Washington: întâlnirea Rusia-Ucraina ar putea fi un “pas înainte” spre reglementarea crizei ucrainene

Întâlnirea la nivel înalt Rusia-Ucraina, ce ar urma să aibă loc la 15 ianuarie la Astana, cu medierea Franței și a Germaniei, ar putea constitui un “pas înainte” către reglementarea crizei ucrainene, a apreciat diplomația americană, potrivit RIA Novosti, citată de agerpres.ro.

Jen Psaki, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american, a precizat că SUA nu intenționează să participe la această reuniune, subliniind însă că Washingtonul consideră că summitul de la Astana, în cazul în care va avea loc, va oferi “posibilitatea de a avansa” în vederea găsirii unei soluții la conflictul din estul Ucrainei.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a anunțat săptămâna trecută că un summit ce îi va reuni pe liderii Rusiei, Ucrainei, Franței și Germaniei, ar putea avea loc la 15 ianuarie în capitala Kazahstanului.

Potrivit ministrului adjunct rus de externe Grigori Karasin, data definitivă a întâlnirii depinde de rezultatele reuniunii ministeriale ce urmează să aibă loc la 8 și 9 ianuarie la Berlin. O întâlnire la nivelul directorilor politici din ministerele de externe ale celor patru țări a avut loc luni tot la Berlin. Parisul și Berlinul au exprimat însă unele rezerve în legătură cu participarea lor la întâlnirea de la Astana dacă până atunci nu se întrevede șansa unor progrese reale în discuțiile ruso-ucrainene. Președintele francez Francois Hollande a declarat luni că va merge la ‘Astana pe 15 ianuarie cu o condiție, și anume să se poată înregistra noi progrese’. ‘Dacă va fi doar pentru a ne întâlni și a discuta fără să avansăm, atunci nu merită efortul’, a adăugat liderul francez, exprimându-și totuși speranța că vor exista evoluții pozitive, în contextul unor progrese precum schimbul de prizonieri între armata ucraineană și rebelii proruși. La Berlin, Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel, a afirmat că organizarea întâlnirii la Astana are sens doar dacă pot fi făcute progrese reale cu aceasta ocazie.

Una din problemele cele mai importante asupra căreia insistă toate părțile implicate în soluționarea conflictului ucrainean este respectarea acordurilor de la Minsk privind încetarea focului, acorduri încălcate sistematic chiar după încheierea lor, la începutul lunii septembrie.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *