea, dacă opinia negativă a lui Mihai Ghimpu faţă de Maia Sandu reprezintă opinia întregului PL, dar şi a PD şi PLDM, sau doar a sa personală, el fiind singurul care s-a expus public cu privire la această candidatură.

Pe pagina web a preşedinţiei nu există niciun comunicat cu privire la consultările lui Nicolae Timofti cu cele 3 partide ale AIE-3, nici în cutiile de e-mail ale redacţiilor nu au venit comunicate de la Preşedinţe cu privire la această chestiune. Unele agenţii de presă au obţinut careva informaţii, în baza cărora se explică că Nicolae Timofti ar începe consultările cu partidele în curând, fără a se anunţa exact ziua şi data, dar şi motivul întârzierii consultărilor.

Maia Sandu, candidata desemnată pentru funcţia de prim-ministru, a declarat într-o postare pe pagina sa de Facebook, că a solicitat condiţii transparente pentru dialog. « Am solicitat ca, înainte să inițiez orice discuție cu deputații, să am o întîlnire cu conducerea partidelor, cu participarea partenerilor de dezvoltare, pentru a mă asigura că avem aceeași înțelegere și același nivel de angajament cu privire la acțiunile pe care trebuie să le întreprindem ».

În acelaş timp mai multe organizaţii non-guvernamentale au organizat o conferinţă de presă prin care solicită votarea candidaturii Maiei Sandu, crearea mai rapidă a unui Guvern profesionist, dar şi asigurarea unei maxime transparenţe în actul guvernării.

Menţionăm că Articolul 34 din Constituţia Republicii Moldova este întitulat “Dreptul la informaţie » şi spune că « Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit », « Autorităţile publice, potrivit competenţelor ce le revin, sînt obligate să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice şi asupra problemelor de interes personal. »