Vacanță de iarnă frumoasă și în siguranță

Vacanţa de iarnă, pe cât de frumoasă și plăcută poate fi, pe atât și de primejdioasă pentru copii, care ies fără supraveghere la săniuș. Având în vedere faptul că în această perioadă copiii rămân nesupravegheați de maturi și sunt predispuși riscului de a fi accidentați atunci când se deplasează spre zonele de agrement sau când se joacă în preajma carosabilului, Inspectoratul General al Poliției vine cu un șir de recomandări:
– Nu mergeţi la joacă la bazinele acvatice, lacuri sau râuri, oricât de rezistent nu v-ar părea stratul de gheață.
– Cercetați pârtia. Aceasta trebuie să fie lipsită de obstacole, precum copaci, stâlpi și garduri, să fie prevăzută la bază cu o plasă de siguranță și în niciun caz să nu ducă direct în stradă.
– Nu adăugați putere la sanie. Puterea mărește riscul de accidentare, deoarece puteți fi traumați la manevrarea saniei.
– Renunțați la discurile și colacele de zapadă. Aceste accesorii din plastic sunt mai periculoase decât saniile tradiționale pentru că se învârt, încât puteți ajunge alunecând cu spatele, fără să aveți niciun control asupra direcției și fără să vedeți încotro vă îndreptați.
– Nu supraîncărcați sania. Citiți instruțiunile producătorului, iar dacă sania nu este prevăzută pentru a căra doua sau mai multe persoane, nu riscați. Supraîncărcată, sania devine mai greu de manevrat, iar cu cât sunt mai mulţi pe ea, cu atât creşte riscul ca cineva să fie aruncat și accidentat.
– Luați-vă echipament de protecție, o cască de schi, niște cotiere și genunchiere de la role și protejați-vă de contuzii.
– Atenţie la semne de avertizare.
– Nu uitați de mănuși care vă păstreează mâinile calde, pentru a evita degerăturile.
– Circulați numai pe trotuare și nu staționați pe bordura trotuarelor, deoarece vă puteți dezechilibra și cădea în fața mașinilor.
– Acolo unde nu există amenajate trotuare sau poteci laterale, deplasați-vă numai pe partea stângă a drumurilor și cât mai aproape de marginea acestora, dar nu în grup, ci în șir unul după altul.
– După căderea întunericului sau în alte condiții de vizibilitate redusă, folosiți îmbrăcăminte de culoare deschisă, care vă face mai vizibili în lumina farurilor.

Totodată, polițiștii recomandă părinţilor să discute cu copilul lor, să-l înveţe cum să reacţioneze în situaţia în care se rătăceşte, să se asigure că acesta cunoaște numele complet al părinţilor, numărul de telefon, precum şi adresa de domiciliu.

Menționăm, copiii nesupuravegheaţi pot deveni uşor victime, astfel o bună informare şi o atenţie sporită vă vor asigura sărbători liniştite și fericite.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *