Principală  —  Ştiri   —   AIE-3 declară că nu cedează…

AIE-3 declară că nu cedează presiunilor

D E C L A R A Ţ I E de reconfirmare a angajamentelor asumate de Alianţa pentru Integrare Europeană 3
în faţa cetăţenilor Republicii Moldova
Astăzi, după aproximativ două luni de la constituirea Alianţei pentru Integrare Europeană 3 şi învestirea noului Guvern pro-european al Republicii Moldova – în acord cu dorinţa exprimată de cetăţenii ţării în alegerile generale din noiembrie 2014 şi reconfirmată prin votul acordat pentru candidaţii partidelor PLDM, PDM şi PL în alegerile locale din iunie 2015, constatăm următoarele:

1. Republica Moldova are nevoie, poate mai mult ca oricând, de stabilitate politică, de solidaritate socială şi de înţelegere populară – pentru ca problemele reale, cele de ordin economic şi social, care afectează nivelul de trai şi condiţiile de viaţă ale fiecărei familii din ţară, să poată fi abordate cu prioritate de către factorii decizionali ai statului.
2. Cetăţenii Republicii Moldova au nevoie să fie protejaţi de efectele pe care le pot avea încercările unor grupuri cu interese personale ascunse, care doresc să creeze scandal şi dispută continuă în societate – pentru ca libertăţile şi drepturile democratice ale cetăţenilor să poată fi respectate, şi nu încălcate, într-un stat de drept.
3. Republica Moldova are nevoie ca partidele politice, mandatate să guverneze şi să asigure dezvoltarea pro-europeană a ţării, să dea dovadă de responsabilitate faţă de îndeplinirea intereselor naţionale şi de onestitate faţă de populaţie.

Iată de ce, astăzi, după aproximativ două luni de la constituirea Alianţei pentru Integrare Europeană 3, partidele componente ale acestei coaliţii politice, resping categoric orice tentative de destrămare a majorităţii parlamentare, condamnă traseismul politic, scenariile şi solicitările cu caracter radical şi distructiv, promovate recent în spaţiul public de către forţe politice netransparente, care ar risca intrarea Republicii Moldova într-o spirală periculoasă a tensiunilor de stradă şi într-o criză politică şi instituţională.

Totodată, afirmăm cu toată responsabilitatea că alegerile anticipate atât de intens solicitate de unele forţe, fie ele asumat politice sau ascuns politizate, la moment – nu pot fi declanşate, în primul rând din punct de vedere legal, în al doilea rând – ar reprezenta un dezastru pentru viitorul european al ţării, dacă ele vor fi declanşate la doar câteva luni de la un scrutin naţional, care a confirmat susţinerea populară a forţelor pro-europene la nivelul satelor şi oraşelor din ţară, şi de la constituirea noului Guvern AIE 3.

Formaţiunile politice componente ale AIE 3 declară că nu cedează presiunilor unor grupuri de interese care încearcă compromiterea curentului pro-european din politică, pe care îl reprezintă prin votul cetăţenilor Republicii Moldova.

Cele trei partide ale Alianţei îşi confirmă sprijinul politic categoric faţă de preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, Guvernul Republicii Moldova şi a programului său de activitate. Ne pronunţăm împotriva solicitării de demisie a preşedintelui şi guvernului, înţelegând că o astfel de demisie ar arunca ţara în alegeri anticipate, într-un haos politic, economic şi social. Mai ales că nu există niciun motiv legal sau constituţional pentru care preşedintele ar urma să părăsească funcţia înainte de expirarea mandatului.

În schimbul revendicărilor şi răfuielilor politice, noi alegem să ţinem cont de solicitările populare exprimate în cadrul ultimelor două scrutine cu votul majorităţii cetăţenilor Republicii Moldova.

Alianţa pentru Integrare Europeană 3 a înţeles şi înţelege nemulţumirile exprimate de populaţia Republicii Moldova, cu privire la problemele economice, sociale, privind corupţia şi nivelul de trai. Pentru ameliorarea şi rezolvarea acestor probleme, precum şi pentru întărirea instituţiilor statului şi pentru apărarea democraţiei, Alianţa pentru Integrare Europeană 3 îşi reafirmă responsabilitatea sa necondiţionată faţă de toate reformele asumate (sistemul financiar-bancar, anticorupţie, justiţie) şi susţinute de partenerii de dezvoltare: UE şi SUA.

Credem că lucrurile mai puţin bune pot şi trebuie schimbate şi rezolvate, cu răbdare din partea tuturor şi efort din partea guvernării, în cadru legal şi constituţional, prin instrumentele statului democratic. Faţă de problemele cu care se confruntă zi de zi şi faţă de situaţia din sistemul bancar, cetăţenii Republicii Moldova merită să primească răspunsuri din partea conducerii alese a ţării. Iar pentru actele de corupţie înfăptuite şi dovedite, vinovaţii trebuie aduşi în faţa justiţiei independente şi în faţa cetăţenilor.

În concluzie, Alianţa pentru Integrare Europeană 3 îşi reconfirmă priorităţile sale, de promovare în continuare a direcţiei de dezvoltare pro-europeană şi de creştere a nivelului de trai în interesul tuturor cetăţenilor.

Totodată, Alianţa pentru Integrare Europeană 3 îşi asumă îndeplinirea, în condiţii de maximă transparenţă şi onestitate, a revendicărilor populare cu privire la lupta împotriva corupţiei, depolitizarea instituţiilor, în acord cu obiectivele din acordul politic care a stat la baza constituirii acestei coaliţii pro-europene, în urmă cu doar două luni.

Mai mult decât atât, Alianţa pentru Integrare Europeană 3 se angajează, în faţa tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, să realizeze, cu eficienţă şi profesionalism, măsurile necesare pentru consolidarea economică a statului şi pentru creşterea siguranţei financiare a fiecărei familii, a fiecărui cetăţean.

Partidul Liberal Democrat din Moldova,

Partidul Democrat din Moldova,

Partidul Liberal din Moldova

Chişinău, 1 octombrie 2015