Ziua Națională a Culturii, sărbătorită alături de Mihai Eminescu

În Moldova este sărbătorită, la 15 ianuarie, Ziua Naţională a Culturii. Evenimentul este prilejuit de ziua de naştere a marelui Mihai Eminescu. Cu această ocazie, politicienii, locuitorii capitalei și oaspeții țării au depus flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor, au cântat și recitat poemele lui și au gustat din plăcintele calde și vinul fiert cu piper și scorțișoară.

„Eminescu este și a fost o permanentă carte deschisă, o carte a destinului nostru”, a spus Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Monica Babuc, ministra în exercițiu a Culturii, spune că moștenirea literară a lui Eminescu este mai mult citată decât citită. „Ca să nu ne adâncim în sărăcia nostră culturală, trebuie nu doar să evocăm personalitatea lui Eminescu la 15 ianuarie, dar să-i cunoaștem și promovăm opera”, a subliniat Monica Babuc.

Radu Ababii, vice-primarul municipiului Bacău, care a vizitat R. Moldova cu ocazia acestei săbători naționale, a încurajat oamenii: „să punem inima românească pe altarul lui Mihai Eminescu, pentru că spiritul lui este aici. Poetul nu este al românilor de pe dreapta sau de pe stânga Prutului, ci al culturii universale, care este capabilă să ne unească”, a conchis oaspetele.

„Încă din copilărie, Eminescu era îngerul meu cel blând. Mama mi-a decedat când eram încă mică, și ca să adorm îngânam poezia „O, mamă”, care mă liniștea”, povestește Sofia, care acum e pensionară și scrie poezii despre limba română și poeții noștri care ne păstrează cultura și identitatea neamului.

De asemenea, Vlad Zbârciog, secretarul Uniunii Scriitorilor, consideră că „Mihai Eminescu este esența firii noastre, este sufletul neamului, este aerul, frunza, floarea, pământul, copacii din jur. Adică, tot ce este sufletul unui român, este Eminescu. Vorbind despre Eminescu astăzi, vorbim despre istoria neamului nostru, despre spiritualitatea noastră”, a conchis Vlad Zbârciog.

Oamenii susțin că trebuie să ne amintim de poet nu doar la 15 ianuarie și 15 iunie, ci trebuie să ne gândim la el în fiecare zi.

Menționăm că Ziua Națională a Culturii a fost instituită în luna aprilie 2012 și are drept scop promovarea culturii naționale, a valorilor autentice, dar și a personalităților artistice din domeniu.

Foto & Text: Tatiana Beghiu


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *